Regels voor relatiegeschenken
Netwerken

Regels voor relatiegeschenken

Wat kunt u bij de Belastingdienst terugvragen?

Met een relatiegeschenk kunt u als zzp’er een klant bedanken én uzelf weer even onder de aandacht brengen. Maar u moet de kosten van uw relatiegeschenken wel invoeren in uw administratie. Houd rekening met de regels over voorbelasting (btw) en aftrekbaarheid.

Koopt u als zzp’er een laptop voor uw bedrijf of plaatst u een advertentie? Dan mag u (binnen de gestelde voorwaarden) de btw terugvragen en de kosten als bedrijfskosten opvoeren. Bij relatiegeschenken zijn die regels anders.

Definitie relatiegeschenk

Onder relatiegeschenken rekent de Belastingdienst ‘incidentele giften die worden gegeven aan bestaande relaties’. Daarom is een relatiegeschenk:

  • incidenteel (niet structureel)
  • een gift (zonder tegenprestatie)
  • en voor een bestaande klant (wervingscadeaus voor potentiële klanten vallen gewoon onder bedrijfskosten)

Belastingdienst

Als u relatiegeschenken koopt, betaalt u hier btw over. Of u deze kunt terugvragen bij de Belastingdienst, hangt af van de ontvanger. Stel uzelf de vraag: als de ontvanger het cadeau zélf koopt, heeft hij dan recht op btw-aftrek? Is het antwoord op deze vraag ‘nee’, bijvoorbeeld omdat de ontvanger geen ondernemer is maar particulier, dan mag u de btw niet terugvragen. Wel geldt hierop een belangrijke uitzondering: geeft u minder dan € 227 uit per persoon per jaar voor relatiegeschenken, dan mag de btw altijd worden teruggevraagd bij de fiscus.

Relatiegeschenken opvoeren als kosten

Voor de Belastingdienst vallen relatiegeschenken onder de noemer ‘representatiekosten’. In tegenstelling tot gewone bedrijfsmatige kosten, zijn deze niet voor de volle 100% aftrekbaar. Voor relatiegeschenken geldt dat 73,5% (2016) of 80% (2017 en 2018) van de kosten mag worden afgetrokken bij de aangifte inkomstenbelasting.

Rekenvoorbeeld btw

U heeft mokken met uw logo erop aangeschaft voor €605 incl. btw (€500 ex. btw). Zo’n vijftig van uw bestaande klanten krijgen elk één mok als bedankje voor de samenwerking. De mokken vallen daarmee onder de definitie van relatiegeschenk en de kosten komen niet uit boven de €227 per persoon. Dit betekent dat u de btw (€105) mag terugvragen bij de fiscus, ongeacht of de ontvanger ondernemer is of particulier.

Rekenvoorbeeld aangifte inkomstenbelasting

Na terugvraag van de btw hebben de vijftig mokken u dus €500 gekost. Omdat dit representatiekosten zijn, mag u in 2018 80% (dus €400) als kosten aftrekken van uw omzet. Als u valt in de schijf van 36,55%, betekent dit dat u (€400 x 0,3655) €146,20 minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Van het oorspronkelijke bedrag van €605 krijgt u via de btw (€ 105) en de inkomstenbelasting (€146,20) dus in totaal €251,20 terug.

De resterende kosten die wel voor uw rekening komen moet u zien als een investering in uw klantrelatie. Dat is niet direct meetbaar in euro’s, maar een leuk relatiegeschenk wordt altijd gewaardeerd en maakt de relatie met uw klant duurzamer.

Zzp’er José van der Pijl adviseert bedrijven bij communicatie en de inzet van sociale media. Als zelfstandige weet ze hoe waardevol goede relaties met klanten zijn. Daarom heeft ze al verschillende keren relatiegeschenken weggegeven. Benieuwd naar haar tips? Lees het interview.

Lees verder

Ondernemen roept soms vragen op. Op welke overheidsregelingen heb ik recht? Wat is de wettelijke betalingstermijn? En waar vind ik nieuwe klanten? Bekijk het overzicht van alle artikelen over netwerken.

Tags

Ondernemerstips
Netwerken