Uw concentratie behouden als zzper

Uw concentratie behouden als zzp'er

Dit levert goede concentratie op

Als zzp’er bent u directeur, marketeer en doet u de administratie; u heeft een divers takenpakket. Bepaalde taken vragen om volledige concentratie, maar u beschikt niet altijd over een daarvoor geschikte werkomgeving. Teveel afleiding kan grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van uw werk en uw tijd. In dit artikel leest u hoe u aan het einde van de dag tijd overhoudt.

Uit onderzoek is gebleken dat bijna tweederde van de werkenden in Nederland meerdere keren per maand moeite heeft zich te concentreren op het werk. 42% ervaart meerdere keren minder werkplezier, omdat er geen mogelijkheid is om ‘breinvriendelijk’ te werken. Driekwart zegt maar 6 van de 8 aanwezige uren effectief te werken. Op kantoor is er tenslotte veel afleiding tussendoor. Telefoons die afgaan, overleggen en collega’s die aan uw bureau staan. Er wordt zelfs gezegd dat we op kantoor elke 11 minuten worden afgeleid. Deze cijfers hebben vooral betrekking op werknemers. Als zzp’er heeft u niet altijd de mogelijkheid om een breinvriendelijke werkomgeving te creëren. Hoe kunt u als zzp’er het best de concentratie behouden?

Concentratiecurve als zzp’er

Zzp’ers werken vaak overal. 90% van de zzp’ers werkt buitenshuis. In 88% van de gevallen werken ze bij de opdrachtgever op locatie. Daarnaast werken zzp’ers vaak op een flexplek, in de trein of in een café. Dit soort locaties zorgen vaak voor afleiding. Daarom kiezen veel zzp’ers die net gestart zijn vaak voor thuiswerken. Maar ook thuis is er genoeg afleiding: kinderen die uw aandacht vragen of de was die toch nog even opgehangen moet worden. Al die afleiding kan er ook voor zorgen dat u opeens, ook thuis, twee keer zo lang bezig bent met het opstellen van een factuur.

Niet alleen de omgeving is van invloed op onze concentratie. Het internet en de mobiele telefoon hebben ervoor gezorgd dat we continu ’AAN’ staan. We verwachten van elkaar dat we die informatiestroom voortdurend onder controle hebben en erop reageren. En daar komt bij dat we 24 uur per dag bereikbaar willen zijn. Een goede oplossing is om uw omgeving te informeren dat u even ‘UIT’ staat wanneer u geconcentreerd met een taak bezig bent.

Tijd winnen

Hoe voorkomt u dat u uw aandacht continu verliest? Er bestaat een aanpak die Flow heet. Flow is een staat van verhoogde focus en een onderdompeling in activiteiten. Uitgangspunt is om niet op de werkdag te bepalen wat u allemaal af moet hebben, maar welk werk belangrijk is om af te krijgen. Het is goed om uw locatie en uw omgeving in te richten op het werk dat u gaat doen. Zo kunt u in volle concentratie werken aan die belangrijke taak. Een handige tool hierbij is de Eisenhower-matrix. Deze kunt u voor uzelf invullen. Als u geconcentreerder werkt, zult u merken dat u uw werkdag eindigt met een voldaan gevoel. En u heeft waarschijnlijk tijd over voor andere activiteiten of interesses.

Vaak bellen

Wanneer u als zzp’er meerdere keren op een dag afgeleid wordt, verliest u iedere keer kostbare tijd om weer in uw concentratie te komen. We geven een voorbeeld. Stel, u wordt inderdaad iedere 11 minuten op een dag uit uw concentratie gehaald en het kost u 5 minuten om in uw concentratie te komen:

  • U werkt 8 uur op een dag en wordt iedere 11 minuten afgeleid.
  • U bent dan dus 43 keer op een dag afgeleid.
  • Het kost u 5 minuten om in de concentratie te komen.

Dan zou u met alle keren dat u werd afgeleid bijna de helft van de werkdag kwijt zijn aan concentratieproblemen. Reken maar uit hoeveel geld dat kost. Of zelfs kan opleveren.

Sommige zzp’ers bouwen een marge in naar de klant om deze uren op te vangen. Zzp’er Iris Berger is op een andere manier gaan werken en heeft haar verdienmodel erop aangepast. ‘Ik bereken op basis van het resultaat dat ik lever. Ik ben meer geld gaan vragen voor het werk dat ik aflever, omdat ik scherper ben.’ De nieuwe manier van werken heeft haar omzet in feite verdubbeld, omdat ze de helft minder tijd kwijt is om hetzelfde resultaat op te leveren.

Lees verder

Ondernemen roept soms vragen op. Op welke overheidsregelingen heb ik recht? Wat is de wettelijke betalingstermijn? En waar vind ik nieuwe klanten? Bekijk het overzicht van alle artikelen over time management.

Tags

Ondernemerstips
Time management