Het eerste bijbaantje van jouw kind betekent vaak ook de eerste salarisstrook. Hierop staan tientallen posten, en dan ook nog met allerlei onduidelijke afkortingen. Help je kind een beetje wegwijs worden in deze nieuwe fase. Bekijk samen met je kind de belangrijkste posten op de salarisstrook. En controleer of alles klopt.
Om maar met het leukste te beginnen, het salaris! Hier moet het bruto loon staan dat jouw kind ontvangt als het fulltime zou werken. Controleer of hier het juiste bedrag staat volgens de arbeidsovereenkomst. Bekijk ook of de juiste schaal in de cao is toegepast, wanneer een cao of een arbeidsvoorwaardenregeling van toepassing is.
Jouw kind zal waarschijnlijk niet meteen fulltime werken. Daarom staat de post ‘Parttimefactor’ het percentage of de deeltijdfactor dat jouw kind wel werkt. Bekijk samen of dit hier goed staat.
Hier staat het aantal uren per maand dat jouw kind volgens de arbeidsovereenkomst werkt. Klopt dit?
Wanneer je kind één baan heeft, dan heeft het automatisch recht op korting op de belasting. Jouw kind heeft als het goed is bij het in diensttreden een loonheffingsformulier ingevuld. Let op, als jouw kind voor twee of meerdere werkgevers werkt, dan kan het die korting maar bij één daarvan aanvragen. Kies daarvoor de werkgever waar je kind het meeste werkt.
Wanneer je kind buiten de standaard werktijden van 07.00 tot 20.00 uur werkt. Bijvoorbeeld in het weekend of op een officiële feestdag, dan heeft je kind recht op een onregelmatigheidstoeslag. Dit kan per cao verschillen, dus raadpleeg de cao om te kijken wat de percentages precies zijn. Kijk vervolgens op de salarisstrook of de vergoedingen kloppen.
Heeft je kind meer gewerkt dan de uren die op zijn of haar contract staan? Dan ontvangt jouw kind misschien een vergoeding voor overwerk of meerwerk. In het arbeidscontract of in de cao zijn hier als het goed is afspraken over gemaakt. Kijk dit even samen na.
De vakantietoeslag bedraagt wettelijk 8%, maar het kan zijn dat er op de loonstrook een hoger percentage staat. Dit is dan afgesproken in de cao. Deze vakantietoeslag wordt meestal uitbetaald in mei of juni. In het blok 'totalen', onderaan de salarisstrook, staat hoeveel daarvan tot nu toe is opgebouwd.
Soms heeft je kind recht op een eindejaarsuitkering. Hoe deze is opgebouwd, staat dan ook vermeld op de salarisstrook. Niet iedereen heeft een eindejaarsuitkering en het percentage kan verschillen per cao. De eindejaarsuitkering wordt uitbetaald in december. Ook hiervan staat in het blok 'totalen' hoeveel er tot nu toe is opgebouwd.
Wanneer je kind reiskosten maakt voor het werk, staat op de salarisstrook hoeveel jouw kind die maand vergoed heeft gekregen. Dit kan om woon-werkverkeer en/of dienstreizen gaan. Ook hier kan het per cao verschillen hoeveel er vergoed wordt. Het kan zijn dat deze vergoeding bruto is opgenomen.
Vaak bouwt je kind al een pensioen op over het salaris. Op de salarisstrook vind je dit terug als pensioengrondslag. Soms wordt door werkgevers een te hoog bedrag ingehouden. Dus bekijk even in de arbeidsvoorwaarden of het bedrag klopt.
Het zit zo: als jouw kind een vakantie- of bijbaantje heeft, betaalt hij of zij belasting over de inkomsten. Vaak houdt een werkgever dit automatisch in op het salaris. De belasting is gebaseerd op de situatie dat je kind iedere maand evenveel geld zou verdienen. Maar bij een bijbaan is dat vaak niet zo. En al helemaal niet bij een vakantiebaantje. Het komt dan ook vaak voor dat er teveel belasting is betaald. Jouw kind kan dit terugkrijgen door belastingaangifte te doen op basis van de jaaropgave. Dit is misschien even een vervelend klusje, maar het loont vaak wel!
Erg belangrijk: geef meteen het rekeningnummer door aan de Belastingdienst via Mijn Belastingdienst.
Kleedgeld is een goede manier om kinderen met geld te leren omgaan. Na zakgeld is het de logische volgende stap in de financiële opvoeding. Maar wanneer begin je ermee? En hoeveel geef je?
Mobiel bankieren is een uitstekend hulpmiddel bij de financiële opvoeding van jouw kind. Jij bepaalt wat jouw kind mag en kan met de rekening. Zo wordt je kind stap voor stap financieel zelfstandig.