Winnaars en verliezers van de extreme zomer

De zomer van 2018 heeft vele weerrecords laten sneuvelen. Het was een van de warmste, droogste, meest zonnige en meest langdurige zomers sinds de start van de weermetingen. Dat hebben ondernemers gemerkt.
Download het volledige rapport
(Ziet u geen download of kunt u het rapport niet downloaden? Upgrade uw browser dan naar de meest recente versie.)
Maisboeren zagen hun opbrengsten halveren, maar tarweverbouwers deden goede zaken. De prijzen in het binnenvaartvervoer schoten omhoog. Consumenten veranderden hun gedrag. Vliegreizen naar de verre zon werden later geboekt of geannuleerd. Strandtenthouders en supermarkten behaalden topomzetten.
Sommige effecten van de zomer zien we pas maanden later optreden. Begin december waren de transportkosten voor betonproductie het dubbele van normaal. En werd pas duidelijk hoe bijzonder slecht de aardappeloogst is geworden. Dat maakt de wintertijd een goed moment om terug te kijken. Welke branches staan per saldo op winst en welke op verlies? Mogen ondernemers meer extreme zomers verwachten? En welke investeringsdilemma’s levert dit op?
Weergevoelige sectoren moeten investeringen zorgvuldig overwegen
De extreem warme zomer heeft ondernemers in alle ‘weergevoelige’ branches aan het denken gezet. Deze ondernemers staan voor de vraag hoe zij risico’s kunnen beperken of juist kansen kunnen verzilveren. De antwoorden zijn voor elke sector anders, maar komen erop neer dat zij nieuwe investeringskeuzes moeten maken.
Daarbij bestaat het gevaar dat een investering te weinig rendeert in een ‘normale’ zomer. De klimaatscenario’s van het KNMI geven pas in 2021 duidelijkheid over de kansen op nieuwe extreme zomers. Elke investering zal daarom zorgvuldig onderzocht moeten worden.
Meer weten?
Lees het volledige rapport 'Winnaars en verliezers van de extreme zomer'.
Lees verder in de sector zakelijke dienstverlening
Zakelijke Dienstverlening is de smeerolie van de Nederlandse kenniseconomie. In deze sector worden nieuwe manieren van werken veelal het eerst worden toegepast en het is daarmee een belangrijke aanjager in de transitie naar een circulaire economie.