Werken kan tegenwoordig overal
Woon- en werkplek

Zzp'ers werken tegenwoordig overal

Met uw voeten in het zand achter de laptop

Werken waar u maar wilt. Op dat zonovergoten strand of in dat koffietentje in een inspirerende verre stad. Klinkt best goed, toch? Steeds meer zzp'ers kiezen voor een nomadenbestaan en trekken gewapend met telefoon en laptop over de hele wereld. Is het digitale nomadenbestaan iets voor u?

Als digitale nomade bent u zo vrij als een vogel. U zet technologie in om buiten het kantoor van een opdrachtgever het werk te doen. Deze manier van werken is vooral geschikt voor kenniswerkers; een loodgieter moet nu eenmaal echt bij de mensen thuis klussen. Het aantal digitale nomaden groeit. Er wordt zelfs voorspeld dat er in 2035 maar liefst 1 miljard digitale nomaden zullen zijn. Wellicht is het nomadenbestaan iets voor u. Waar moet u allemaal rekening mee houden?

Zelfdiscipline

Als zzp'er is enige discipline u niet vreemd. Toch is er in het buitenland meer afleiding dan thuis. U zult uw bedrijf moeten blijven runnen, ondanks dat strand, zee, bergen of interessante steden om de hoek liggen. De verleidingen van het buitenland kunnen groot zijn. Denk ook aan ontmoetingen met andere reizigers die erg gezellig worden en te lang duren. Andere buitenlanders zijn vaak wél met vakantie en hebben alle tijd om de halve middag in een gezellig lokaal cafeetje te hangen. Opdrachtgevers verwachten echter dat u de deadlines haalt, of u nu in Lutjebroek zit of in Singapore. Haalt u ze niet, dan zullen ze op zoek gaan naar een andere leverancier. En zonder opdrachtgevers kunt u niet blijven reizen. Discipline is dus een belangrijke eigenschap voor rondreizende zzp'ers.

Geld

Backpackers kunnen soms al van 6 euro per dag rondkomen. Maar u bent geen backpacker. Nachtrust is belangrijk en een goedkoop hostel komt niet altijd ten goede aan uw productiviteit. Het helpt om een realistische financiële planning te maken. Zo weet u wat u moet verdienen om rond te komen. Houd rekening met visumkosten, lokale simkaarten, vliegtickets, accommodatiekosten. Tip: Op de site NomadList vindt u per land en stad richtlijnen voor kosten.

Belasting

Ook al werkt u vanuit een ander land, u zult zich aan de (belasting)regels moeten houden. Als u in 1 jaar langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft, moet u zich uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP). De Belastingdienst wil op deze manier gesjoemel met het sociale systeem voorkomen. Heeft u geen vast adres in het buitenland, dan eist de Belastingdienst een brief- of postadres in Nederland. Overigens verliest u met een uitschrijving ook uw rechten, zoals een AOW-uitkering. Tip: Op seogeek.nl staat veel informatie over belasting en BRP voor digitale nomaden.

Waar?

Er is geen speciaal visum voor digitale nomaden. De meeste vrije vogels reizen op een toeristenvisum, waardoor ze zich na een poosje weer moeten verplaatsen. Heeft u een bestemming gekozen? Check altijd wat de regels voor werken in het land zijn. Overigens is het een grijs gebied, de grens tussen vakantie vieren en werken als digitale nomade in het buitenland is soms vaag. De 2 hotspots voor digital nomads zijn Bali in Indonesië en Chiang Mai in Thailand. Zuidoost Azië is verreweg de goedkoopste regio.

Te mooi om waar te zijn?

Ondanks de vrijheid en alle bovengenoemde voordelen, is het leven als digitale nomade niet altijd zaligmakend. Zakenblad Forbes publiceerde een artikel over een studie naar thuiswerkers op reis. De meeste nomaden blijken weer naar huis terug te keren wanneer de opwinding van het reizen is weggezakt. Het continue reizen kan u ook gaan opbreken met een zogeheten 'travel burn-out' als gevolg.

Tips

De zakelijke betaalrekening met internet bankieren van ABN AMRO biedt alle mogelijkheid om vanuit het buiteland te kunnen werken.

Lees verder

Ondernemen roept soms vragen op. Op welke overheidsregelingen heb ik recht? Wat is de wettelijke betalingstermijn? En waar vind ik nieuwe klanten? Bekijk het overzicht van alle artikelen over woon- en werkplek.

Tags

Ondernemerstips
Woon- en werkplek