Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Cyberaanval

Cyberaanval

Herken cyberaanvallen

Belagers nemen uw systemen op allerlei manieren onder vuur. Herken de diverse vormen van cyberaanvallen en wapen u hiertegen.

Privacy beschermen

Wees cybercriminelen een stap voor

Bij een DDoS-aanval nemen aanvallers computers of andere apparaten over, die met het internet zijn verbonden. Deze infecteren zij met malware wat schadelijke gevolgen kan hebben. Tref in 4 stappen maatregelen om uw onderneming te beschermen.

ABN AMRO

Voorkom een aanval met ransomware

Ransomware is kwaadaardige software die criminelen gebruiken om computers of andere apparaten te 'gijzelen' door ze te blokkeren of versleutelen. Met neppe e-mails proberen zij in te breken op uw netwerk. Leer in 6 stappen wat u kunt doen tegen ransomware.

Bord met pijl

Stel een actieplan op tegen cybercrime

Een cyber response plan kan u helpen gelijk te handelen bij cybercriminaliteit. Mocht het zo zijn dat cybercriminelen uw bedrijf aanvallen, dan kunt u direct ingrijpen. Het plan helpt u incidenten op te sporen, te reageren en schade te herstellen. 

Beveilig uw bedrijf tegen een cyberaanval

Cyberaanval kan tot schadeclaims leiden

Een cyberaanval kan een organisatie platleggen, maar het verhaal kan ook nog een venijnig staartje krijgen. Hoe voorkomt u schadeclaims en zorgt u dat uw bedrijf voldoet aan alle eisen die de AVG stelt? 

Stappenplan: wat moet ik doen bij een datalek?

Een e-mail naar de verkeerde ontvanger, cybercrime of verlies van persoonsgegevens: een datalek kan iedere bedrijf overkomen. Maar wat is een datalek en wat moet u in zo’n situatie doen: bij wie moet u bijvoorbeeld melding maken?

Tips om uw bedrijf te beveiligen tegen een ransomware-aanval

Ransomware is momenteel de grootste cyberdreiging voor het bedrijfsleven, aldus Europol. Weet u hoe groot het risico is dat uw bedrijfs- of klantgegevens ten prooi vallen aan een ransomware-aanval?

icoon
Generatieve AI: het verschil tussen echt en nep

Generatieve AI: het verschil tussen echt en nep

Deepfakes staan vooral bekend om de schadelijke toepassingen ervan, zoals identiteitsfraude en de verspreiding van nepnieuws. De ondernemer uit deze aflevering sprong op de innovatiegolf van generatieve AI en specialiseerde zich in de detectie van deepfakes.

ABN AMRO

Webinars

Onze experts verzorgen regelmatig webinars over thema's als biodiversiteit, cybersecurity, duurzaamheid en social impact. Volg online de webinars en blijft op de hoogte van actuele onderwerpen en ontwikkelingen uit verschillende sectoren.

Veelgestelde vragen

  • Stuur de e-mail altijd zo snel mogelijk door naar ons. Deskundige ABN AMRO-medewerkers onderzoeken de e-mails. Wij ontvangen dagelijks tientallen valse e-mails van onze klanten. Met de valse e-mails die wij samen met andere banken en instanties verzamelen, komen we criminele sites eerder op het spoor. En zo zorgen we ervoor dat deze sites offline gaan.
  • Een verdachte e-mail doorsturen

  • Verwijder de mail uit uw mailbox en leeg de prullenbak in uw mailprogramma.
  • Informeer de systeembeheerder in uw organisatie. Vertel directe collega’s dat u een mail heeft ontvangen die mogelijk vals is. Zo voorkomt u verdere schade binnen uw bedrijf.
  • Koppel uw computer, als dat kan, los van het netwerk als u ontdekt dat u op een onbetrouwbare link hebt geklikt, een schadelijke bijlage hebt geopend of als uw laptop ander onvoorspelbaar gedrag vertoont. Laat uw computer opschonen door een professional. Heeft u bankzaken online geregeld?

    Neem dan ook direct contact op met ons

  • Wilt u een valse website melden? Dat kan. Meld de site dan aan bij Phishing Initiative, die zorgt dat valse sites uit de lucht gaan zodat ze geen schade meer kunnen veroorzaken.

Het kan zijn dat u op een website terecht bent gekomen, die er precies zo uitziet, als een betrouwbare site. Maar de kans is groot dat het een site is van een cybercrimineel. Vul hier dus geen gegevens in.

Hebt u toch gegevens ingevuld, let dan goed op. Want het kan zijn dat u gebeld wordt door iemand die zegt van een bedrijf te zijn dat u kent en vertrouwt, maar dat is dan ook een cybercrimineel. Als dit gebeurt, raak niet in paniek en maak zeker geen geld over. Doe dat ook niet als iemand u belt en zegt van uw bank te zijn. Als iemand u bijvoorbeeld vraagt om uw rekening veilig te stellen, boek dan geen geld over, klik niet op links en geef geen wachtwoorden.

Geef aan ons door dat u op de link heeft geklikt. Dit doet u door bij ons een melding te maken en aan te geven dat het gaat om een verdachte e-mail of sms. Hier kunt u ons het bericht doorsturen en aangegeven dat u op de link heeft geklikt. Vervolgens kunt de stappen die wij u adviseren volgen.

Meld fraude bij ons

Ransomware is kwaadaardige software. Cybercriminelen gebruik ransomware om computers en andere apparaten te gijzelen. Ze blokkeren die dan of versleutelen gegevens. Wilt u de computer weer gebruiken of bij uw gegevens, dan eisen de criminelen vaak losgeld.

Lees meer over ransomware

Malware is kwaadaardige software. Die kan op allerlei manieren uw systeem bedreigen. Dat kan best onschuldig zijn. Maar ook ernstig. Ransomware is een vorm van malware. Cybercriminelen gijzelen uw systeem en blokkeren bijvoorbeeld gegevens. Ze eisen dan losgeld, voordat u weer toegang krijgt.

Lees meer over ransomware

Hoe werkt ransomwerk of gijzelsoftware? Hoe u het kunt opmerken en wat u ertegen kunt doen?

Lees meer over ransomware

Bij een DDoS-aanval wordt een enorm aantal computers ingezet om vanaf verschillende locaties verbinding te maken met één server. Die server wordt 'overspoeld' met een overweldigende hoeveelheid data.

Zo voorkomt u een DDoS-aanval

Ransomware is kwaadaardige software die criminelen gebruiken om computers of andere apparaten te 'gijzelen' door ze te blokkeren of versleutelen.

Voorkom een aanval met ransomware

Meld u aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends