Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Man werkt op zijn laptop.

Een financieel plan: wat is het en hoe stelt u het op?

Een financieel plan is een vertaling van uw ondernemingsplan in cijfers en helpt u bepalen of uw plan financieel haalbaar is. Een goed plan helpt financiers te overtuigen om geld in uw onderneming te investeren.

 
 

Wat is een financieel plan?

Een financieel plan is een financiële onderbouwing van een ondernemingsplan. Het plan geeft inzicht in de planning, doelen en de verwachting van de financiële gezondheid van uw onderneming. Onderdelen die in het financieel plan voorkomen zijn onder andere een investerings- en liquiditeitsbegroting.

 

Waarvoor gebruikt u een financieel plan?

Voor het opstarten van een onderneming wordt een financieel plan opgesteld, maar ook als u bepaalde investeringen wilt doen voor uw bestaande onderneming. Het kan ook goed zijn om doorlopend een financieel plan bij te houden. Zo brengt u altijd in kaart wat uw financiële doelen zijn en fungeert het als naslagwerk voor de financiële trends en ontwikkelingen van uw onderneming.

Waar bestaat een financieel plan uit?

 1. Investeringsbegroting

  Met een investeringsbegroting brengt u in kaart welk bedrag u minimaal nodig heeft om een bedrijf op te starten of het gewenste doel te behalen voor uw bestaande onderneming.

 2. Financieringsbegroting

  In een financieringsbegroting bepaalt u hoe u de bedrijfsmiddelen en andere investeringen voor uw onderneming gaat financieren.

 3. Exploitatiebegroting

  Een exploitatiebegroting is een prognose van de verwachte omzet en kosten van een bedrijf voor een langere periode.

 4. Liquiditeitsbegroting

  Een liquiditeitsbegroting is een planning van verwachte inkomsten en uitgaven in een bepaalde periode.

 5. Persoonlijke begroting

  Met een begroting van uw privé-uitgaven kunt u bepalen hoeveel geld u maandelijks nodig heeft om in uw levensonderhoud te voorzien.

Unpacking a moving box at their new office

Zakelijke financieringsopties

Loopt u al enige tijd rond met het idee een eigen onderneming te starten of juist uw onderneming uit te breiden? En wilt u weten wat voor financieringsopties er zijn om uw idee te verwezenlijken? Wij denken graag met u mee.