Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Wat is het nabestaandenpensioen?

Wat is het nabestaandenpensioen?

Het nabestaandenpensioen is het pensioen dat uw partner ontvangt wanneer u komt te overlijden. Dit moet u wel van tevoren regelen en vastleggen. Hoe dat werkt leest u hieronder.

 

Het pensioen voor de partner

Het is een geruststellende gedachte om, wanneer u er onverhoopt niet meer bent, te weten dat uw partner en eventuele kinderen financieel goed verzorgd achterblijven. Het nabestaandenpensioen is een uitkering aan uw nabestaanden die vanuit uw werkgeverspensioen wordt uitgekeerd.

Algemene nabestaandenwet

De algemene nabestaandenwet (ANW) is een volksverzekering vanuit de SVB. Het is een uitkering voor nabestaanden en deze kan voor iedereen verschillend zijn. Het maximale bedrag komt uit op 70% van het minimumloon. De Anw staat los van het nabestaandenpensioen dat eventueel wordt uitgekeerd vanuit het pensioenfonds van de werkgever.

Echter ontvangen maar weinig mensen een Anw-uitkering. Er zitten namelijk allerlei voorwaarden aan. De voorwaarden vindt u op de website van SVB .

Het pensioen voor uw partner

Bouwt u via uw werkgever pensioen op, dan heeft uw partner vaak recht op nabestaandenpensioen wanneer u komt u te overlijden. Uw partner zal direct nabestaandenpensioen gaan ontvangen, ook wanneer de pensioengerechtigde leeftijd nog niet is bereikt. Overlijdt u na uw pensioenleeftijd, dan stopt uw ouderdomspensioen en gaat het nabestaandenpensioen voor de partner in.

Pensioen voor de kinderen (wezenpensioen)

Veel pensioenfondsen bieden ook pensioen voor de kinderen van een overleden ouder. Vaak stopt deze uitkering als het kind 18 of 21 wordt.

Nabestaandenpensioen voor de ex-partner

Het kan zijn dat uw ex-partner ook nabestaandenpensioen zal ontvangen wanneer u overlijdt. Hiervoor wordt het aantal jaren dat u getrouwd bent geweest meegenomen in de verdeling tussen uw ex-partner en uw huidige partner. Deze informatie vindt u terug op mijnpensioenoverzicht.nl .

Verschillend per pensioenfonds

Hoe het nabestaandenpensioen dat u opbouwt via uw werkgever er voor uw partner uit ziet, hangt af van de pensioenregeling die uw werkgever heeft toegezegd. Het is verstandig om dit goed uit te zoeken, zodat u en uw partner weten waar uw partner op kan rekenen mocht u onverhoopt overlijden. Meer informatie over uw (nabestaanden)pensioen vindt u op mijnpensioenoverzicht.nl .

Wat kan ik regelen?

Zorg ervoor dat, mocht u onverhoopt komen te overlijden, uw partner en kinderen goed achterblijven. Anders kan het zijn dat uw gezin bijvoorbeeld niet in het huis kan blijven wonen of schulden maakt. Maak daarom uw pensioensituatie bij overlijden inzichtelijk. Bepaal wat voor u, uw partner en uw eventuele gezin van belang is en neem zo nodig aanvullende maatregelen.

Extra pensioen oplossingen

Wilt u uw pensioen aanvullen? Dat kan bij ABN AMRO met Pensioenaanvulling. Hiermee spaart u op een geblokkeerde rekening met variabele rente voor extra pensioen. U gebruikt hiervoor uw jaarruimte, waardoor u met mogelijk belastingvoordeel kunt sparen. In geval van overlijden komt de opgebouwde waarde toe aan uw erfgenamen die hier een nabestaandelijfrente van zullen moeten aankopen. Hiermee gaat het kapitaal niet verloren en vormt het een aanvullend inkomen voor uw nabestaanden.

Vragen over uw persoonlijke situatie?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij onze meestgestelde pensioenvragen.
Callcenter vrouw

Bel ons direct

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.
Laptop

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.

Vragen over uw persoonlijke situatie?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de meestgestelde pensioenvragen.
Callcenter vrouw

Bel ons direct

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.

Laptop

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.