Javascript is required

Big Data, Big Business: De wet van de slimste

Kennisartikel
WTT Insights Live
Donderdag 16 februari, WTT Insights Live

Hadden we op basis van data de uitkomst van de veelbesproken match tussen Federer en Bemelmans ook kunnen voorspellen? Dat gaan we ontdekken. Vandaag krijgen we tijdens de derde dag van Insights Live meer inzichten in Big Data van sprekers Alexander Nix, Rik Vera, Aimee van Wynsberghe en Gerard Ekdom. Want data is er in overvloed, maar welke gegevens zijn de sleutel tot succes en hoe blijven we verantwoord omgaan met de informatie die het digitale tijdperk ons op een presenteerblaadje aanbiedt?

Van Mad Men naar Math Men

Alexander Nix is oprichter van Cambridge Analytica, een bedrijf dat op basis van psychological profiling consumenten door het gebruik van data beïnvloedt. Nix is in 2017 opgenomen in WIRED Magazine’s Next List, een lijst van 25 ondernemers die de toekomst van zakendoen vormgeven. Na het WTT zijn Nix en zijn bedrijf in opspraak gekomen doordat bekend is geworden dat ze misbruik hebben gemaakt van data van Facebook-gebruikers. Cambridge Analytica is inmiddels opgeheven. Alexander Nix was op 15 februari aanwezig en onderstaand verslag is gemaakt op deze dag.

De eerste spreker van vandaag wordt aangekondigd als "de man die verantwoordelijk is voor het aantreden van Trump". Hoewel Trump ook zeker een vinger in de pap heeft gehad, vormt de innovatieve aanpak van Alexander Nix, CEO van Cambridge Analytica, het succes achter zijn online campagne. Nix vertelt ons vandaag meer over de cruciale rol die hij ziet voor Big Data en psychological profiling in de beïnvloeding van zowel klant als kiezer.

Adverteerders richten hun pijlen vaak op informatieve reclame of merk reclame. De heilige graal is volgens Nix echter reclame die klanten in beweging brengt en echte gedragsverandering realiseert.

Alexander Nix - CEO van Cambridge Analytica

“Hedendaagse doelgroepen zijn vaak gebaseerd op demografische, geografische of economische kenmerken. Wat absurd is, want waarom zouden mensen dezelfde boodschap moeten ontvangen louter op basis van hun geslacht of afkomst? Deze factoren zijn ongetwijfeld van invloed op de wijze waarop je naar de wereld kijkt, maar minstens zo belangrijk zijn psychographics als normen, waarden, persoonlijkheid en drijfveren. Alleen wanneer je deze kenmerken kent, kun je gedrag veranderen. Het gaat namelijk niet om adverteren, het gaat om begrijpen.” - Alexander Nix, CEO Cambridge Analytica

Alexander Nix, CEO Cambridge Analytica

Datawetenschap is echter geen wondermiddel. Wanneer een product niet goed is, of een politiek programma in essentie niet klopt, zal data dit niet kunnen oplossen. Wel biedt het gebruik van Big Data volgens Nix een concurrentievoordeel: reclame-uitingen zijn relevanter voor de klant en de doelgroep die de adverteerder wil bereiken, wordt daadwerkelijk bereikt.

Uberize of word ge-Kodaked

Kodak heeft zichzelf niet om zeep geholpen, dat heeft de consument gedaan. En Uber is geen taxibedrijf, Uber verkoopt mobiliteit. Met Nokia kon je bellen, maar met iPhone heb je je leven altijd op zak. Het zijn enkele voorbeelden van de wijze waarop platte producten veranderen in diensten die klanten aan zich binden. Deze verschuiving maakt het kennen van de klant van nog groter belang. Weten wat jouw klant nodig heeft voordat hij hierom vraagt is vandaag de dag essentieel voor overleving. En hoe kom je daar het beste achter? Met Big Data.

Rik Vera -CEO van Nexxworks

“Begin na te gaan welke kleine klantbehoefte je niet hebt ingevuld en hoe je dat te weten kunt komen. Begin vanaf morgen met data verzamelen. Stuur je werknemers niet meer naar klanten om te verkopen, maar om data te verzamelen. Als ze goed luisteren en met veel informatie terugkomen, komt het verkopen vanzelf. Als ze veel verkopen, maar geen informatie verzamelen hebben ze geen goed werk gedaan en zo simpel is het.” - Rik Vera, CEO Nexxworks 

Rik Vera, CEO Nexxworks

Up, close and too personal?

Het gebruik van data roept ook vandaag bij het publiek veel vragen op, want hoe ga je daar als onderneming verantwoord mee om? Van Wynsberghe laat zien dat dat afhankelijk is van de wijze waarop je de gegevens gebruikt: “Als je data verzamelt, kun je je afvragen of de manier waarop aanvaardbaar is. Analyseer je de informatie, dan zul je eerder tegen juridische vraagstukken aanlopen; mag je deze conclusie trekken en zo ja, met welke gevolgen?”

Aimee van Wynsberghe

“We proberen als het gaat om Big Data een onderscheid te maken tussen goed en fout, juist en onjuist, privé en openbaar, maar wat de één acceptabel vindt is niet per definitie acceptabel voor het grotere publiek, dus hoe kunnen wij dit ooit bepalen?” - Aimee van Wynsberghe, Assistent Professor TU Delft & Co-founder Foundation for Responsible Robotics

Aimee van Wynsberghe, Assistent Professor TU Delft & Co-founder Foundation for Responsible Robotics

Op dit moment zijn er twee factoren die Big Data verder compliceren: de ongelijke machtsverdeling tussen instanties en het individu en de onduidelijkheid rondom aansprakelijkheid. Tot we hier meer duidelijkheid over hebben, raadt van Wynsberghe aan bij iedere stap jezelf af te vragen of jouw handeling verantwoord is, en vooral ook niet te vergeten dat mensen doen wat ze doen om allerlei redenen. “Er is altijd een context en dit onthouden is van groot belang”, aldus van Wynsberghe.

Zowel een vloek als een zegen

Met zijn favoriete LP’s, waarvan we er straks ook een paar te horen krijgen, stapt Gerard Ekdom, zoals het een echte DJ betaamt, op het podium achter een mengtafel. Op dit moment zijn er wereldwijd 140 miljoen Spotify gebruikers en Ekdom vraagt zich hardop af waar we in terecht zijn gekomen. Hij noemt het zowel een vloek als een zegen.

Gerard Ekdom - radio DJ en tv-presentator

“Het consumeren van muziek is veranderd. Streams van hoevaak ik mijn LP draaide weet niemand, nu weet de industrie alles van je en de muzikant heeft ook in de gaten hoe het werkt. Aan de achterkant van Spotify is te zien wat wel scoort en wat niet. Er zijn al producers die hun hele oeuvre daarop aanpassen. Ook wordt deze data door artiesten gebruikt om marketingacties te generen. Maar laten we eerlijk zijn, iedereen gebruikt toch tegenwoordig tools om het publiek aan zich te binden?” - Gerard Ekdom, radio DJ en tv-presentator 

Gerard Ekdom, radio DJ en tv-presentator

Tags

Kennisartikel
WTT Insights Live

Lees ook