
Tussen spanning en optimisme
De wereldwijde aandelenmarkten lieten deze week een gemengd beeld zien, beïnvloed door wisselende economische signalen en handelsspanningen. De MSCI USA Index steeg met 0,6%, gesteund door robuuste cijfers over de werkgelegenheid in juni en aanhoudende kracht in de technologiesector.
Op het moment van schrijven stegen Europese aandelen met 1,1%, gesteund door optimisme over een nieuw Duits initiatief voor bedrijfsinvesteringen. Japanse aandelen daalden met 0,3%, vanwege angst voor een mogelijke escalatie van de handelsspanningen. De opkomende markten daalden met 0,7%, omdat beleggers voorzichtiger waren vanwege de geopolitieke onzekerheid. Over het geheel genomen daalde de MSCI World met 0,2%, waarbij beleggers solide macro-economische cijfers afwogen tegen een fragielere geopolitieke situatie.
Op sectorniveau varieerden de prestaties aanzienlijk. Technologie-aandelen liepen wereldwijd voorop, waarbij de MSCI USA IT Index met 3,2% steeg. Dit weerspiegelt aanhoudend optimisme over de IT-sector, gestimuleerd door de vooruitzichten voor kunstmatige intelligentie (AI) en de historische mijlpaal die Nvidia bereikte. Nvidia werd deze week het eerste bedrijf met een marktkapitalisatie van USD 4 biljoen. Energieaandelen presteerden ook sterk. Zowel in de VS (+3,1%) als in Europa (+0,4%) gingen energieaandelen omhoog, gesteund door de hogere olieprijzen en omdat waarde-sectoren meer in trek waren bij beleggers.
De sector basismaterialen boekte bescheiden plussen in de VS (+1,4%) en Europa (+0,4%), geholpen door een stabiliserende vraag naar grondstoffen. Defensieve sectoren presteerden juist ondermaats. Zo daalde de sector consumptiegoederen behoorlijk (met -1,3% in de VS en -0,7% in Europa), omdat beleggers minder interesse hadden in aandelen van bedrijven met lagere groeiperspectieven. Aandelen in de gezondheidszorg lieten een gemengd beeld zien. In Europa steeg deze sector met 1,6%, gesteund door sterke winstvooruitzichten. In de VS deed de sector gezondheidszorg juist een stap terug (-0,9%), omdat beleggers wat winst namen.
Op bedrijfsniveau kondigde consultancybedrijf Capgemini aan het bedrijf WNS Holdings over te nemen voor een bedrag van USD 3,3 miljard. Op deze manier krijgt Capgemini toegang tot een grotere klantenkring voor zijn AI-dienstverlening. De deal zal naar verwachting vanaf 2026 bijdragen aan de winst per aandeel en past in Capgemini’s strategie die gericht is op digitale transformatie. Ondertussen gaf reclamebedrijf WPP deze week een winstwaarschuwing af. Het bedrijf stelde de vooruitzichten voor 2025 neerwaarts bij, vanwege verliezen van Amerikaanse klanten en druk op de marges.
Meta verwierf een belang van ongeveer 3% in brillenmaker EssilorLuxottica. Op deze manier versterken de twee bedrijven hun samenwerking op het gebied van ‘slimme’ brillen. Ze laten hiermee ook iets doorschemeren van hun groeiende ambities op het gebied van ‘wearable’ AI-technologie. In Duitsland meldde de krant Handelsblatt dat een aantal grote bedrijven hun krachten hebben gebundeld in een industriële alliantie genaamd ‘Made for Germany.’ Deze bedrijven, waaronder Siemens en Deutsche Bank, zouden tot 2028 EUR 300 miljard euro willen investeren in de Duitse economie.