Sectorprognoses

De sectorprognoses bieden een meerjarige vooruitblik op de ontwikkelingen in de diverse sectoren. Hierbij gaat het om groeiverwachtingen en om thema’s en trends die van invloed zijn op ondernemingen. Denk daarbij aan de gevolgen van brexit, de digitaliseringsslag, de energietransitie en de duurzaamheidstransitie.

Agrarisch

Hoewel de agrarische sector ten opzichte van andere sectoren relatief weinig invloed ondervindt van de coronacrisis, zijn er toch redelijk wat agrarische ondernemers die worstelen met of juist profiteren van de coronacrisis.

Bouw

De coronacrisis heeft weinig vat op bouwers, omdat bouwactiviteiten niet zijn stilgelegd. Wel komen de komende jaren minder projecten op de markt, vooral als gevolg van de stikstofcrisis. Dit kan voor bouwers gunstig uitpakken, omdat de kosten dan minder hard stijgen met betere marges tot gevolg.

Food

De door de coronacrisis ontstane tweedeling tussen bedrijven uit de voedselindustrie die aan de horeca leveren of aan supermarkten verkopen, houdt voorlopig aan. Dit geldt eveneens voor het opgelopen verschil tussen export naar landen binnen en buiten Europa, waarbij die laatste goed op peil bleef.

Prognoses voor 2021 in twee scenarios

Prognoses voor 2021 in twee scenario’s

De coronacrisis leidt tot grote onzekerheid. Daarom werken we met twee scenario’s: een basisscenario dat er van uitgaat dat grote delen van de economie tot begin juni ‘op slot’ blijven, en een negatief scenario waarbij de Nederlandse economie nog langer last heeft van de beperkende maatregelen.

Industrie

De Nederlandse industrie is aan de beterende hand. Vooruitlopend op het economisch herstel in 2021 en 2022 trekken de investeringen en daarmee de vraag naar veel industriële producten aan. Wel kan de opleving in 2021 geremd worden door tekorten aan onderdelen en materialen.

Leisure

De vrijetijdseconomie heeft na een ongekend rampjaar, het dieptepunt achter de rug. Fastfood, vakantieparken en campings komen redelijk door de crisis. Voor reisondernemers, restaurants, musea, attractieparken, dierentuinen en bioscopen geldt dit niet.

Real Estate

Vastgoed ontkomt niet aan de gevolgen van de coronacrisis. Vooral kantoren en winkels worden geraakt door de overheidsmaatregelen en economische krimp. De vraag naar kleine gebouwen blijft overeind, terwijl grote vastgoedlocaties harde klappen krijgen.

icoon

Retail

Door aanhoudende restricties vanwege het coronavirus in de eerste helft van 2021 blijft de kloof binnen de sector retail voorlopig bestaan. Retailers in voedingsmiddelen profiteren. Terwijl niet-essentiële winkels zwaar getroffen worden.

Technologie, Media & Telecom

Mediabedrijven maken door de coronacrisis een snelle digitale transformatie door. Zo is het aantal digitale abonnees van kranten en on demand-televisiediensten sterk toegenomen en kopen consumenten massaal online. Welke kansen biedt dit voor branches uit de TMT-sector?

Transport & Logistiek

Voor de sector Transport & Logistiek is het einde van de coronacrisis duidelijk in zicht. In een aantal branches is het herstel al maanden geleden ingezet. De sector profiteert van het krachtige herstel van de wereldwijde goederenhandel en industriële productie.

Coronabanen' helpen zakelijke dienstverleners door de crisis

Zakelijke dienstverlening

De lockdown duurt voort, maar veel zakelijke dienstverleners hebben inmiddels hun ritme gevonden in de nieuwe werkelijkheid. Uitzendkrachten en beveiligers worden volop ingezet bij test- en priklocaties en schoonmakers in ziekenhuizen. De vraaguitval is minder heftig dan vorig jaar, maar nog steeds aanzienlijk.

De nieuwsbrief van ruim 45.000 ondernemers

Actuele cijfers en analyses, zo vaak als u wilt