Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Vrouw zit aan haar keukentafel achter haar laptop

Wat is een liquiditeitsbegroting?

Een liquiditeitsbegroting is een planning van verwachte inkomsten en uitgaven in een bepaalde periode. Een periode van een maand is het meest gangbaar omdat u op deze manier gedurende het jaar een financieel patroon kunt herkennen. Zo weet u of u in staat bent uw rekeningen te betalen en hoeveel u vrij kunt besteden.

 
 

Wat kunt u met een liquiditeitsbegroting?

Met een liquiditeitsbegroting kunt u het geld van uw bedrijf volgen. De begroting geeft inzage in wat het bedrag is dat u overhoudt na de inkomsten en uitgaven. Daarnaast ziet u meteen of u in andere maanden extra geld nodig heeft door extra uitgaven, denk bijvoorbeeld aan het uitbetalen van het vakantiegeld in mei. Op deze manier komt u minder snel voor verrassingen te staan. De liquiditeitsbegroting geeft een prognose voor de komende 12 tot 15 maanden.

Stel een liquiditeitsbegroting op in 3 stappen

 1. Bepaal het beginsaldo

  Bepaal wat het beginsaldo is. Als startende ondernemer is dit saldo vaak 0.

 2. Bereken het eindsaldo

  Bereken wat het eindsaldo per maand is. Inventariseer alle inkomsten en uitgaven inclusief btw-bedragen. Trek vervolgens de uitgaven van de inkomsten af om zo tot het maandelijkse eindsaldo te komen.

 3. Herhaal stap 1 en 2

  Herhaal stap 1 en 2 voor de resterende maanden. Zo weet u of u in een bepaalde periode meer of minder geld overhoudt. Als blijkt dat u in 1 of meerdere maanden een tekort heeft, grijp dan snel in door bijvoorbeeld het verschuiven van investeringen of het aanvragen van een financiering.

  Mocht u er niet uitkomen, uw boekhouder of accountant kan ook de liquiditeitsbegroting voor u opstellen.

 

Voorkom fouten in de liquiditeitsbegroting

Het opstellen van een liquiditeitsbegroting vereist nauwkeurigheid. Let goed op dat u bij het invullen van de begroting de juiste bedragen invult. Een fout is zo gemaakt, denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een komma op de verkeerde plek of een nul teveel of te weinig. Hierdoor loopt u de kans dat de liquiditeitsbegroting is zijn totaliteit niet klopt. Dat kan nadelig zijn bij de aanvraag van een financiering.

 

Wat is het verschil tussen een liquiditeitsbegroting en exploitatiebegroting?

Een liquiditeitsbegroting geeft inzicht in de inkomsten en uitgaven per maand of kwartaal terwijl een exploitatiebegroting wordt gemaakt op jaarbasis. Ten opzichte van een exploitatiebegroting, kunt u met een liquiditeitsbegroting maandelijks of per kwartaal zien of u voldoende geld heeft om aan alle verplichtingen te voldoen.

Unpacking a moving box at their new office

Zakelijke financieringsopties

Loopt u al enige tijd rond met het idee een eigen onderneming te starten of juist uw onderneming uit te breiden? En wilt u weten wat voor financieringsopties er zijn om uw idee te verwezenlijken? Wij denken graag met u mee.