Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Betalingsvordering

Beslag bij schuld aan de belastingdienst

Heeft u een schuld aan de belastingdienst? Dan kan er een vereenvoudigd derdenbeslag worden gelegd op het geld op uw rekening. Dit noemen we ook wel de betalingsvordering. Deze vordering geeft de belastingdienst de bevoegdheid om op een eenvoudige wijze uw belastingschuld te verhalen op het geld dat wij van u onder ons hebben. Het beslag wordt gelegd door de belastingdienst zonder tussenkomst van een deurwaarder. ABN Amro kan niet bepalen of het beslag terecht is of niet. Wij zijn verplicht om aan de vordering te voldoen.

 1. Geld reserveren

  BN AMRO zet het geld dat op het moment van de beslaglegging op uw rekening stond tot de hoogte van de vordering, op een aparte rekening. U heeft zelf geen toegang tot deze rekening. Dit geld is gereserveerd voor de belastingdienst. Uw bestaande rekening wordt niet geblokkeerd. Geld dat u na de beslaglegging ontvangt, kunt u dus gewoon gebruiken. 
   
  Bij de betalingsvordering wordt er rekening gehouden met een beslagvrije voet. Dit houdt in dat de belastingdienst tot een bepaald bedrag geen beslag kan leggen op uw rekening. Dit is gedaan zodat u bij een derdenbeslag minstens in uw eigen levensbehoefte kan blijven voorzien. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van uw gezinssituatie. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u door naar de belastingdienst.  
 2. Verklaren

  Na 4 weken laat ABN AMRO de belastingdienst weten hoeveel geld er op uw rekening stond op het moment van beslag. Dit noemen wij ‘verklaren’. Vanaf januari 2021 wordt dit 2 weken. 
 3. Afdragen en einde beslag

  Nadat de belastingdienst de verklaring heeft ontvangen, laat de belastingdienst ABN AMRO weten welk bedrag de bank moet overboeken. Dit heet ‘afdragen’. ABN AMRO maakt het bedrag en de kosten van het beslag over. Daarna stopt het beslag.