6 tips om inbraak te voorkomen

Inbrekers over de vloer, daar zit niemand op te wachten! In 2019 werd er in Nederland bijna 43.000 keer ingebroken. Gelukkig kunt u met de juiste maatregelen de kans op inbraak met 90% verkleinen. Met deze tips voor inbraakbeveiliging laat u het huis veilig achter als u weggaat.
 1. Laat inbrekers denken dat u thuis bent

  Een donkere woning met open gordijnen is een hint voor inbrekers. Laat daarom op verschillende plekken in huis licht branden als u weggaat. Voor in de tuin is een lamp met bewegingsmelder een aanrader. Bent u meerdere dagen van huis? Installeer dan timers op de lampen die automatisch aangaan in de avond en weer uitgaan in de ochtend. En vraag de buren de gordijnen in de avond dicht te doen. Zo lijkt het of er iemand thuis is.
 2. Kondig niet aan dat u van huis bent

  Op social media kunt u vrienden en familie lekker jaloers maken met zonnige vakantiefoto’s. Helaas brengt u op die manier ook inbrekers op de hoogte van uw afwezigheid. Daarom is het beter om niet op social media te zetten wanneer u precies op vakantie bent en de foto’s later te posten.
 3. Maak het inbrekers niet te makkelijk de deur open te breken

  Laat de sleutel niet aan de binnenkant van het slot zitten. Inbrekers hebben namelijk slimme trucjes om deze van de buitenkant om te draaien. Bijvoorbeeld door een gaatje te boren naast het slot of een raampje in te slaan. Door bijzetsloten te plaatsen, maakt u het extra moeilijk om de deur open te trappen of open te breken met een koevoet.
  huiskamer
 4. Beveilig ramen tegen inbraak

  Sluit alle ramen voor u van huis gaat. Denk ook aan de kleine raampjes, bijvoorbeeld in de badkamer. Bedek ramen die inbraakgevoelig zijn met anti-inbraakfolie. Hierdoor wordt het glas sterker en spat het niet uit elkaar als het breekt. Heeft u een schuifpui? Plaats een balkje tussen de rails en de deurpost. Zo kan hij van buitenaf niet worden geopend.
 5. Voorkom dat u een inbreker binnenlaat

  Niemand laat een inbreker zomaar binnen. Logisch. Toch komt dit vaker voor dan u denkt. Bijvoorbeeld als u een adreslabel aan uw sleutel hangt. Dan kan de vinder zichzelf namelijk zo binnenlaten. Verstop uw sleutel ook niet buiten bij de voordeur. Een sleutel onder de deurmat heeft een inbreker zo gevonden en vervolgens kan hij zomaar uw huis in.
 6. Installeer een alarmsysteem

  Installeer een alarmsysteem of beveiligingscamera om inbrekers af te schrikken. Vaak is de aanwezigheid ervan al genoeg om inbrekers ervan te weerhouden te proberen uw huis binnen te dringen. Daarnaast verzamelt u met een beveiligingscamera bewijsmateriaal. Let op; u bent verplicht het te vermelden als er camera’s hangen.
 

Wat moet ik doen als er toch is ingebroken?

Het is even schrikken als er thuis is ingebroken. Toch is het belangrijk dat u op zulke momenten het hoofd koel houdt en de volgende stappen neemt:

 1. Meld de inbraak bij de politie. Zij komen bij u thuis langs om uw aangifte op te nemen
 2. Maak foto’s van de schade. Ruim niets op voor u contact heeft gehad met uw verzekeraar
 3. Neem contact op met uw verzekeraar om de schade te melden. Schade aan uw woning wordt gedekt door uw opstalverzekering en gestolen spullen door uw inboedelverzekering 
 4. Blokkeer gestolen passen en telefoons
Schade melden

Ook interessant

Opstalverzekering

Met een opstalverzekering bent u verzekerd tegen schade aan uw huis, garage of schuur. Bijvoorbeeld als uw raam wordt ingetikt bij een inbraak of er brand ontstaat in de keuken. Een opstalverzekering is onmisbaar voor uw koopwoning.

Stormschade

De laatste jaren stormt het steeds vaker en heviger. Dit kan veel schade tot gevolg hebben. Bijvoorbeeld omgewaaide schuttingen, kapotte daken of omgevallen bomen. Gelukkig kunt u zich daarvoor verzekeren.

Inboedelverzekering

Met een inboedelverzekering zijn uw spullen in huis verzekerd tegen schade door diefstal, brand of storm. Bijvoorbeeld als uw fiets uit de schuur wordt gestolen of als u schade heeft aan uw gloednieuwe bank. Ook als u per ongeluk zelf schade veroorzaakt.