Javascript is required

De aanvraag van je lening: waar letten we op?

Als je een lening aanvraagt, kijken we altijd zorgvuldig naar je persoonlijke en financiële situatie. We willen er zeker van zijn dat je verantwoord leent. Maar waar letten we op bij het beoordelen van je aanvraag? In dit artikel leg ik het je uit.  

Je inkomsten

Het is belangrijk dat je elke maand inkomen krijgt. Bijvoorbeeld uit loon of pensioen. Je hoeft overigens niet in loondienst te zijn om te kunnen lenen. Ook als zelfstandig ondernemer kun je bij ons privé een lening aanvragen.  

Je uitgaven

Net zo belangrijk als je inkomsten zijn je uitgaven en financiële verplichtingen. Denk aan huur, hypotheek, alimentatie of studieschuld. Zijn je inkomsten en uitgaven in balans? Dan is de kans groter dat je kunt lenen.

De leennorm

Als je een lening hebt, moet je elke maand nog steeds genoeg geld overhouden om van te kunnen leven. Dat noemen we de leennorm. Blijkt dat je geen extra geld kunt missen voor het afbetalen van je lening? Dan wijzen wij je aanvraag af. De leennorm is gebaseerd op cijfers die het NIBUD aanlevert. Alle kredietverstrekkers in Nederland zijn verplicht om de leennorm te gebruiken.

Je leeftijd

Je kunt een lening aanvragen als je tenminste 21 jaar oud bent en niet ouder dan 68 jaar. Er is een maximale leeftijd als je een lening wilt afsluiten, omdat de kans groter is dat je inkomen daalt, bijvoorbeeld vanwege je pensioen. Daarnaast neemt de kans op overlijden toe naarmate je ouder wordt. Het risico dat je een lening niet kunt terugbetalen en je nabestaanden met een schuld achterlaat, is groter dan bij iemand die jonger is. Dit noemen we het kredietrisico. In het artikel over lening en leeftijd lees je hier meer over.  

Heb je andere leningen?

Om je leennorm te kunnen berekenen, moeten we weten of je ook andere leningen hebt. Bijvoorbeeld een studielening bij DUO of een lening bij vrienden of familie. We vragen je dit zelf aan te geven bij de aanvraag van je lening.  

Toetsing Bureau Krediet Registratie (BKR)

Daarnaast toetsen we bij BKR of je andere leningen hebt. Dat is wettelijk verplicht. Alle kredietverstrekkers moeten dit doen om te voorkomen dat je in de problemen komt door een lening. Daarom krijgt iedereen die een lening afsluit van € 250 of meer een positieve BKR-registratie. Betaal je op tijd terug? Dan heeft dat geen gevolgen. Heb je de afgelopen 5 jaar een betalingsachterstand gehad? Dan krijg je een negatieve registratie en is het moeilijker nog een lening af te sluiten.  

Risico’s in je uitgaven

We kijken ook naar risico's in je uitgaven. Heb je schulden die voor problemen kunnen zorgen? Heb je te maken met incassobureaus of deurwaarders? Of zijn je inkomsten en uitgaven niet in balans omdat je gokt? Dan wijzen we je aanvraag af. Dat doen we om ervoor te zorgen dat een lening je niet verder in de problemen brengt.

Je woonplaats

Je moet in Nederland wonen om te kunnen lenen. Ook met een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd of de tijdelijke verblijfsvergunningen type 1 en type 4 kun je een lening aanvragen. Heb je een verblijfsvergunning? Zorg dan altijd dat de looptijd van je lening korter is dan de duur van je verblijfsvergunning. Zo zorg je ervoor dat je de lening helemaal terugbetaalt terwijl je nog in Nederland bent.

 

Meer weten? Lees meer op deze pagina. Of neem contact op met onze collega’s van de Leendesk.  

Tags

Lenen

Lees ook