Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

beleggen in vastgoed

Wat is een investeringsbegroting?

Met een investeringsbegroting brengt u in kaart welke investeringen u moet doen om een bedrijf op te starten of uw bedrijf verder te laten groeien, en welke kosten hiermee gemoeid gaan. In feite is de investeringsbegroting de linkerzijde van een balans, de debetzijde.

 
 

Wat kunt u met een investeringsbegroting?

Door het opstellen van een investeringsbegroting kijkt u 1 tot 3 jaar vooruit. U plaatst hierin de investering die nodig is om uw onderneming op te starten of verder te laten groeien. Hierdoor creëert u overzicht en grip over uw financiën. Op het moment dat u weer nieuwe investeringen gaat doen, stelt u de investeringsbegroting bij.

Waar bestaat een investeringsbegroting uit?

 1. Bepaal de vaste activa

  Bepaal welke vaste activa u nodig heeft. Dit zijn bedrijfsmiddelen die langer dan een jaar aanwezig zijn in uw bedrijf. Voorbeelden zijn het bedrijfspand, computers en bedrijfsauto. Probeer wel zo specifiek mogelijk te zijn. Geef bijvoorbeeld niet enkel inventaris aan, maar ook waar uw inventaris uit bestaat (aantal bureautafels, stoelen etc.).

 2. Vermeld de vlottende activa

  Hiermee worden middelen bedoeld die korter dan een jaar in uw bedrijf aanwezig zijn. Dit kunnen voorraden zijn of het voorfinancieren van debiteuren.

 3. Liquide middelen

  Liquide middelen zijn al het geld dat uw bedrijf in kas of op de bankrekening heeft staan. Als er aan u een betaling wordt gedaan, dan nemen de liquide middelen toe. Betaalt u zelf een rekening, dan nemen deze weer af.

 4. Plaats de overige kosten

  Hierbij kunt u denken aan kosten die zijn gemaakt voor de marketing van uw bedrijf, levensonderhoud en onvoorziene kosten.

  Komt u er zelf niet uit of twijfelt u over de in te vullen bedragen? Uw boekhouder of account kan u hierbij helpen.

 

Voorkom fouten in een investeringsbegroting

Stel een overzichtelijke lijst op van alles waarin u moet investeren en begroot zo realistisch mogelijk hoeveel geld u denkt nodig te hebben voor elk onderdeel. Maar pas wel op dat u geen foutieve bedragen invult zodat er een vertekend beeld ontstaat. Dit kan namelijk de kans dat de financiering wordt afgewezen vergroten .

 

Wat is het verschil tussen een investeringsbegroting en financieringsbegroting?

Een investeringsbegroting geeft weer welke bedrijfsmiddelen nodig zijn voordat u met een onderneming start of gaat uitbreiden en wat de kosten zijn. De financieringsbegroting geeft op zijn beurt aan hoe dit allemaal gefinancierd gaat worden, met eigen of vreemd vermogen. Samen vormen ze de balans.

Unpacking a moving box at their new office

Zakelijke financieringsopties

Loopt u al enige tijd rond met het idee een eigen onderneming te starten of juist uw onderneming uit te breiden? En wilt u weten wat voor financieringsopties er zijn om uw idee te verwezenlijken? Wij denken graag met u mee.