Studieschuld geen probleem als ondernemer
Geld & inkomen

Jan Portheine werd ondernemer met een studieschuld

"Studieschuld geen probleem als ondernemer"

Jan Portheine (26) bouwde een studieschuld op van € 30.000. Ondanks de schuld begon Jan een eigen bedrijf met compagnon Wout Kommer. Jan en Wout zijn eigenaar van KarTent, dat recyclebare (kartonnen) tenten maakt voor festivalgangers.

Het was eigenlijk niet de bedoeling dat Jan zou gaan ondernemen. Hij studeerde architectuur aan de TU Delft en had al een sollicitatie lopen bij een bouwtechnisch bureau. Het ondernemerschap (en compagnon Wout) kwamen onverwacht op zijn pad tijdens de ‘Clean Tech Challenge’ van de TU Delft. “We zagen foto’s van achtergelaten nylontentjes op festivals. Dat kon duurzamer, vonden wij. We maakten een ontwerp en bestelden een prototype. Daar is KarTent uit voortgekomen.” Jan en Wout hebben inmiddels 2 werknemers en zijn actief in Europa, Australië en de Verenigde Staten.

Niet onder indruk van studieschuld

Jan startte KarTent vrijwel meteen na zijn studie, maar ondertussen had hij een studieschuld van € 30.000 opgebouwd. Jan vond een bedrijf starten met een studieschuld geen probleem. “Ik zie het zo: hoe ouder je wordt, hoe minder die € 30.000 waard is. Op je 15de is € 1.000 heel veel geld, op je 25ste kijk je daar alweer wat anders tegenaan. Zo zie ik mijn studieschuld ook. En dan is er nog de inflatie, waardoor mijn schuld over 30 jaar minder waarde vertegenwoordigt dan nu.”

Draagkracht geeft doorslag

De eerste 2 jaar na zijn studie hoefde Jan nog niets terug te betalen, vanwege de aanloopfase van DUO. Inmiddels zit hij in het 3de jaar na zijn studie en heeft hij nog steeds niets terug hoeven te betalen vanwege zijn lage inkomen. “DUO kijkt naar je inkomen. Hoewel ons bedrijf goed loopt en veel potentie heeft, houden we er als eigenaren nog niet heel veel geld aan over. Daarom heb ik nog niets hoeven af te lossen.” Bij de afbetaling van de studieschuld houdt DUO rekening met de draagkracht van voormalige studenten.

Vervroegd aflossen studieschuld

Iedereen met een studieschuld mag eerder beginnen met aflossen, of een extra betaling doen. Jan voelt niets voor vervroegd terugbetalen. De rente op zijn studieschuld is bijna 0%, dus vindt hij het voordeliger om de schuld te laten staan en later af te lossen. Wanneer dat is? “Dat is voor later zorg”, zegt Jan. “Als je niet genoeg verdient, hoef je je lening niet af te betalen. En loopt het bedrijf straks erg goed, dan heb je genoeg financiële ruimte om het wel te doen.”

Tip: gesprek met DUO altijd mogelijk

Jan adviseert andere jonge ondernemers met een studieschuld om zich geen zorgen te maken. “Vier nullen, dat klinkt heel veel. Maar wil je als succesvolle ondernemer gaan investeren, dan gaat het om bedragen die vele malen hoger zijn. Dan is je studieschuld een fractie daarvan. Mocht je toch in de problemen raken, dan kun je altijd met DUO in gesprek.” Ook kan de terugbetaling van de studieschuld maximaal 5 jaar worden stopgezet. De reden maakt niet uit. Jan: “Het is heel sociaal geregeld allemaal.”

Lees verder

Ondernemen roept soms vragen op. Op welke overheidsregelingen heb ik recht? Wat is de wettelijke betalingstermijn? En waar vind ik nieuwe klanten? Bekijk het overzicht van alle artikelen over geld & inkomen.

Tags

Ondernemerstips
Geld & inkomen