
Huis bezichtigen: 10 tips
Droomhuis gevonden? Maak een afspraak voor een bezichtiging met de verkopende makelaar. Kies zelf of je een aankoopmakelaar meeneemt. Gebruik onze 10 tips voor de beste bezichtiging.
1. Hoeveel ruimte heb je nodig?
Hoeveel kamers heb je nodig? Denk aan de toekomst: komen er kinderen of heb je een werkkamer nodig? Denk ook aan je financiële ruimte. Als de vraagprijs gelijk is aan je maximale hypotheek, heb je geen ruimte meer om te verbouwen. Weet voor de bezichtiging hoeveel je kunt besteden of bespreek je wensen tijdens een gratis oriëntatiegesprek.
3. Kun je verbouwen?
Is de indeling niet ideaal? Bekijk verbouwingsopties. Kun je uitbouwen of een dakkapel plaatsen? Schat de kosten vooraf in of neem een aannemer mee naar de bezichtiging.
Neem de tijd en verken de omgeving
In welke buurt wil je wonen? Welke voorzieningen zijn belangrijk, zoals parkeren, scholen en winkels? Rijd ook 's avonds door de buurt. Vraag hoelang huizen te koop staan en bekijk het bestemmingsplan om verrassingen te voorkomen.
Hoe is het huis onderhouden?
Controleer het houtwerk van de kozijnen: wanneer is het laatst geschilderd? Inspecteer beton en metselwerk op losse delen of afgebrokkelde stenen. Vraag de verkopende makelaar naar verborgen gebreken; hij moet deze melden.
Wat is het energielabel van het huis?
Het energielabel toont hoe energiezuinig een huis is. Is de woning goed geïsoleerd en heeft het dubbelglas? Hoe oud is de CV-ketel? Energielabels variëren van A (zuinig) tot G (minst zuinig).
Asbest, schimmels of bodemverontreiniging?
Is er asbest of schimmel in de woning? De verkoper moet dit melden als hij het weet. Je makelaar kan de kans op asbest aangeven. Een specialist beoordeelt dit en ook mogelijke bodemverontreiniging.
Hoe is de fundering?
De fundering is belangrijk, ook al kun je die niet zien. Vaak zijn er per wijk gegevens over funderingen beschikbaar. In Amsterdam kun je zelfs een funderingscode opvragen. Vraag je makelaar om deze informatie.
Hoe zit het met erfpacht?
Soms bezit je de grond niet, zoals bij erfpacht. Je betaalt dan huur, de erfpachtcanon, aan de eigenaar. Informeer hoe vaak je canon betaalt en hoe je dit voor langere tijd kunt afkopen om prijsstijgingen te voorkomen.
Hoe zit het met de Vereniging van Eigenaren (VvE)?
Koop je een appartement? Dan heb je te maken met een Vereniging van Eigenaren (VvE). Lees meer over wat een VvE inhoudt.
Meer lezen?
- Wat doet een makelaar?
- Tips voor verhuizen