Beleggingsnieuws

Stemming positief

De aandelenmarkten veerden deze week op nadat Fed-voorzitter Powell had aangegeven dat het tempo van de renteverhogingen mogelijk omlaag kan. Signalen dat het ‘zero-covid’-beleid van China mogelijk wordt versoepeld, vormden eveneens een impuls voor het positieve sentiment.

 

De Amerikaanse en Europese aandelenmarkten hebben sinds begin november ongeveer 6% aan terrein gewonnen. De opkomende markten zijn in die periode met circa 12% gestegen. Deze week vielen op sectorniveau de klappen vooral bij industrie en energie, terwijl de sectoren gezondheidszorg, telecom en luxegoederen & diensten juist zeer in trek waren. Laatstgenoemde sector profiteerde van een herstel van de sub-sectoren luxegoederen en auto’s, naar aanleiding van geluiden uit China over minder strenge coronabeperkingen.

Op bedrijfsniveau leverden Salesforce en Snowflake respectievelijk ongeveer 6% en 10% in. Beide Amerikaanse softwarebedrijven hadden tegenvallende vooruitzichten afgegeven, waaruit bleek dat hun zakelijke klanten minder technologie-investeringen doen. Het aandeel Hewlett Packard Enterprise steeg daarentegen met circa 8,5%. Het Amerikaanse technologiebedrijf verraste beleggers positief door melding te maken van solide vraag en stabiele orderontvangsten (ondanks een lastig macro-economisch klimaat).

In de sector consumptiegoederen stond Costco onder druk. Het detailhandelsconcern publiceerde de laagste omzetgroei sinds april 2020. Binnen de sector gezondheidszorg bleef Sanofi deze week achter. De reden: sectorgenoot Horizon Therapeutics bevestigde dat er gesprekken lopen over de mogelijke overname van Horizon door Sanofi.