Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Sparen voor een studie of rijbewijs

Zo maakt uw kind later een vliegende start

Bent u ook benieuwd hoe andere ouders de financiën voor hun kinderen regelen? Uit onderzoek blijkt dat 72% van de ouders met een kinderspaarrekening spaart. Ongeveer een derde spaart om geld over te hebben voor andere toekomstige uitgaven voor het kind. Denk daarbij aan een rijbewijs of reis. Bekijk hier wat de kosten van enkele populaire spaardoelen voor kinderen zijn. Dan heeft u een financieel plaatje dat richting geeft aan uw spaarplan.

 

Wat kost een studie?

Als u weet wat de kosten van een studie ongeveer zijn, dan weet u wat u minimaal opzij moet zetten om uw kind een flink eind op weg te helpen. Een opleiding aan een hogeschool of universiteit kost voor het studiejaar 2023-2024 € 2.314 aan wettelijke collegegeld. De meeste studies duren 4 jaar. Een volledige hogere of universitaire opleiding kost dus ruim€ 9.250 (inclusief verhogingen van het studiegeld). (bron: Duo.nl).


MBO
Op het mbo betalen alleen studenten ouder dan 18 jaar lesgeld, waarvan de hoogte voor het komende studiejaar  € 1.357 is. Ervan uitgaande dat je op het mbo alleen de laatste 2 jaren hoeft te betalen, kost deze opleiding in totaal ruim € 2.700 (bron: Rijksoverheid.nl).

Beperkte studiefinanciering

Dat studeren steeds duurder wordt, is niet de enige reden om te sparen voor de opleiding van uw kind. De overheid heeft de afgelopen jaren fors bezuinigd op tegemoetkomingen. De enige hulpmiddelen die de overheid studenten aan het hbo en de universiteit nu biedt zijn een reispas en een lening, of aanvullende beurs voor gezinnen met een laag inkomen (bron: Rijksoverheid.nl). Genoeg reden om nu alvast een studiepotje aan te leggen voor uw kind. 

Maar hoeveel moet u dan sparen? U weet nu natuurlijk nog niet wat uw kind later gaat studeren en hoeveel dat dan kost. Stel, u zet elke maand € 50 voor uw kind opzij, vanaf de geboorte tot het 18 jaar is. Zonder rente heeft u dan al € 10.800 bij elkaar gespaard. Daarvan kan uw kind in ieder geval een volledige studie op een hogeschool volgen.

Op kamers gaan, plus...?

Bedenk ook hoe u financieel wilt en kunt klaarstaan voor uw kinderen. Betaalt u alleen de studie? Of ook de kosten van studieboeken, -materiaal en huur van een studentenkamer? Als richtlijn voor de maandelijkse kosten kunt het volgende aanhouden: een huurbedrag van € 426. Studieboeken en -benodigdheden kosten maandelijks zo’n € 49, de zorgverzekering € 115 en boodschappen tenslotte, € 173 (bron: Nibud.nl). 

Dus in het geval van 'op kamers gaan-plus' komt u jaarlijks uit op € 9.156. Als u uw kind 4 jaar lang op deze manier financieel wilt helpen, kost dat ruim € 36.600. U zou dan maandelijks ongeveer € 170 extra moeten sparen om dit bedrag te bereiken op de achttiende verjaardag van uw kind.

Bereken hoeveel u opzij moet zetten voor de studie van uw kind.

Sparen voor het rijbewijs

Heeft u het halen van het rijbewijs als spaardoel voor uw kind? Veel ouders geven hun kind dit cadeau als het tot de achttiende verjaardag niet rookt. Gemiddeld kost een rijbewijs zo'n € 3.125. In dit bedrag zitten de kosten voor zo’n 38 rijlessen en het theorie- en eindexamen (bron: cbr.nl). Tegenwoordig mogen kinderen vanaf 16,5 jaar al rijles nemen (bron: Rijksoverheid.nl). Als u vanaf de geboorte van uw kind tot aan die startleeftijd maandelijks € 16 spaart, komt u zonder rente uit op een bedrag van € 3.168.

Bijdragen aan tussenjaar

U kunt uw kind ook financieel bijstaan bij het nemen van een 'tussenjaar': het op eigen wijze invullen van het jaar tussen de middelbare school en vervolgopleiding. Het tussenjaar geeft uw kind extra tijd om een passende vervolgstudie te kiezen. Ook kan de precieze invulling ervan het cv een enorme boost geven. De meeste toekomstige werkgevers zien vrijwilligerswerk of een verre reis als een zinvolle bijdrage aan de persoonlijke ontwikkeling van hun sollicitant. 

Hoeveel een tussenjaar kost bepaalt u zelf. Het hangt er helemaal vanaf wat uw kind gaat doen, hoe lang, waar en of hij zelf alles regelt of via een organisatie. Bekijk voor de tegemoetkomingen binnen Europa de Erasmusbeurs eens. Buiten Europa biedt het Wereldsupporter-programma verschillende subsidies en toelagen.

Tips bij sparen voor studie voor uw kind

Heeft u het spaardoel voor uw kind helder voor ogen? Volg het voorbeeld van de meeste ouders en start met sparen als uw kind nog een baby is. Dan heeft u ruim de tijd om uw spaardoel te bereiken. Onderstaande tips helpen u daarbij:

  1. Open een kinderspaarrekening. Zo houdt u het spaarpotje van uw kind gescheiden van uw eigen spaargeld.
  2. Stel uw spaardoel in de ABN AMRO app in. Het motiveert enorm als u ziet waarvoor u spaart. De voortgang van uw spaardoel volgt u makkelijk in de app.
  3. Spaar automatisch. U kiest zelf een spaarbedrag. Dat wordt vervolgens maandelijks van uw betaal- naar uw spaarrekening of die van uw kind overgemaakt. Zo vergeet u geen overboeking en bereikt u ongemerkt uw doel.
  4. Wilt u uw geld laten groeien? Denk dan eens aan beleggen voor uw kind. Hoe eerder u begint, hoe meer kans uw geld krijgt om meer waard te worden.

Bekijk ook het blog: Sparen voor uw kind of kleinkind. Hierin leest u hoe u kunt sparen voor uw kind of kleinkind en krijgt u enkele handige belastingtips.

ABN AMRO

Weet u hoeveel u moet sparen voor de studie van uw kind?

Voor u het weet is het zover en kiest uw kind voor een vervolgopleiding. U heeft hier misschien al wat geld voor opzij gezet. Maar hoeveel is eigenlijk voldoende?

Ook interessant voor u

KinderToekomst Spaarrekening

Vraag nu een KinderToekomst Spaarrekening aan en vul alvast de spaarpot van uw kind. Dan maakt het straks een vliegende start met op kamers gaan, studeren of rijlessen.

Hoeveel kosten toekomstdromen?

Ooit een verre reis maken met uw gezin, of de studie van uw kind betalen? Bereken en bereik uw doelen in de Toekomstshop. U ziet het kostenplaatje per doel en krijgt slimme tips.

5 tips om uw kind te leren sparen

Het is altijd goed op te sparen. Maar sparen voor later is best lastig voor een kind. Met deze tips maakt u sparen leuker én begrijpelijker.