Overnames zorgen voor groei inkomsten Morgan Stanley

Houden
16-10-2020

De recente overnames van Morgan Stanley (Houden) zullen het komende jaar voor een stijging van de inkomsten zorgen. De inkomsten uit de diensten rond aandelen en obligaties zullen naar verwachting normaliseren op een lager niveau. We kennen de bank een gering concurrentievoordeel toe.

 

De netto-inkomsten voor Morgan Stanley kwamen in het derde kwartaal uit op 11,7 miljard dollar. Dit resulteerde in een gerapporteerde nettowinst van 2,6 miljard dollar. Dit komt neer op een winst van 1,66 dollar per verwaterd aandeel. We verwachten niet dat we onze reëlewaarde-inschatting voor het aandeel van 56 dollar wezenlijk veranderen. We achten het aandeel op dit moment redelijk gewaardeerd.

De netto-inkomsten stegen met 15% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Ze daalden echter met 14% ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat is het gevolg van het ongebruikelijke economische klimaat waarin we ons bevinden. Veel ondernemingen maken gebruik van de zakenbank diensten van Morgan Stanley. Op die manier vergaren ze kapitaal om de onzekere omstandigheden te weerstaan. Ze maken daarbij ook gebruik van de uitzonderlijk lage rente.

De inkomsten van de zakenbank stegen met 12% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De economische onzekerheid zorgde voor hogere handelsvolumes. De inkomsten bij de institutionele handel stegen met 20%.

De inkomsten van deze institutionele handel zijn echter ongebruikelijk hoog. Dat zeiden we vorig kwartaal ook al. Toen was de onzekerheid nog hoger en waren de inkomsten daarom ook hoger. We verwachten dat de inkomsten van deze tak in de komende kwartalen zullen normaliseren.

In het derde kwartaal daalden de activiteiten van de institutionele tak met 24% ten opzichte van het tweede kwartaal. We denken dat de daling door zal zetten. Dit geldt voor de hele sector. De institutionele tak van Morgan Stanley blijft vanouds krachtig.

Recente overnames zullen het komende jaar zorgen voor stijgende inkomsten. Op 2 oktober voltooide Morgan Stanley de overname van internetbroker E-Trade. Daarmee was een bedrag van 13 miljard dollar gemoeid. De week daarvoor kondigde Morgan Stanley de overname van vermogensbeheerder Eaton Vance aan. Het overnamebedrag is 7 miljard dollar. De overname wordt naar verwachting in het tweede kwartaal van 2021 voltooid.

Morningstar

 

  • Morningstar verzorgt alle research voor individuele grote aandelen wereldwijd.
  • ABN AMRO Markets levert de input en opinie voor aandelen uit de Benelux.
  • Het Duitse researchhuis Independent Research voert dit uit voor een aantal Duitse aandelen.