Sectoren en trends

Sectoren

Informatie en trends

icoon
Thema's

Onze thema's

Thema's als personeelstekort, stikstof, duurzaamheid of politiek & wetgeving spelen niet in een enkele sector, maar zijn veel breder. Filter onze sectorinformatie op het thema van uw keuze.

Albert Jan Zwart
Sector Banker Technologie, Media & Telecom

Julia Krauwer

Met een nieuwsgierige blik op de wereld onderzoek ik de trends en ontwikkelingen die niet alleen bepalend zijn voor de sector Technologie, Media en Telecom (TMT), maar ook digitaliserende bedrijven in bredere zin raken.

Thema: Duurzaam digitaliseren

Ik begeef me graag op het snijvlak van digitaal en duurzaam. 'Groene IT' is één van mijn sleutelthema's. Wat kunnen bedrijven bijvoorbeeld doen om het uiteindelijke energiegebruik van datacenters te verkleinen, en wat is het belang van circulaire elektronica? Ook verdiep ik mij in de manieren waarop technologische innovaties de wereld kunnen helpen verduurzamen, zoals kunstmatige intelligentie en 'digital twins'.

David Kemps
Sector Banker Industrie

David Kemps

Als sectorexpert Industrie vertaal ik thema's die voor de sector relevant zijn naar visie en strategie voor bedrijven. Ook publiceer ik hier regelmatig over via sectorrapporten, expertartikelen en columns.

Thema: Servitization

Mijn hoofdthema is de transitie van product naar gebruik. Binnen mijn sector Industrie heb je het dan over het strategische veranderproces van een productfabrikant naar een fabrikant van toegevoegde waarde tot zelfs een leverancier van totaaloplossingen. Door servitization kunnen maakbedrijven beter anticiperen op nieuwe vragen en eisen van hun klanten. Het aanbieden van diensten levert vaak extra omzet en winst op. Ik kan u meer vertellen over welke stappen gezet kunnen worden op weg naar servitization aan de hand van praktijkvoorbeelden. Voor welke bedrijven is het interessant en welke valkuilen moeten vermeden worden.

Han Mesters
Sector Banker Zakelijke dienstverlening

Han Mesters

Ik ben sector banker Zakelijke dienstverlening en al meer dan 20 jaar werkzaam binnen deze sector. Deze sector is divers en omvat onder meer accountancy, advocatuur, consultancy, notariaat, uitzenders, schoonmaakbedrijven en beveiligingsbedrijven.

Thema: Human capital

Mijn hoofdthema betreft Human Capital. Kenmerkend voor de sector zakelijke dienstverlening is immers dat mensen het verschil maken en dat de primaire taak van management is dat deze, vaak hoog opgeleide professionals, zo goed mogelijk gefaciliteerd worden. HR is dus een kerncompetentie.

Bart Banning
Sector Banker Transport & Logistiek

Bart Banning

Als sectorexpert Transport en Logistiek vertaal ik thema's die voor de sector relevant zijn naar visie en strategie voor bedrijven. Ook publiceer ik hierover via sectorrapporten, expertartikelen en columns.

Thema: Zero emissie stadslogistiek

Mijn hoofdthema is de transitie naar een zero emissie stadsdistributie. Hoe kunnen bedrijven door inzet van technologie en digitalisering de binnenstedelijke logistieke stromen rondom bouw-, retail-, afvallogistiek en e-commerce efficiënter en zonder CO2 uitstoot realiseren? Daarnaast kan ik u meer vertellen over de subthema's: zero emissie transportmiddelen, asset sharing en de weg naar een succesvolle samenwerking voor het realiseren van een zero emissie stadslogistiek in 2030.

ABN AMRO

Podcast De Innovatiegolf

Een maandelijks terugkerende podcast over technologische innovaties. Elke aflevering schuift een andere ondernemer aan tafel bij podcast-host en startup-kenner Harry Dijkema en tech-expert Julia Krauwer. Het duo neemt een duik in de technologie en onderzoekt wat deze betekent op het vlak van klimaat, circulaire economie of sociale impact.

Net-zero economie in 2050

Net-zero economie in 2050

Met de publicatie van de klimaatstrategie en de aansluiting bij de Net-Zero Banking Alliance ligt er een concrete routekaart voor het terugdringen van de CO2-uitstoot van de activiteiten die ABN AMRO financiert. 

Meest gelezen

Vastgoedsector in de ban van prijscorrecties

16 Maart 2023

De gestegen rente werkt door in vastgoedprijzen. Eind 2022 daalden de waarderingen en ook in 2023 verwacht ABN AMRO stevige afwaarderingen.

Consolidatie in de metaalbewerking

23 maart 2023

Consolidatie in metaalbewerking. Ondernemers staan door groeiende vraag en vers kapitaal voor strategische keuzes.

Bouwsector in het nauw door stagnatie nieuwbouw

23 februari 2023

De bouwsector als geheel krimpt naar verwachting in 2023 en 2024. De prognoses verschillen sterk tussen subsectoren.

Analyse en onderzoek

Sectorprognoses

Alle actuele sectorprognoses: een meerjarige vooruitblik in diverse sectoren.

Stand van sectoren

De stand van sectoren geeft een actueel beeld achter de ontwikkelingen in de verschillende sectoren.

Rapporten

Met regelmaat brengen onze sectorexperts rapporten uit die een blik geven op de ontwikkelen en trends.

Analyses

Onze sector bankers en sectoreconomen publiceren met regelmaat analyses.

Slim ondernemen

Ondernemersverhalen per sector

Benieuwd naar de verhalen van andere ondernemers? Lees hoe zij voor hun business succesvolle oplossingen hebben bedacht en uitgevoerd.

icoon

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends