Ups-and-downs

 

In een onrustige week met de nodige ‘ups-and-downs’ deden aandelenbeurzen per saldo een stap terug. Vrees voor de gevolgen van strengere coronamaatregelen in Europa op het economische herstel, in combinatie met onduidelijkheid over Amerikaanse steunmaatregelen, maakte beleggers terughoudend.

Met een stand van 542 punten leverde de AEX afgelopen week 1,6% in. De Eurostoxx 600 werd harder geraakt een liet een daling zien van 3,5% naar een niveau van circa 356 punten. De weinige positieve uitschieters waren Corbion (6,63%), Adyen NV (5,58%) en Just Eat Takeaway (3,45%). Bij de dalers ging Air France-KLM (-21,48%) aan kop, gevolgd door AMG (-19,57%) en Basic-Fit (-12,25%).

Het Nederlandse chemiebedrijf Corbion (voormalig CSM) profiteerde van het bericht dat het samen met de Franse oliemaatschappij Total een fabriek voor de productie van polymelkzuur bioplastic (PLA) gaat opzetten. Bioplastic is afbreekbaar en een duurzaam alternatief voor traditioneel plastic gemaakt uit chemische verbindingen. De fabriek wordt gevestigd in Granpuits, Frankijk, zal in 2024 operationeel zijn en is goed voor 100.000 ton afbreekbare PLA plastics per jaar. Daarmee wordt deze fabriek op dit terrein de grootste van Europa. 

Air France-KLM heeft deze week opnieuw harde klappen gekregen op de beurs. Het bericht dat bestuursvoorzitter Ben Smith overweegt het eigen vermogen van het bedrijf te willen versterken door middel van herkapitalisatie* werd door beleggers niet met gejuich ontvangen. Dit nieuws, in combinatie met het feit dat het aantal vluchten naar Europese bestemmingen deze maand niet verder zal worden opgevoerd, zorgde ervoor dat de koers vandaag (vrijdag ‘intraday’, op het moment van schrijven) daalde tot EUR 2,87: het laagste punt ooit bereikt. Tijdens de zomer leek het even de goede kant op te gaan met de Europese luchtvaart, maar door de toenemende reisrestricties zijn de vooruitzichten nu weer sterk verslechterd. 

Fietsenmaker Accell is gekozen door ZEG, één van Europa’s grootste inkoopcombinaties voor onafhankelijke fietsendealers, als contractleverancier voor 2021 in Duitsland. Accell verkoopt de merken Winora, Haibike en Ghost in Duitsland al via zijn eigen netwerk, dat de 1000 aangesloten dealers van ZEG zal overlappen. Daarom zal de keuze van ZEG voor Accell waarschijnlijk slechts een bescheiden impuls geven aan de omzet van Accell. Toch is het positief, omdat het ook een teken van vertrouwen is. 

Vastgoedfonds NSI en de gemeente Amsterdam hebben een afsprakenbrief getekend die de ontwikkeling van een duurzaam, houten kantoorgebouw op de Zuidas mogelijk maakt. De plannen voorzien in een kantoorgebouw van 22.000 m2 groot en 86 meter hoog. De bouw zal naar verwachting zo vroeg als mogelijk in 2022 beginnen en 2 jaar in beslag nemen. Het ontwerp is flexibel en kan op verschillende manieren worden opgesplitst. Dit kan multi-tenant (meerdere huurders) of single-tenant (één huurder) zijn. Wij vinden de aankondiging positief, omdat het een aanvulling is op de bestaande pijplijn en omdat hiermee het NSI-cluster rond Amsterdam verder versterkt zal worden.

*het omzetten van schulden van het bedrijf in aandelen, waardoor mogelijke toekomstige winst moet worden verdeeld over meer aandelen.