Microsoft versterkt gamestak

Houden
22-09-2020

Microsoft (Houden) heeft aangekondigd ZeniMax Media over te nemen. Deze eigenaar van Bethesda Softworks is een van de grootste ontwikkelaars en uitgevers van games ter wereld die in privéhanden is. De overname kost 7,5 miljard dollar in contanten. Naar verwachting wordt de overname tussen januari en juni 2021 afgerond.

 

Er zijn geen financiële details over ZeniMax prijsgegeven. Volgens Microsoft heeft de overname ‘minimale gevolgen’ voor het operationele inkomen (non-GAAP) voor de boekjaren 2021 en 2022. Met de diverse studio’s van ZeniMax stijgt het aantal studio’s van Microsoft van 15 naar 23.

De overname maakt duidelijk dat de gamestak van belang is voor Microsoft. Dat bleek ook al door recente introducties rond Xbox. De overname maakt duidelijk dat Microsoft nog jaren een leider in de gamingwereld verwacht te blijven.

We denken dat het versterken van het gamesplatform strategisch belangrijk is voor Microsoft. We beschouwen de overname dan ook als een zinnige strategie. We veranderen onze reële waarde inschatting voor het aandeel van 228 dollar niet. Dat geldt ook voor het ruime concurrentievoordeel dat we Microsoft toekennen.

We denken dat titels van Bethesda als The Elder Scrolls, Fallout, Doom, Quake en Wolfenstein iconisch zijn. Het zijn belangrijke toevoegingen aan de catalogus van GamePass. Zij hebben op dit moment 15 miljoen abbonnees.

Een overnamebedrag van 7,5 miljard dollar is niet van materiële invloed op Microsoft. Ter vergelijking, bij de financieringsronde van Epic Games in juni werd de onderneming op 17 miljard dollar gewaardeerd, bij een omzet van 5 miljard dollar. De koers/omzet-verhouding bedroeg 3,4x. Bij beursgenoteerde concurrenten als Activision, Electronic Arts en TakeTwo geldt een gemiddelde koers/omzet verhouding van 5,9x.

Op basis van deze verhoudingen ligt de omzet van ZeniMax tussen 1,3 miljard dollar en 2,2 miljard dollar. Gaan we uit van een bedrag in het midden van deze range, dan gaat het om ongeveer 1% van de omzet van Microsoft. Daarbij komt ook nog dat Microsoft beschikt over 136,5 miljard dollar aan contanten. Dat maakt duidelijk dat de overname geen materiële invloed heeft op de resultaten van Microsoft. We denken echter dat de gamedivisie binnen de onderneming aan belang wint.

Morningstar

 

  • Morningstar verzorgt alle research voor individuele grote aandelen wereldwijd.
  • ABN AMRO Markets levert de input en opinie voor aandelen uit de Benelux.
  • Het Duitse researchhuis Independent Research voert dit uit voor een aantal Duitse aandelen.