Volledige cybersecurity voor het mkb
Minder cyberrisico’s, geen eigen kennis nodig en volledig aanvullend op uw huidige IT.
De impact van een datalek is vaak groot en moet daarom bij de toezichthouder worden gemeld. De enige uitzondering op deze melding is wanneer het onwaarschijnlijk is dat er risico’s ontstaan voor de privacy van betrokken personen.
Door meer bewustwording bij uw medewerkers te creëren rondom het thema cybersecurity, verlaagt u de kans op een cyberaanval of datalek aanzienlijk. Ruim 90 procent van alle datalekken of cyberaanvallen ontstaat namelijk door menselijk handelen.
Alle ondernemingen die persoonsgegevens verwerken, moeten zich houden aan de privacywet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De wet verbetert de privacy en gegevensbescherming voor natuurlijke personen zoals klanten en medewerkers.
Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: houd alle codes van Internet Bankieren en Access Online altijd geheim. Uw pin- of inlogcode, maar ook de responscode van uw e.dentifier is geheim. Deze cijfercombinaties geven toegang tot uw geld. ABN AMRO zal u via e-mail, sms of telefoon nooit om deze codes vragen. Dit zullen wij u ook nooit verzoeken in het kader van 'updates' of 'veiligheidstesten'.
Zorg ervoor dat codes niet worden gedeeld tussen uw medewerkers en vraag een nieuwe pas aan als een van uw medewerkers het bedrijf verlaat.
Het controleren van het internetadres is een kleine moeite, maar van groot belang bij veilig bankieren. Het internetadres moet beginnen met https://. De 's' staat in deze combinatie voor 'secured' (beveiligd).
Controleer daarnaast of u rechts in de adresbalk het veiligheidsslotje ziet staan. Een beveiligde pagina is te herkennen aan de aanwezigheid van dit slotje. Door op het slotje te klikken kunt u controleren of het certificaat is verleend aan ABN AMRO Bank N.V. Vanaf het scherm waarop u inlogt totdat u uitlogt werkt u op de beveiligde webpagina's van ABN AMRO.
Wordt u verzocht meerdere keren achter elkaar in te loggen? Of krijgt u controlevragen die u niet herkend? Sluit bij twijfel altijd uw browser en neem contact met ons op.
Investeer in een actuele en legale virusscanner. Installeer altijd de updates van uw besturingssysteem en andere computerprogramma's. Zorg ervoor dat al uw computers, op kantoor of thuis, goed beveiligd zijn. Niet alleen om uw betalingsverkeer te beschermen, maar ook om alle overige gegevens op de computer veilig te houden.
Op de e.dentifier2 (paslezer) ziet u altijd welke handeling u verricht. Zo gebruikt u voor inloggen optie '1' en voor betalen altijd optie '2'. Ziet u in het scherm het verzoek om code 2 te gebruiken, terwijl u niet aan het betalen bent? Sluit dan direct uw browser en neem contact met ons op.
Wij adviseren u om uw e.dentifier2 altijd 'gekoppeld' aan uw computer te gebruiken, via de usb-kabel. Hierdoor krijgt u niet alleen het bedrag van uw betaling te zien op uw scherm, maar ook op het scherm van uw paslezer. Zo kunt u, voordat u een betaling verzendt, altijd controleren of de betaling klopt.
Zorg ervoor dat uw medewerkers ook goed op de hoogte zijn van de veiligheidsmaatregelen. De pincodes van betaalpassen binnen uw bedrijf zijn persoonlijk en moeten niet onderling worden gedeeld.
Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van de algemene voorwaarden die van toepassing zijn op uw bankproducten en betalingsverkeer. U weet dan precies wie er verantwoordelijk is voor wat. Bijvoorbeeld wie er aansprakelijk is bij schade. Voor Access Online verwijzen we u naar de Elektronisch Bankieren Voorwaarden (art 5, 6 en 7). De voorwaarden van Internet Bankieren kunt u nalezen in Algemene Voorwaarden (II Voorwaarden Cliëntrelatie, artikel 13, 14 en 15) en Voorwaarden Betaaldiensten Zaken (artikel 7).
Cybercrime klinkt ingewikkeld, maar begint vaak met eenvoudige oplichtingstrucs. Denk aan valse e-mails of sms-berichten die afkomstig lijken van de bank of de Belastingdienst. Of de vraag of u uw bankpas wilt opsturen. Dat vragen wij nooit.
Ook bellen oplichters steeds vaker met 06-nummers en doen zich voor als medewerker van een instantie zoals de politie. Ga niet in op dit soort telefonische verzoeken. Oplichters kunnen zich ook voordoen als helpdeskmedewerker. Geef zo een ‘medewerker’ nooit toegang tot uw bankomgeving en download geen software.
Veilig bankieren doen we samen. We laten zien hoe u fraude herkent en geven tips om uw bankzaken veilig te houden. Ook leest u hoe u fraude kunt melden.
Dat dachten de 5 slachtoffers van fraude die wij mochten interviewen ook. Shanti, Johnny, Hellen, Gina en Koos zijn allemaal op een andere manier opgelicht, maar hebben één ding gemeen: ze willen u helpen om fraude te leren herkennen.
In onze whitepaper vertellen we u wat de meest voorkomende vormen van cybercrime zijn en wat u kunt doen om uw bedrijf te beschermen.
Kies zelf welke sectoren en cybersecurity thema's u wilt volgen.