Naar de navigatie Naar de inhoud

Zzp’er Elske van de Fliert over subsidie

Zzp’er Elske van de Fliert vroeg een subsidie aan voor haar bedrijf. Ook helpt ze andere ondernemers met een subsidieaanvraag. Tips van een ervaringsdeskundige.

Elske (38) startte haar bedrijf Zero-e 10 jaar geleden. Ze helpt bedrijven met groener, schoner en slimmer rijden. "Je kunt mij middenin de nacht wakker maken voor alles wat rijdt. Maar ik besefte dat als we blijven rijden zoals we nu doen, we het niet volhouden. Ik wil graag bijdragen aan het kunnen blijven genieten van deze voertuigen en kreeg de kans om mijn eigen bedrijf te beginnen. Als je echt wat wilt veranderen in de wereld, moet je dit als ondernemer doen. Anders blijf je altijd afhankelijk van een ander."

Haar klanten zijn bedrijven die met name in de bouw- en transportsector zitten. Zij moeten bijvoorbeeld een CO2 reductiedoelstelling invullen of ze willen hun wagenpark verduurzamen. Het gaat dan niet alleen om de auto’s, bestelbussen en vrachtwagens in het wagenpark, maar ook om het groener maken van het woon-werkverkeer van hun medewerkers.

Hulp

Elske vertelt dat ze de subsidieaanvraag zelf heeft gedaan. "Ik ben geabonneerd op nieuwsbrieven van RVO, daar worden subsidies aangekondigd. Ik heb geen hulp van een bureau gehad, maar heb de aanvraag zelf gedaan. Subsidie is mij niet vreemd. Ik help mijn klanten namelijk ook bij aanvragen. Belangrijk is dat je een goed idee hebt en daarna pas kijkt of daar subsidie voor is. Ik zie het in de praktijk ook vaak andersom. Omdat er subsidie is, gaan mensen dingen verzinnen. Meestal gaat dat mis. Het is overigens niet zo dat met het binnenhalen van de subsidie alles is geregeld. Nee, dan begint het pas."

Van gemeente tot Europees

Er zijn heel veel mogelijkheden voor subsidies. Elske: "Gemeenten en provincies bieden hun eigen regelingen, maar ze zijn er ook landelijk en Europees. Deze informatie is meestal terug te vinden op de site van RVO. Over het algemeen is de aanvraag van een gemeentesubsidie een stuk eenvoudiger dan een Europese. Bij de gemeente volstaat meestal een aantal kantjes. Een Europese subsidie is ingewikkelder. Dat zijn vaak 30 tot 40 kantjes die je moet invullen."

Resultaat

Concreet leverde de Innovatievoucher Elske een rapport op. "Adviseurs van RVO helpen je bij de aanvraag van de subsidie. Met de voucher kun je een vraag laten beantwoorden door een publieke kennisinstelling uit binnen- of buitenland, of door een Research&Development-afdeling van een groot bedrijf. Er wordt een rapport opgesteld met de bevindingen. Door het rapport had ik de eisen die gesteld werden aan de applicatie helder en wist ik welk product ik zou moeten ontwikkelen. Ik heb het uiteindelijk niet uitgevoerd. Er kwam namelijk in het rapport ook naar voren dat de behoefte aan de app maar beperkt is."

Weer subsidie aanvragen

Zou Elske voor een nieuw innovatief idee weer subsidie aanvragen? Of bijvoorbeeld op zoek gaan naar een andere manier van financiering? "Ja, dat zou ik zo weer doen. Sterker nog, ik heb net een aanvraag gedaan bij de gemeente Amersfoort voor het Toekomstfonds duurzame ontwikkeling. Maar ik heb ook door middel van crowdfunding geld opgehaald om een ander product in de markt te zetten."

Voor- en nadelen

"Het grote voordeel van een subsidie is dat je onderzoek kunt laten doen naar bijvoorbeeld een innovatie waar je anders het netwerk en de middelen niet voor hebt. Een nadeel is dat je vastzit aan regels. Daardoor beperk je jezelf in je vrijheid."

Tips

"Ga er bij een subsidieaanvraag altijd vanuit dat je het idee hoe dan ook gaat uitvoeren. Of je nu subsidie krijgt of niet. Dan zet je een overtuigend verhaal neer."

"Ga het gesprek aan met degene die de subsidie in de markt zet. Soms lees je over dingen heen. Neem dus contact op en durf vragen te stellen. Dan weet je nog beter waar je aan moet voldoen."

"Begin op tijd!"

"Voor een heleboel markten zijn geen subsidies. De meeste subsidies zijn om innovatie aan te wakkeren. Heb je wel een innovatief idee, kijk dan naar de Europese subsidies. De Europese Commissie heeft aangegeven dat ze het mkb veel meer subsidie willen gaan geven."

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.

Hulp bij Internet Bankieren