Judith over de gevolgen van starten
Starten met ondernemen

Judith over de gevolgen van starten als zzp'er

"Je moet het gewoon doen"

Wanneer je besluit zelfstandig ondernemer te worden, komt er veel op je af. Zzp’er Judith vertelt welke fasen zij doorliep na het opstarten van haar eigen onderneming. ‘Ik had geen businessplan, maar kon al na twee maanden fulltime ondernemen’.

Judith Noordzij (31) is zelfstandig spreker en coach op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, burn-out & mindset. Vanuit haar ervaring spreekt ze over het voorkomen van en het omgaan met burn-outs en begeleidt ze mensen om weer te gaan doen waar ze gelukkig van worden. Maar dat is zeker niet altijd zo geweest. Een aantal jaar geleden had ze nog een drukke baan als advocate op de Zuidas, totdat ze eind 2014 zelf een burn-out kreeg.

Na haar herstelperiode besloot ze alleen nog maar te doen waar ze gelukkig van werd. ‘Ik wilde fluitend op de fiets naar werk kunnen’. De wens om voor zichzelf te beginnen was er al wel. Toch besloot ze dit uit te stellen totdat ze er mentaal en financieel aan toe was en vertrouwen in zichzelf had. Na twee jaar als HR-adviseur bij een startup kroop het ondernemersbloed toch waar het niet gaan kon. Ze nam de stap, zei nee tegen een vast contract en begon voor zichzelf. Inmiddels is ze een jaar aan het ondernemen.

Gewoon doen

Een leven als zpp’er was voor haar de laatste jaren al een droom, maar toen ze op vakantie ineens hardop de wens uitsprak, hield niets haar meer tegen. ‘Als ik iets wil dan ga ik er ook echt voor. Ik ben niet het type dat drie jaar lang gaat onderzoeken of het echt wel de meest verstandige keus is. Dat ‘gewoon doen’ is een eigenschap die je echt wel moet hebben als je zelfstandig ondernemer wil worden denk ik.’ Na deze realisatie bleef ze parttime werken, daarnaast bood ze zichzelf als coach en spreker aan. ‘Ik ben bewust als HR-adviseur blijven werken om mezelf nog wat rust te gunnen en de financiële impact van het zelfstandig ondernemen deels op te vangen. Doordat ik het financieel nog aankon had ik minder stress.’

‘Op social media waar ik de verhalen over mijn burn-out deelde had ik al zo’n 24.000 volgers. Toen ik aankondigde dat ik fulltime beschikbaar was voor mijn onderneming, stroomden de aanvragen gelijk binnen. De week daarna had ik mijn eerste afspraken staan. Natuurlijk was ik doodzenuwachtig, maar ik liet het maar over me heen komen’. Ze stelde zichzelf een ultimatum; als het binnen drie maanden niet zou lukken om genoeg coachingsgesprekken binnen te halen, stopte ze. Maar na twee maanden gingen de zaken zo goed dat ze fulltime kon gaan ondernemen.

Financieel bewuster

‘Ik stond er ineens in mijn eentje voor. Ik had geen businessplan; ik had alleen berekend hoeveel coachingsgesprekken ik per maand nodig had om rond te komen. Mijn tarief heb ik bepaald door te kijken naar die van andere coaches en te bepalen wat ik mijzelf waard vond. Financieel was dat echt wel even wennen; als advocate leidde ik een luxe leventje. Ik shopte veel en ging vaak uit eten. Toen dacht ik: hoe doen mensen dat die €1.000 minder te besteden hebben in de maand?’ Nu is dat wel de realiteit en heeft ze haar uitgavenpatroon aangepast op haar leven als zelfstandig ondernemer. ‘Ik shop veel minder, doe goedkoper boodschappen en ga bewuster uit eten, met die aanpassingen was ik er eigenlijk al.’

Daarnaast bespaart ze geld door veel vanuit huis te werken en veel dingen zelf te doen. Het maken van haar website en het bijhouden van haar administratie heeft ze niet uitbesteed. ‘Daar zitten wel heel wat uren in’. Haar coachingsgesprekken voert ze bij stichting het Coachhuis waar ze jaarlijks een contributie betaalt om maandelijks ruimten te huren voor haar sessies. De grootste investering die ze heeft gedaan is een nieuwe Macbook van ongeveer €2.500.

Hulp vragen

Terugkijkend op het afgelopen jaar als zelfstandig ondernemer zou ze misschien wel eerder hulp hebben gevraagd. ‘Nu denk ik: ik verdien het wel weer terug. Maar toen ik begon, had ik geen vertrouwen en financiële zekerheid. Je doet als ondernemer wel echt alles alleen; van het bepalen van je marketingstrategie tot het vieren van je successen. Je hebt geen collega’s met wie je kunt vieren dat je een target hebt gehaald.’ Het vinden van een goede werk-privé balans blijft voor haar nog een challenge. Mijn privéleven is mijn werk, dat deel ik ook op social media. Daarom gaat mijn telefoon twee avonden per week de kast in. Dat heb ik ook echt wel nodig.’

Nieuwe koers

Als zzp’er ben je continu bezig om je eigen bedrijf te verbeteren en te optimaliseren. Zo ook Judith: elke maand evalueert ze haar werk en vraagt ze zichzelf kritisch af of ze er nog gelukkig van wordt. ‘Om te bepalen wat ik aanbied, kijk ik wat zelf leuk vind om te doen en naar de vragen die mijn volgers stellen op social media. 99% van mijn business komt namelijk daar vandaan.’ Nu voelt ze dat het tijd wordt om haar koers aan te passen. ‘Zo merkte ik dat veel mensen een coachgesprek een te hoge drempel vonden, dus heb ik de ‘koffiedate’ in het leven geroepen. Een informeel gesprekje waarbij ze per uur betalen. ‘De coachingsgesprekken zet ik de komende maanden on hold. Dit biedt ruimte voor nieuwe dingen zoals het schrijven van mijn boek, vlogs op YouTube en meer spreken op events. Hiermee kan ik nog meer mensen bereiken en inspireren, dat is ook mijn doel. Het liefst zou ik de hele wereld overvliegen om mijn verhaal te vertellen.’

Lees verder

Ondernemen roept soms vragen op. Op welke overheidsregelingen heb ik recht? Wat is de wettelijke betalingstermijn? En waar vind ik nieuwe klanten? Bekijk het overzicht van alle artikelen over starten met ondernemen.

Tags

Ondernemerstips
Starten met ondernemen