Javascript is required

Sterke week voor AEX

De AEX-index heeft deze week een duidelijke stap voorwaarts gezet, ondanks nieuwe perikelen rond de handelsoorlog. Vanaf volgende week zullen beleggers hun aandacht ook gaan richten op het cijferseizoen.

De AEX-index heeft een sterke week achter de rug, ondanks dat de handelsweek vrijdag in mineur eindigde. Alle overige dagen wist de index de winsten verder uit te bouwen. De hele week kon het negatieve nieuws van de Amerikaanse president Trump, die zijn handelsoorlog nieuw leven lijkt in te blazen, de beurs niet deren. Maar op vrijdag gebeurde dat alsnog. Desondanks boekte de Amsterdamse hoofdgraadmeter een weekwinst van 1,5% en noteert de index vrijdagochtend rond de 922 punten. Daarmee is de AEX nog maar drie procent verwijderd van zijn hoogterecord. Overigens presteerde de AEX-index vrijwel in lijn met de Europese Stoxx 600 die 1,6% steeg. Grootste stijgers binnen de AEX-index waren ArcelorMittal (+7,5%), BESI (+4,2%) en Prosus (+3,7%). Van de dalers verloor Heineken (-1,8%) het meeste terrein, gevolgd door KPN (-1,7%) en Ahold-Delhaize (-1,4%).

Nu (nog) weinig bedrijfsnieuws

Deze week was er weinig bedrijfsnieuws en dat is niet gek met het cijferseizoen in aantocht. Bedrijven zitten veelal in hun stilteperiode en melden alleen iets bij groot nieuws. Shell had zijn handelsupdate over het tweede kwartaal op het programma staan. Het bedrijf meldde dat het voor het tweede kwartaal een negatieve impact op zijn cijfers verwacht van significant lagere bijdrages van zijn olie en gas handelsoperaties. Dit komt onder andere door onderhoudsactiviteiten in het tweede kwartaal en door de lagere olieprijs.

Het cijferseizoen begint

Aankomende week start het bedrijfscijferseizoen over het tweede kwartaal. Op dinsdag trappen de Amerikaanse grootbanken af, waarna ASML op woensdag in Nederland resultaten rapporteert. De markt gaat uit van een winst- en omzetgroei voor bedrijven in de Amerikaanse S&P 500 van respectievelijk 5,8% en 3,7%. Voor bedrijven in de Europese Stoxx 600 wordt een winst- en omzetdaling van respectievelijk -0,2% en -3,0% verwacht. Europese bedrijven tonen bij het aankomende cijferseizoen en mogelijk ook bij de eerste cijferseizoenen daarna waarschijnlijk nog wat zwakte qua groei vanwege de importtarieven. Vanwege die tarieven hebben Amerikaanse klanten in het eerste kwartaal aan voorraadopbouw gedaan, wat resulteerde in vooruitgeschoven vraag. Sowieso zullen de importtarieven in de schijnwerpers blijven staan dit cijferseizoen. Er is nog steeds veel onduidelijk hierover. Maar bedrijven durven nu wel meer vooruitzichten af te geven dan afgelopen kwartaal. Toen onthielden veel bedrijven zich daarvan of waren zeer terughoudend in hun uitspraken over de toekomst. Het positieve is wel dat winstmarges in zowel de VS als Europa zich op hoge niveaus bevinden en zich vooralsnog zeer robuust tonen.

Op macro-economisch vlak zal de focus van beleggers zich vooral richten op inflatiedata uit de VS over juni. Deze worden dinsdag gepubliceerd en de verwachting is dat zowel de algehele inflatie als de kerninflatie stijgt. Op dezelfde dag worden er in China meerdere ‘harde’ economische indicatoren gerapporteerd (BBP, detailhandelsverkopen, industriële productie), die naar verwachting zullen wijzen op een verdere groeiafname. Tot slot worden op donderdag in de VS detailhandelsverkopen over juni bekendgemaakt. Na een daling in mei gaat de markt nu uit van een lichte stijging (+0,2%) op maandbasis.

Tags

Beursnieuws
Beleggingsnieuws

Lees ook

Beleggen kent risico's

Beleggen doe je met geld dat je over hebt, naast je buffer voor onverwachte uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn.