Cijfertrein komt op gang

 

De inauguratie van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden ging gepaard met een positieve wind op de beurzen wereldwijd. Daarnaast is de cijfertrein in de AEX afgelopen woensdag gaan rijden met de bekendmaking van de cijfers van chipmachinefabrikant ASML. 

De cijfertrein zal in de komende weken steeds meer aan vaart winnen. De aandacht zal uitgaan naar de mate waarin bedrijven in 2020 zijn getroffen door het coronavirus. Maar meer nog zullen beleggers benieuwd zijn naar de vooruitzichten en het dividendbeleid. De AEX schreef deze week uiteindelijk 1% bij en liep op naar een niveau van 658 punten. De EuroStoxx600 bleef nagenoeg onveranderd op een niveau van 408 punten. De grootste stijgers waren Galapagos (8,9%), PostNL (7,4%) en Besi (7,1%). De sterkste dalers waren Unibail Rodamco (-11,4%), Air France-KLM (-8,9%) en Eurocommercial Properties (-8,3%).

ASML stelt zelden teleur. Dit bleek ook nu weer tijdens de publicatie van de jaarcijfers over 2020. De resultaten werden gestuwd door de dit jaar sterkere vraag van chipfabrikanten naar de machines van ASML. De vraag naar chips met onder andere meer opslag en rekencapaciteit is enorm, en dit is juist de specialiteit van ASML’s EUV-machines. Ook over 2021 is ASML positief. Wellicht kunnen de verwachtingen zelfs nog stijgen onder invloed van nieuwe exportbeperkingen (waardoor meer behoefte ontstaat aan machines op andere plekken) of juist afzwakkende geopolitieke spanningen. De koers van het aandeel steeg na dit nieuws.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft in het eerste rentebesluit van 2021 de rente ongewijzigd gelaten. Dit besluit was niet onverwachts na de in december genomen stappen. Boodschap is: we zien de neerwaartse risico’s en houden deze in de gaten. 

AkzoNobel verraste de markt door een bod van EUR 1,4 miljard uit te brengen op de Finse branchegenoot Tikkurila. Met dit bod willen ze de Amerikaanse rivaal en eerdere overnamekandidaat PPG overtroeven. Het bod kwam ook bij ons onverwachts en kan wellicht stuiten op bezwaar van toezichthouders. De overeenkomst is strategisch gezien logisch, aangezien AkzoNobel hiermee zijn eigen zwakkere positie in grote landen als Rusland en China, maar ook Polen lijkt te kunnen versterken. Veel zal afhangen van kostensynergieën. De belangrijkste vraag is wat de reactie van PPG zal zijn en of we een biedingsstrijd tegemoet kunnen zien.

Philips heeft in de VS het bedrijf Capsule Technologies overgenomen voor een bedrag van EUR 530 miljoen. Met de overname heeft Philips de beschikking gekregen over een softwareplatform om ziekenhuizen te helpen om de groeiende hoeveelheid data en verschillende apparaten te beheren. De overname past in de strategie van Philips om zorgverlening om te vormen naar geïntegreerde oplossingen: om medische gegevens te koppelen en patiëntgegevens uitwisselbaar te maken.

Opnieuw was er tegenslag voor Air France-KLM. Door het verplichten van sneltesten voor reizigers die naar Nederland willen komen, kan KLM mogelijk geen langeafstandsvluchten meer uitvoeren. Doordat ook vliegend personeel een dergelijke test moet afnemen, loopt de luchtvaartmaatschappij het risico dat werknemers achterblijven. Ook binnen Europa worden bepaalde bestemmingen onmogelijk. KLM schrapt opnieuw banen

PostNL verraste donderdag met een zeer sterke handelsupdate. De onderneming verwacht voor 2020 een genormaliseerde bedrijfswinst van ongeveer EUR 240 miljoen. Dat betekent een forse verhoging in vergelijking met de eerdere consensus van EUR 185 miljoen en de door het bedrijf zelf uitgesproken verwachting van meer dan EUR 175 miljoen. Het management verwacht voor 2021 bovendien een hogere genormaliseerde bedrijfswinst dan in 2020. De verbetering komt voornamelijk voor rekening van de pakkettendienst. Over het geheel genomen is het een beter dan verwachte en dus positieve update. 

NSI zal op 26 januari voorbeurs de cijfers publiceren over boekjaar 2020. We verwachten dat de brutohuuropbrengsten van NSI zullen uitkomen op EUR 74,2 miljoen, iets boven de gemiddelde verwachting voor het hele jaar. Dit weerspiegelt een beperkte impact van de huurontheffing/herstructurering als gevolg van de coronacrisis. In termen van direct resultaat is onze schatting voor het gehele jaar EUR 44,3 miljoen. De aandacht zal bij de publicatie van de cijfers onder andere uitgaan naar de actualisering van de huurinkomsten voor het hele jaar, de ontwikkeling van de leasingmarkt tijdens het vierde kwartaal, de bezettingsontwikkeling over de gehele linie en de potentiële impact van mogelijke faillissementen.

Naast de cijfers van NSI staan de komende week ook die van Philips, KPN, Signify en Sligro op de rol.