Van hobby naar eigen bedrijf
Groeien als onderneming

Van hobby naar eigen bedrijf

"Ik ben toe aan de volgende stap"

Puck Smaal (29) heeft net haar bedrijf Puck Designs ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Wat eerst een hobby was, begint nu zakelijke vormen aan te nemen.

Naast haar fulltime baan bij een online marketing bureau, werkt Puck zoveel mogelijk in haar vrije tijd aan Puck Designs. Haar producten, zoals tassen en schorten, worden handgemaakt. Klanten kunnen op basis van verschillende voorkeuren een tas laten maken zoals zij dat willen. "Op mijn website kunnen ze kiezen voor een bepaald ontwerp, kleur en bevestigingsmateriaal. Zo ontstaat een zeer persoonlijke tas." Ieder vrij uurtje steekt ze in haar hobby. "Ik zorg ervoor dat Puck Designs geen invloed heeft op mijn vaste baan. Natuurlijk weten ze ervan. Zolang het geen invloed heeft op mijn functioneren, is het geen probleem."

Inkoopbedrag vragen

In haar studietijd kreeg ze de naaimachine van haar moeder mee naar haar studentenkamer. "Ik had geen idee hoe het ding werkte. Met een tutorial op YouTube leerde ik werken met de naaimachine. Op de lapjesmarkt in Utrecht ging het kriebelen toen ik een kraam met leer tegenkwam. Ik vind leer een supermooi product en zag mijn droom uitkomen: een eigen tas maken."

"Over de eerste tas kreeg ik veel complimenten. Iedereen vond hem mooi en wilde ook wel zo’n tas. Toen begon het balletje te rollen. Eerst gaf ik alles nog weg. Gaandeweg moest ik wel het inkoopbedrag vragen om nieuwe materialen te kunnen inkopen. Ik vond het gewoon leuk om bezig te zijn en weg te geven aan familie en vrienden."

Meer ruimte

Op haar studentenkamer ontwierp en produceerde Puck de tassen: "Als ik iemand te eten kreeg, moest ik eerst de naaimachine en al het leer opruimen. Dan was de tafel leeg en konden we eten. Ik wilde Puck Designs professioneler gaan aanpakken en besloot dat ik meer ruimte nodig had. Vorig jaar ben ik groter gaan wonen en kon ik een kamer als atelier inrichten."
Ook vond ze dat het tijd werd voor een website. "De tassen die ik maakte voor vrienden, zette ik altijd als voorbeeld op mijn Facebookpagina. Toen begonnen de via-via vragen binnen te komen. Ik merkte daardoor dat ik een ander kanaal nodig had dan alleen maar Facebook. Met het oog op de toekomst wilde ik eerst een website. Ik kan daarna een webshop inrichten om het voor de klant makkelijker te maken om te bestellen."

Kamer van Koophandel

"Toen was het tijd voor een volgende stap: de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Dan kon ik ook een zakelijke rekening openen. Eerst waren privé en werk financieel nog niet gescheiden. Ik spaarde contant geld in een potje en daar kocht ik het materiaal van. Maar om te kunnen groeien, ga ik het nu scheiden. Nu mijn bedrijf staat ingeschreven, zal ik ook een administratie moeten bijhouden. Daar kijk ik het minst naar uit, maar ook dat is ondernemen. Ik moet er toch aan geloven!"

Toekomst

"Ik heb een ondernemingsplan geschreven. Het is geen dik boekwerk, maar ik heb opgeschreven wat belangrijk is. Ik liep er tegenaan dat ik geen duidelijk plan had. Dan kun je ook niet bouwen als ondernemer. Zonder een stip aan de horizon weet je niet waar je naartoe gaat. Zo zie ik in de toekomst ook een mannenlijn van mijn tassen, die zij ook zelf kunnen samenstellen. Ook wil ik bijvoorbeeld studenten van de HKU betrekken bij de productie en het ontwerpen."

Tips van Puck

  1. "Plan tijd in voor je bedrijf. Informeer je sociale omgeving hier ook over." 
  2. "Begin ergens. Het is niet erg om fouten te maken. Leer ervan!"
  3. "Sluit barterdeals met andere startende ondernemers. Het is best spannend om te vragen, maar het levert je beiden wat op!"

Lees verder

Ondernemen roept soms vragen op. Op welke overheidsregelingen heb ik recht? Wat is de wettelijke betalingstermijn? En waar vind ik nieuwe klanten? Bekijk het overzicht van alle artikelen over groeien als onderneming.

Tags

Ondernemerstips
Groeien als onderneming