Resultaten TSMC derde kwartaal boven onze verwachting

Kopen
18-10-2021

We verhogen onze reëlewaarde-inschatting voor het aandeel Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) (Kopen) naar 800 Taiwan dollar per aandeel en 143 dollar per ADR. Dat is het gevolg van lichte omzetverhogingen voor 2022 en 2023. Daar staan hogere investeringen in een nieuwe fabriek in Japan tegenover.

 

Het aandeel blijft in onze ogen ondergewaardeerd. We denken dat er nog altijd ruimte is voor extra investeringen. Deze geven een goede indicatie voor toekomstige omzet. Ook de gemiddelde prijzen kunnen verder stijgen. Klanten blijken bereid om eerdere prijsverhogingen te betalen. Ze betalen vooruit om capaciteit te garanderen.

We denken nu dat het tekort aan halfgeleiders heel 2022 zal aanhouden. Er is immers structurele groei vanuit datacenters, computersystemen en 5G-gerelateerde bedrijven. Dit zorgt ervoor dat de onderneming niet kan voldoen aan de achterstallige vraag vanuit diverse andere sectoren. De correcties in markten voor smartphones en pc’s zijn in onze ogen onvoldoende om deze trend van een stijgende vraag te breken.

De onderneming bevestigde de bouw van een nieuwe fabriek in Japan. De raad van commissarissen moet dit nog wel goedkeuren. Deze fabriek zal zich richten op de fabricage van 22 nm en 28 nm processen. Daarbij gaat het volgens ons vooral om beeldsensoren en hoogwaardige microcontrollers voor de autosector. De capaciteit en het budget moeten nog definitief worden bepaald. We gaan voor onze voorspellingen van 2022 en 2023 uit van extra investeringen van 8 miljard US dollar (220 miljard Taiwan dollar).

De bouw moet in 2022 beginnen. De productie gaat eind 2024 van start. Het project wordt waarschijnlijk deels gefinancierd door vooruitbetalingen van klanten. Ook zijn er subsidies van de Japanse regering. Nu de fabriek in Japan een feit is denken we dat de kans op een vergelijkbare fabriek in Europa groter wordt. Daarbij gaat het tussen 2023 en 2025 ook om een extra investering van mogelijk 8 miljard US dollar. We houden daarmee rekening in ons meest uitgebreide investeringsmodel.

De onderneming was voorzichtig over mogelijke prijsstijgingen. Volgens TSMC zijn klanten alleen bereid te betalen voor de extra waarde die wordt gecreëerd door nieuwe technologieën en verbeteringen van bestaande technologie.

 

Morningstar

 

  • Morningstar verzorgt alle research voor individuele grote aandelen wereldwijd.
  • ABN AMRO Oddo BHF levert de input en opinie voor aandelen uit de Benelux.
  • Het Duitse researchhuis Independent Research voert dit uit voor een aantal Duitse aandelen.