Aandelen lithiumproducenten blijven ondergewaardeerd

Kopen
24-09-2020

Op 23 september daalden de koersen van aandelen van lithiumproducenten. Dit was het gevolg van opmerkingen van Tesla CEO Elon Musk tijdens een evenement van Tesla. Volgens Musk is er ‘een enorme hoeveelheid lithium op aarde. Alleen al in Nevada is voldoende lithium om alle Amerikaanse wagens van elektriciteit te voorzien.’

 

We waarderen de doelstelling van Tesla om de eigen behoefte aan grondstoffen veilig te stellen. We zijn het echter niet eens met de stelling dat Tesla in staat is om aan de eigen behoefte aan lithium te voldoen. We beschouwen lithium als een grondstof die overvloedig aanwezig is. Het grootste deel van de voorraden bevindt zich in oceanen. Deze voorraden kunnen niet worden ontgonnen bij de huidige prijzen.

We denken verder dat de voorraden in Nevada slechts voldoende zijn voor de helft van alle Amerikaanse elektrische wagens in 2030. Op basis van huidige inschattingen zal de productie in Nevada in 2030 50.000 metrische ton bedragen. Op basis van onze inschatting dat in 2030 15% van de Amerikaanse wagens elektrisch zal zijn, bedraagt de behoefte op dat moment 110.000 metrische ton.

We beschouwen de doelstelling van Tesla om in 2030 een elektrische accu-capaciteit van 3 terawattuur te hebben als gunstig voor de vraag naar lithium. Daarbij gaat het om een vraag van ongeveer 2,7 miljoen ton. Dat is 9x de hoeveelheid van 2019. Het is ook 800.000 ton meer dan de 1,9 miljoen ton aan wereldwijde vraag waar wij in onze ramingen voor 2030 op rekenen.

Zelfs als Tesla in staat is om een zekere hoeveelheid lithium te produceren, denken we dat de hogere vraag dit nieuwe aanbod direct zal absorberen. Dat betekent dat onze verwachtingen voor de prijs van lithium niet veranderen. We passen onze vooruitzichten voor de ontwikkelingen rond lithium dan ook niet aan. We blijven verwachten dat de prijs van lithium vanaf het eind van 2021 zal stijgen.

We houden vast aan onze reëlewaarde-inschatting van 125 dollar voor Albemarle (Kopen). We kennen de onderneming een gering concurrentievoordeel toe. Dat is gebaseerd op het kostenvoordeel dat de onderneming heeft bij het produceren van lithium. We beschouwen de koersdaling als een goede aanleiding voor beleggers om de aandelen te kopen.

Morningstar

 

  • Morningstar verzorgt alle research voor individuele grote aandelen wereldwijd.
  • ABN AMRO Markets levert de input en opinie voor aandelen uit de Benelux.
  • Het Duitse researchhuis Independent Research voert dit uit voor een aantal Duitse aandelen.