Naar de navigatie Naar de inhoud

Waardeoverdracht

Wat is waardeoverdracht?

Waardeoverdracht is dat u overstapt met het saldo van uw levensverzekering naar een bankspaarrekening, of andersom. Uw oude bank of verzekeraar moet dan het saldo dat u heeft opgebouwd, overboeken naar uw nieuwe bank of verzekeraar. U kunt om verschillende redenen overstappen, bijvoorbeeld:

  • De looptijd van uw levensverzekering of bankspaarproduct is voorbij en het saldo valt vrij.

  • U vindt de voorwaarden bij een andere bank of verzekeraar beter.

  • Uw persoonlijke situatie wijzigt, bijvoorbeeld omdat u gaat scheiden.

  • De rekeninghouder of verzekerde is overleden en u regelt de nalatenschap.

Iemand die overlijdt, laat bezittingen na. Bijvoorbeeld een huis, auto en bank- en spaartegoeden. En soms ook schulden. Zoals een hypotheek en een lening. Alle bezittingen en schulden behoren tot de nalatenschap.
 

Overstappen met of zonder advies

De wet omschrijft bankspaarproducten en levensverzekeringen als complexe producten. Dit betekent dat u goed geïnformeerd moet zijn, voordat u besluit zo'n product te kopen. Er gelden bijvoorbeeld speciale regels van de Belastingdienst. Het kan zijn dat de regels voor uw oude product anders zijn dan die voor uw nieuwe product. Informeer daarom vooraf, of overstappen wel in uw voordeel is. U kiest zelf hoe u dit doet: met of zonder advies.

Afspraken over waardeoverdracht

Om uw overstap zorgvuldig, snel en volgens dezelfde richtlijnen te regelen, houden banken en verzekeraars zich aan onderlinge afspraken over waardeoverdracht.

Dit betekent bijvoorbeeld dat uw saldo binnen 14 dagen moet worden overgeboekt. En dat u recht heeft op rentevergoeding als dit niet gebeurt.

 

Uw overstap binnen 14 dagen geregeld

Eerst sluit u een nieuwe bankspaarrekening of levensverzekering af. Daarna geeft u uw oude bank of verzekeraar opdracht uw opgebouwde saldo over te boeken. Zij moeten de overboeking dan doen binnen 14 dagen nadat zij uw verzoek met alle benodigde documenten hebben ontvangen.

Rentevergoeding

Gebeurt de overboeking niet op tijd? En heeft u alle benodigde documenten opgestuurd? Dan heeft u recht op rentevergoeding. De rentevergoeding is 2% (wettelijke rente 2017) op jaarbasis, over het totale saldo dat moet worden overgeboekt. Uw oude bank of verzekeraar moet het saldo inclusief de rente in één keer overmaken naar uw nieuwe bank of verzekeraar. U hoeft hier geen apart verzoek voor te doen.

Later? Dan gaan we reizen!

Begin daarom nu al met sparen

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Als u straks stopt met werken, heeft u alle tijd voor die langgekoesterde wereldreis. Zorg voor voldoende budget, dus begin nu alvast met sparen.