Een burnout als zzper
Time management

Een burn-out als zzp'er

Wat u als zzp’er kunt doen bij een burn-out

Uit onderzoek is gebleken dat zzp’ers minder werkdruk en minder burn-out klachten ervaren. Toch voelt ruim 7% zich ten minste enkele keren per maand opgebrand door het werk. Onder werknemers is dat ruim twee keer zoveel.

Zzp’ers werken per week gemiddeld 6 uur meer en ze gaan helemaal op in hun werk. Ook voor hen ligt een burn-out op de loer. Wat betekent een burn-out voor een zzp’er? In dit artikel bespreken wij wat u in dat geval kunt doen.

Een belangrijke reden voor het ontstaan van een burn-out is een steeds toenemende en langdurige werkdruk, waarbij er geen tijd meer is voor ontspanning. Zzp’ers blijken overwegend fitter en gelukkiger te zijn in hun werk en ze ervaren meer flexibiliteit en gevarieerde werkzaamheden. Toch lopen werk en privé bij steeds meer zelfstandig ondernemers door elkaar. En als zelfstandig ondernemer zorgt u voor uw eigen inkomen. Het werk gaat ’s avonds en in het weekend gewoon door om uw opdrachtgevers tevreden te stellen. Regie houden op het werk is voor zzp’ers de grootste uitdaging.

De gevolgen van een burn-out

Een burn-out ontstaat geleidelijk. Iemand met signalen van een burn-out is zowel voor als na zijn werk moe, heeft geen zin om te gaan werken, is vergeetachtig, prikkelbaar en kan zich slecht concentreren. Wanneer u als zzp’er een burn-out krijgt, kan dit grote gevolgen hebben voor uzelf en voor uw bedrijf.

U dient de klachten daarom vroegtijdig te signaleren en ernaar te handelen. Signalen van een burn-out gaan vaak gepaard met mentale, maar ook met fysieke klachten. Hierdoor loopt u het risico bepaalde werkzaamheden niet meer uit te kunnen voeren of zelfs langdurig uit de running te zijn. Vaak stelt u taken die al een tijd liggen, zoals uw administratie of uw visie, nog langer uit. U gaat met lood in uw schoenen aan het werk en uw effectiviteit gaat achteruit. Rekeningen stapelen zich op en u kunt uw klanten geen garanties meer geven.

De kosten van een burn-out

De ziekteduur van iemand met een burn-out is gemiddeld 6 maanden. Na die 6 maanden bent u vaak nog niet helemaal hersteld. Iedere ziektedag kan u honderden euro’s aan misgelopen opdrachten kosten. Bovendien kunt u bepaalde opdrachten niet afronden of uw administratie komt eronder te lijden. Een burn-out kan in totaal dus veel kosten met zich meebrengen. Het is belangrijk om hier goed op voorbereid te zijn.

Financieel voorbereid op een burn-out

Om te voorkomen dat u met een burn-out geheel zonder inkomen komt te zitten, kunt u zich op een aantal manieren voorbereiden. Waar heeft u financieel recht op en wat kunt u zelf doen?

 1. Reservepotje
  Als zzp’er is het verstandig om in goede tijden een reservepotje op te bouwen. Een financiële buffer zodat u uw vaste lasten en belasting gewoon kunt blijven betalen. Zet iedere maand een bedrag opzij om te sparen of om te beleggen. Basisregel hierbij is dat uw buffer groot genoeg moet zijn om uw grootste opdrachtgever op te kunnen vangen wanneer deze wegvalt.

 2. Bijstandsverlening Zelfstandigen
  Het Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen (Bbz) is bedoeld om zelfstandigen uit de bijstandswet te houden. U kunt in aanmerking komen voor het Bbz als u een zelfstandige bent die tijdelijk in financiële problemen verkeert of als u een startende zelfstandige bent. Door het Bbz kunt u tijdelijk een uitkering ontvangen totdat u weer in uw eigen levensbehoeften kunt voorzien. Voor het Bbz kunt u terecht bij de sociale dienst van uw gemeente.

 3. Algemene bijstandsuitkering
  U kunt aanspraak maken op de Algemene Bijstandswet als uw bedrijf geen overlevingskansen meer heeft of als u in een faillissement belandt. De hoogte van uw bijstandsuitkering is afhankelijk van bepaalde normbedragen en van uw inkomsten, zoals uw eigen vermogen. Uw inkomsten worden met een bijstandsuitkering aangevuld tot het normbedrag dat voor u geldt. De gemeente bepaalt uiteindelijk de hoogte van de uitkering.

 4. Arbeidsongeschiktheidsverzekering
  Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is ook een mogelijkheid om u te verzekeren van een inkomen. Met de AOV verzekert u zich tegen de financiële risico's van arbeidsongeschiktheid. Uw premie hangt af van uw situatie, zoals het bedrag waarvoor u verzekerd wilt zijn.

 5. Broodfonds
  Veel zzp'ers nemen deel in een Broodfonds. Samen met andere zzp'ers stort u een bedrag tussen de € 30 en € 112 op een aparte eigen rekening. Van alle deelnemersrekeningen worden schenkingen gedaan als iemand van de groep arbeidsongeschikt raakt. Omdat in het Broodfonds meer wordt ingelegd dan er hoeft te worden uitgekeerd, kan doorgaans ieder lid een uitkering krijgen.

Er weer bovenop komen

Om te voorkomen dat de gevolgen van uw burn-out te groot worden of om er weer bovenop te komen, is het van belang uzelf goed te kennen en te weten wat uw aandachtspunten zijn:

 • Karaktereigenschap. Wanneer u iemand bent die veeleisend is en de lat zowel voor uzelf als voor anderen hoog legt, dan is het goed om vaker ‘nee’ te leren zeggen. U zult het moeilijk vinden om klanten te weigeren, maar vaak is een gebrek aan eigen regie en een bepaalde focus een oorzaak van structurele stress met burn-out tot gevolg. Niet alleen naar klanten toe, maar ook naar uzelf. Een goed overzicht van taken, plus- en minpunten kan u helpen keuzes te maken.
 • Time management. Als zzp’er heeft u vaak een zeer divers takenpakket: van marketing, sales en relatiebeheer tot het leveren van de dienst en de financiën. Daar komt vaak nog een studie of extra baan naast. Dit is voor veel zelfstandigen juist een groot voordeel, maar tegelijkertijd een gevaar. Goed kunnen plannen en prioriteiten stellen kan dan zeer goed van pas komen. Denk bij bepaalde taken goed na over wat het kan opleveren. Levert het te weinig op? Dan gewoon niet doen of laten doen. U kunt namelijk niet álles doen en u kunt ook niet altijd alles zelf doen.
 • Werk-privébalans. Als zelfstandige bent u verantwoordelijk voor uw eigen inkomen. U ervaart mogelijk een voortdurende druk om te presteren. Ook in uw eigen tijd, gaan de werkzaamheden gewoon door. Het is lastig om een goede balans te hanteren tussen werk en privé. Zelfs wanneer u op vakantie bent. Probeer zoveel mogelijk tijd voor uzelf in te ruimen om op vakantie te gaan en te sporten. En neem uzelf bijvoorbeeld voor om na een bepaalde tijd ’s avonds niet meer de telefoon op te nemen.

De manieren waarop u de kans op een burn-out verlaagt, maar ook de gevolgen ervan, kunnen voor iedereen verschillen. Het is van belang uzelf goed te kennen en te weten waar uw grenzen liggen. Zzp’er Marc had een burn-out en herkent het probleem bij zzp’ers. ‘Ze hebben de neiging om zichzelf te verwaarlozen en zetten zichzelf op de laatste plaats.’ Lees meer hierover in het interview.

Lees verder

Ondernemen roept soms vragen op. Op welke overheidsregelingen heb ik recht? Wat is de wettelijke betalingstermijn? En waar vind ik nieuwe klanten? Bekijk het overzicht van alle artikelen over time management.

Tags

Ondernemerstips
Time management