Saint-Gobain werkt aan fundamenten lange termijn

Kopen
27-05-2020

We verlagen onze reële waarde inschatting voor Compagnie de Saint-Gobain (Kopen) naar €32. We kennen de onderneming geen concurrentievoordeel toe. Het welzijn van het concern is voor een belangrijk deel afhankelijk van de bouwactiviteiten in Europa. Die maken 64% van de omzet uit en zijn nog altijd niet hersteld tot het niveau van voor de kredietcrisis.

 

Dat was ook al zo voor de uitbraak van het coronavirus. Onze lagere waardering is het gevolg van de magere vooruitzichten voor de bouw. Dit is een gevolg van het lage consumentenvertrouwen en de hoge werkloosheid.

De vooruitzichten voor de langere termijn zijn echter positiever. Dit is mede het gevolg van Doe-Het-Zelf initiatieven. Ook overheidsmaatregelen om de emissies te verlagen openen mogelijkheden voor Saint-Gobain. Dan gaat het bijvoorbeeld om de Green Deal van de Europese Unie.

De aandelenkoers staat op een lagere waardering dan het 10-jaars gemiddelde als we kijken naar onze verwachtingen voor 2021. Beleggers voor de langere termijn zouden moeten wachten tot de koers iets aantrekkelijker is.

We steunen de strategie van Saint-Gobain om de activiteiten te stroomlijnen. Onderdelen die te klein zijn om winstgevend te concurreren worden afgestoten.

Deze rotatie van de portfolio, waarbij laag renderende onderdelen worden verkocht en hoogwaardiger ondernemingen met de opbrengst worden gekocht, zal de winstgevendheid van de onderneming op middellange termijn verbeteren.

Er zijn al onderdelen verkocht ter waarde van €3 miljard. We denken echter dat er meer mogelijkheden zijn om laag renderende onderdelen te verkopen. Het gaat om 45% van de omzet. Deze hebben een geringe synergie met de rest van de activiteiten.

Het verkopen van deze onderdelen zal ervoor zorgen dat de conglomeraatkorting die Saint-Gobain op dit moment heeft, verdwijnt. Saint-Gobain had voldoende liquiditeiten bij de aanvang van de crisis. Recente maatregelen helpen daarbij. Onder andere opschorting van het dividend zorgt voor het vrijmaken van de kasstroom.

Saint-Gobain heeft ook een belang in Silka, een Zwitsers farmaceutisch concern. Dit belang is €2,4 miljard waard als geen rekening wordt gehouden met belastingen. In de loop van dit jaar kan dit belang worden verkocht. Dat levert nieuwe mogelijkheden op om de liquiditeitspositie te verbeteren.

Morningstar

 

  • Morningstar verzorgt alle research voor individuele grote aandelen wereldwijd.
  • ABN AMRO Markets levert de input en opinie voor aandelen uit de Benelux.
  • Het Duitse researchhuis Independent Research voert dit uit voor een aantal Duitse aandelen.