Javascript is required

Hoe bepaal je een uurtarief?

Uurtarief bepalen
Ondernemerstips

Het is lastig om te bepalen welke prijzen je moet rekenen voor je werk als zelfstandig ondernemer. Veel zzp'ers weten niet hoeveel ze kunnen vragen. Er zijn geen standaardtarieven. Iedere freelancer en klus is anders. Hier zijn 7 onderwerpen om mee te nemen. 

1. Let op de kosten

Weet je niet wat je kosten zijn? Dan weet je ook niet wat je overhoudt. Maak een lijst van alle kosten voordat je je uurtarief bepaalt. Denk aan reiskosten, ICT, opleidingen, boekhouding, en verzekeringen. Vergeet ook je persoonlijke kosten niet zoals huur, verzekeringen en levensonderhoud. 

2. Kijk naar je concurrentie

Weet je wat andere zzp'ers vragen voor hun diensten? Vraag het ze zelf of informeer bij een branchevereniging. Vergelijk je tarief met het salaris van iemand in loondienst. Laat je niet verleiden om ver onder de marktprijs te gaan zitten. Met (te) lage prijzen word je niet serieus genomen. 

3.Bekijk je uurtarief per opdracht

Werk met een basisprijs per uur, maar pas het aan per opdracht. Hoeveel tijd heb je nodig voor de klus? Is het een spoedklus? Is het complex? Voor korte klussen is je prijs per uur misschien hoger dan voor lange projecten. Neem ook de tijd om vooruit te kijken naar toekomstige opdrachten. 

4. Breng je persoonlijke waarde op de markt in kaart

Je vakkennis is belangrijk voor je uurtarief. Wat zijn je unieke talenten? Hoe onderscheid je je van anderen? Misschien ben je flexibeler of meer ervaren in een bepaalde branche. Dit kan je uurtarief beïnvloeden. Houd ervaring en expertise gescheiden. Minder werkervaring kan je tarief verlagen, ook als je een specialist bent. 

5. Kies de juiste prijsstrategie

Denk goed na over je prijsstrategie. Lage tarieven kunnen je aantrekkelijker maken, maar met een hoog tarief kun je jezelf neerzetten aan de bovenkant van de markt. Je kunt ook een gemiddeld tarief kiezen. Bereken je tarieven jaarlijks opnieuw. Salarissen stijgen ook elk jaar, net als je kosten. 

6. Houd je werkuren bij

Een urenadministratie is belangrijk. Het helpt je belastingaangifte en je uitleg aan klanten. Reken alle werkelijke uren, ook de halve uurtjes. Dit geeft een beter beeld van je kosten en tijd per opdracht. 

7. Rekening houden met niet-declarabele uren

Je tarief is vaak 2 keer zo hoog als het salaris van iemand in loondienst. Vergeet niet de tijd voor administratie en voor het binnenhalen van opdrachten mee te rekenen. Deze uren moeten in je uurtarief verwerkt worden, want je opdrachtgever betaalt alleen de facturabele uren. 

Tags

Ondernemerstips
Uurtarief bepalen

Lees ook

Hoe bepaal je een goed uurtarief?

Het is lastig om je uurtarief te bepalen als ondernemer. Hoeveel kun je vragen? Er zijn geen vaste tarieven. En elke freelancer en opdracht is uniek. Denk goed na over je uurtarief en wat daarbij belangrijk is. 

Tools voor een vliegende start

Met onze handige starterstools heb je alles in huis om goed van start te gaan als zzp'er. Bereken bijvoorbeeld hoeveel je als (parttime) ondernemer netto overhoudt aan het eind van de maand.