Power play

Verslagen & Insights

Verduurzaming van de energievoorziening is een ingewikkeld vraagstuk tussen grote investeringen en tegenstrijdige belangen. Hoe ziet het geopolitieke spel er uit? En wat zijn de echte gamechangers?

De zin en onzin van de energietransitie in Nederland

Energietransitie is de sleutel tot een schonere wereld, maar helaas ook ongelofelijk complex. De doelen zijn ambitieus: een vermindering van broeikasgassen met 49% in 2030 en met 95-100% in 2050. Halen we deze doelen of komen we niet in de buurt?

Het geopolitieke belang van de energietransitie in Europa

Europa zet vol in op hernieuwbare energie. Dat is goed nieuws voor het klimaat. Maar volgens Rob de Wijk is de Europese energietransitie ook van groot geopolitiek belang. Hij pleit voor een Europa dat onafhankelijk is van olie en gas.

De energietransitie biedt kansen voor installateurs

De bouwsector speelt een belangrijke rol bij de reductie van de CO2-uitstoot. Installateurs die nieuwe producten en verdienmodellen omarmen, geven de energietransitie vaart en nemen bovendien een enorme voorsprong op de concurrentie.

Invoerheffing Timmermans is game changer voor het klimaat

In december presenteerde Eurocommissaris Frans Timmermans de Europese Green Deal; een groot pakket aan voorstellen dat ervoor moet zorgen dat Europa het eerste klimaatneutrale continent ter wereld wordt. De gevolgen merkt u al snel.

De sprekers in dit WTT Insights Live-programma

WTT Insights 2020

Rob de Wijk - Hoogleraar Internationale Betrekkingen Oprichter HCSS

Rob is hoogleraar Internationale Betrekking aan de Universiteit Leiden en oprichter van the Hague Centre for Strategic Studies (HCSS). Hij is ook wekelijks te horen op BNR Nieuwsradio in het programma Boekestijn & De Wijk waarin geopolitieke verschuivingen worden besproken.

WTT Insights 2020

Aukje Kuypers - Algemeen directeur Kuijpers

Aukje werd in 2013 algemeen directeur van het familiebedrijf Kuijpers. Onder leiding van Aukje koos het bedrijf zeer consequent voor een scherpere focus op energieneutraal bouwen en installeren, waarmee Kuypers aanjager wil zijn van verduurzaming. In 2018 is Aukje benoemd tot Zakenvrouw van het Jaar 2018 en in 2019 ontving zij de titel Bouwvrouw van het Jaar 2019.

WTT Insights 2020

Remco de Boer - Expert energietransitie

Onderzoeker Remco de Boer adviseert, schrijft en spreekt over de energietransitie. Hij is maker van de podcast Studio Energie, een wekelijks interviewprogramma met de hoofdrolspelers in de energietransitie. Ook schrijft Remco tweewekelijks een achtergrondartikel op de Expert-pagina van Het Financieele Dagblad en is commentator bij BNR Nieuwsradio.

WTT Insights 2020

Robert Doornbos - Analist Formule 1 / oud-coureur

Robert Doornbos is een voormalig Formule 1-coureur en tegenwoordig te zien op het kanaal van Ziggo als analist. De racesport speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van technologie voor de auto-industrie. In de Formule 1 zijn alle auto’s inmiddels hybride, batterijen en een verbrandingsmotor zorgen voor de aandrijving.

WTT Insights 2020

Manon Janssen - CEO Ecorys

Manon is sinds 2015 CEO en bestuursvoorzitter van Ecorys, een internationaal onderzoeks- en adviesbureau met een focus op maatschappelijke uitdagingen. Zij was voorzitter van de Klimaattafel Industrie wat een belangrijke rol speelde in de vormgeving van de energietransitie in Nederland.

WTT Insights 2020

Rens de Jong - Dagvoorzitter

Rens is presentator bij BNR Nieuwsradio, maakt televisieprogramma’s, leidt debatten op congressen en seminars. Hij is gespecialiseerd in alles wat het ondernemerschap raakt. Rens is ervan overtuigd dat bij alle belangrijke veranderingen in ons leven, in onze maatschappij, in de wereld, ondernemers & bedrijven een sleutelpositie vertegenwoordigen.

Hulp nodig?

Bekijk het overzicht van alles wat u zelf kunt regelen. Heeft u een vraag waar u zelf niet uitkomt? Dan kunt u ons bellen of appen.