
Uitstel deadline tarieven
Twee berichten domineerden de obligatiemarkten deze week. Ten eerste meldde president Trump dat hij de deadline voor importheffingen voor Europa en andere landen heeft uitgesteld van 9 juli naar 1 augustus. Beleggers verwelkomden dit nieuws, omdat de handelsspanningen hierdoor kunnen afnemen.
Ten tweede werden woensdag de notulen van de juni-vergadering van de Federal Reserve (Fed) gepubliceerd. Hieruit bleek dat sommige beleidsmakers van de Fed verwachten dat de rente tegen het einde van het jaar verlaagd zal worden. Wij verwachten dit jaar overigens geen renteverlagingen in de VS.
Als we kijken naar de recente ontwikkeling van Amerikaanse staatsobligaties: de rente op deze leningen schommelde licht. Aanvankelijk steeg de rente vanwege sterke werkgelegenheidscijfers en omdat Trumps ‘Big Beautiful Bill’ – een voorstel voor aanzienlijke belastingverlagingen – als wet werd ingevoerd. Maar vervolgens daalde de rente op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties, met 7 basispunten naar 4,33%. Die daling kwam nadat Trump begin deze week uitstel van de deadline voor importtarieven aankondigde. Daarnaast hadden de juni-notulen van de Federal Reserve een licht drukkend effect op de rente, waardoor deze iets onder het zesmaandelijks gemiddelde kwam te liggen.
De rente op 10-jarige Duitse staatsobligaties (Bunds) is sinds halverwege juni juist gestegen, met circa 17 basispunten tot 2,67% (wanneer obligatierentes stijgen, dan dalen de koersen). Dit is het hoogste niveau sinds 23 mei. Die stijging kan verklaard worden door de enigszins afgenomen handelsspanningen tussen Europa en de VS.
In de markt voor bedrijfsobligaties hebben Europese investment-grade bedrijfsobligaties veerkracht laten zien. De risicopremies op deze leningen hebben hun laagste niveau sinds 2021 bereikt, op 84 basispunten ten opzichte van de Duitse Bund. Ter vergelijking: in april, toen Trump zijn importtarieven aankondigde, tikten deze risicopremies nog een niveau van 130 basispunten aan. De Amerikaanse investment-grade markt volgde een vergelijkbare trend. De risicopremie op deze obligaties beweegt rond de 81 basispunten versus Amerikaanse staatsobligaties. Dat is aanzienlijk lager dan het niveau van 119 basispunten in april. Zowel in Europa als in de VS liggen de risicopremies nu onder hun historische gemiddelde.
Een vergelijkbare positieve trend zien we in de markt voor risicovollere high-yield obligaties. Deze leningen trekken beleggers met relatief interessante rentes. Risicopremies op Europese high-yield obligaties zijn gedaald tot 292 basispunten, onder de piek van april (434 basispunten). De risicopremies op Amerikaanse high-yield leningen zijn gestabiliseerd op een niveau rond de 280 basispunten, nog steeds ruim onder het hoogste niveau van april (450 basispunten).
De aanhoudende handelsspanningen blijven de markten in hun greep houden. Beleggers volgen daarom belangrijke economische indicatoren in de VS op de voet, zoals de aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen en inflatiecijfers. Ook Europese inflatiecijfers worden nauwlettend in de gaten gehouden. Deze maand zullen zowel de Federal Reserve als de Europese Centrale Bank hun beleidsvergadering houden. Beleggers zullen daar de komende weken hun aandacht op richten, om meer inzicht te krijgen in de verwachtingen voor renteverlagingen. In het huidige onzekere marktklimaat vinden we het verstandig om voorzichtig te zijn met het nemen van kredietrisico.