Javascript is required

Hoe krijg je die opdracht?

"Leuk, laten we een keer koffie drinken." Tuurlijk, altijd doen. Maar voor het binnenhalen van een nieuwe klant of klus heb je vaak meer nodig. We hebben een stappenplan om je met succes op weg te helpen.

Stap 1: Stel vooraf vast wat jouw doel is

Heb je iemand ontmoet die misschien werk voor je heeft? Dan is de afspraak om een kop koffie te gaan drinken -al dan niet digitaal- snel gemaakt. Maar let wel op: koffiedrinken leidt lang niet altijd tot een opdracht. De kans is groot dat je straks een nieuwe connectie hebt op LinkedIn, maar geen nieuwe klus. Bepaal daarom vóór het gesprek wat je er uit wilt halen. Dat kan het maken van een deal zijn, maar ook precies weten waar je de mogelijke klant mee kunt helpen.

Stap 2: Wees voorbereid tot in het kleinste detail

De kans op succes is veel groter als je je goed voorbereidt op het gesprek. Weet wie jouw gesprekspartners zijn, wat zij doen, welk probleem ze – zouden kunnen – hebben, wat er speelt bij hun bedrijf en in hun sector. Probeer duidelijk te maken op welke manier je kunt helpen. Verwacht je een gesprek met meerdere personen? Vraag dan altijd wie er nog meer aan (de digitale) tafel zitten en probeer meer over deze mensen te weten te komen. LinkedIn, X, Instagram en Facebook zijn hiervoor goede bronnen van informatie. Heb je dezelfde studie/werkgever/woonplaats/kennissen? Dan kan dat goed van pas komen in het gesprek.

Stap 3: Begin zelf

Was het een goed gesprek en denk je dat er wel eens werk uit zou kunnen komen? Bedenk dan een manier om er een vervolg aan te geven, waarbij jij een voorstel doet. Bel bijvoorbeeld een week later om een vervolgafspraak te maken..

Stap 4: Doe meer dan de klant verwacht

Als de afspraak met de potentiële klant op maandag of dinsdag plaatsvond, is het prima om het voorstel ‘voor het weekend’ op te sturen. Nog slimmer: geef aan dat je het voorstel uiterlijk maandag opstuurt, maar stuur het donderdag of vrijdag al. Zo kom je enthousiast en betrouwbaar over.

Stap 5: Weet wat je minimum is

Gaat het in het gesprek over geld? Weet dan wat je wilt vragen én wat je minimaal wilt verdienen. Ongetwijfeld probeert de opdrachtgever wat van de prijs af te krijgen en dan is het goed om te weten hoever je kunt gaan. Om dezelfde reden is het handig om op een rij te hebben waarom je het gevraagde tarief waard bent. Zie het onderhandelen als een spel en zorg dat je de bijbehorende spelregels kent.

Stap 6: Shake hands

Als jullie eruit zijn, is het goed om de afspraak te bevestigen. Dat kan bijvoorbeeld als je de afspraken even samenvat. Een mondelinge afspraak is genoeg, maar het kan zeker geen kwaad om een mailtje te sturen met daarin de gemaakte afspraken.

Tot slot: Wees aardig

Wie krijgt uiteindelijk de opdracht, jij of je concurrent? Voor een deel draait dat om de 'gun-factor'. Dat klinkt vaag, maar toch heb je daar wel invloed op. Bijvoorbeeld door enthousiast te zijn. Ook positieve referenties kunnen belangrijk zijn bij binnenhalen van nieuwe klussen. Vraag een vorige opdrachtgever om een aanbeveling als je weet dat deze positief is over jouw werk. Vergeet dan vooral niet om jouw contact vriendelijk te bedanken, en probeer iets terug te doen. Daar heb je later altijd voordeel van.

Lees ook