
Stadslogistiek lokt vastgoedbelegger
Amsterdam Logistics Cityhub wordt verkocht aan vastgoedontwikkelaar en -beheerder CTP, dat hiermee zijn eerste aankoop in Nederland doet.
Insight
Het is de grootste ‘single asset-transactie’ in Nederlands logistiek vastgoed ooit. Amsterdam Logistics Cityhub wordt naar verwachting eind 2022 opgeleverd, maar weet zich dus nu al verzekerd van een nieuwe eigenaar.
Logistiek vastgoed heeft zich de laatste jaren sterk ontwikkeld als een aantrekkelijke deelmarkt in de internationale vastgoedsector. Het recent gepubliceerde onderzoek The future of global logistics real estate van vastgoedadviseur JLL voorspelt aanhoudende groei. Nederland heeft vanuit zijn rol als toonaangevend Europees distributieland een aantrekkelijk investeringsklimaat als het gaat om logistiek vastgoed.
De investering van CTP in Amsterdam Logistics Cityhub is bijzonder, omdat dit een van de eerste locaties betreft die zich specifiek richt op de duurzame transitie rondom stadslogistiek. De verwachting is dat er meer interesse gaat komen in logistiek vastgoed dat gericht is op last mile-distributie. De ambitie voor een zero-emissiestadslogistiek in 2030 zetten beleidsbepalers en marktpartijen voor een grote uitdaging. Het vraagt om visies en investeringen zoals Amsterdam Logistics Cityhub. De overname door CTP bevestigt de juiste visie van ondernemers Wim Beelen en Paul Vermaat als initiatiefnemers achter de realisatie van Amsterdam Logistics Cityhub. En het onderstreept de ambitie van CTP om te investeren in duurzaam logistiek vastgoed en zijn portefeuille geheel van een BREEAM-certificering te voorzien. CTP haalde hiertoe eind juni 1 miljard euro uit de markt met uitgifte van groene obligaties, te investeren in duurzaam vastgoed.
De vastgoedsector zal de nieuw te realiseren vastgoedlocaties rondom de grote steden met grote interesse volgen. De route naar een emissievrij vervoer in 2030 wordt nu bepaald. De grote steden hebben nog slechts acht jaar, maar moeten aan de slag nu de Uitvoeringsagenda Stadslogistiek onlangs is vastgesteld. Op grote schaal worden nieuwe stadshubs en ontkoppelpunten aan de rand van de zero-emissiezones gerealiseerd. Innovatieve bouw zoals meerlaagse duurzame distributiecentra als Amsterdam Logistics Cityhub is een deel van de oplossing en zal navolging krijgen.
Waar mogelijk wordt ook gekeken naar inzet van andere modaliteiten. De directe ligging van Amsterdam Logistics Cityhub in de haven van Amsterdam is bij uitstek geschikt om gebruik te maken van de uitgebreide infrastructuur van kanalen van de stad. Het geeft nieuwe mogelijkheden voor een logistieke operatie via het water en zet de deur open naar een optimale keuze tussen weg- en watervervoer. Ook andere steden zoals Rotterdam en Utrecht nemen actief opties van logistiek over water op in hun plannen.
De oplossingsgerichte visie van projecten á la Amsterdam Logistics Cityhub op de zero-emissiestadslogistiek kan een versnelling geven in de realisatie van de ambities. De noodzaak om creatief te denken is welkom en nodig gezien de recente aankondiging van ‘Fit for 55’ van de Europese Commissie en de publicatie van het alarmerende IPCC-rapport. Stadslogistiek wordt hierom een extra interessant thema binnen de portefeuille van vastgoedbeleggers.
In Headlines & Insights geeft ABN AMRO duiding bij het nieuws.
Meer informatie
- FD, Beursnieuweling CTP doet mega-aankoop in haven Amsterdam
- JLL, The Future of Global Logistics Real Estate
- ABN AMRO publicatie, Logistieke operatie via het water
- Bart Banning, ABN AMRO Sector Banker Transport & Logistiek
- Claire van Staaij, ABN AMRO Sector Banker Real Estate
Lees verder in de transport- en logistieksector
Na een lastig jaar, waarin de internationale handel afnam door een snelle afbouw van overtollige voorraden, heeft de transportsector een voorzichtig herstel ingezet. Begin 2024 stegen zowel in de containervaart als in de luchtvaart de goederenvolumes. Dankzij de aantrekkende economische groei kan de sector verder herstellen. Het herstel wordt echter geremd door een lagere vraag naar bouwmaterialen. Intussen krijgt het wegvervoer de komende jaren te maken met een stapeling van milieuregels.