Javascript is required

De oudedagsverplichting (odv): wat kun je er als dga mee?

Kennisartikel
Pensioen

Als directeur-grootaandeelhouder (dga) kun je geen pensioen meer opbouwen bij je eigen bv. Daarom hebben veel dga’s hun pensioen bij de eigen bv op een fiscaal vriendelijke manier omgezet in een oudedagsverplichting (odv). Deze omzetting was mogelijk van 2017 t/m 2019.

De odv was bedoeld om het pensioen dat een dga tot 2017 in de eigen bv had opgebouwd, op een eenvoudige manier af te wikkelen. Toch roept de uitvoering van de odv in de praktijk veel vragen op. Bovendien biedt deze regeling weinig ruimte voor een persoonlijke inkomensplanning. In dit artikel lees je meer over de odv. Je kunt ook advies vragen aan een expert.

Hoe werkt de odv?

De odv staat op de balans van de bv en vervangt het pensioen dat een dga in eigen beheer heeft opgebouwd. Bij het bereiken van de AOW-leeftijd moet de dga bij de bv uitkeringen aankopen. De uitkeringen worden verspreid over 20 jaar. De bv zal dus in het eerste jaar 1/20e deel van de odv uitkeren. Een jaar later wordt er 1/19e van de odv uitgekeerd, etc.

De odv en inkomensplanning

De voorwaarden van de odv zijn:

  • De odv-uitkeringen moeten binnen 2 maanden na het bereiken van de AOW-leeftijd ingaan
  • De totale uitkeringsperiode is standaard 20 jaar
  • Er is een uitzondering waarbij je de uitkeringen uit de odv tot 5 jaar voor de AOW-leeftijd kunt laten ingaan. De uitkeringsduur wordt dan verlengd tot maximaal 25 jaar.

De hoogte van de uitkeringen wordt jaarlijks bepaald. Dit gebeurt door de hoogte van de verplichting op de balans te delen door het aantal resterende uitkeringsjaren. Deze uitkeringen kunnen in hoogte verschillen omdat de verplichting jaarlijks wordt aangepast met een wisselende rente.

De odv en overlijden

Wanneer een dga overlijdt en de odv-uitkeringen al zijn ingegaan, gaat het restant van de uitkeringen over op de erfgenamen. Als de uitkeringen (bij de dga zelf) nog niet waren ingegaan, moeten de erfgenamen de uitkeringen binnen 12 maanden na het overlijden van de dga, laten ingaan.

De lijfrente en inkomensplanning

We zien dat veel dga’s kiezen om het bedrag van de odv op een lijfrente-rekening te storten bij een bank of verzekeraar. Hierdoor ontvangt de dga een recht op uitkeringen van de bank of verzekeraar. Lijfrente biedt de dga meer flexibiliteit dan een odv doordat hij kan kiezen uit verschillende uitvoerders, looptijden en ingangsdata.

Een lijfrente bij een bank 

Bij de ‘oudedagslijfrente’ is de uitkeringsduur 20 jaar, te rekenen vanaf de AOW-leeftijd. Je kunt kiezen om de ingangsdatum van de uitkeringen uit te stellen tot maximaal 5 jaar na het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt. Je kunt ook kiezen voor een ingangsdatum vóór de AOW-leeftijd. In dat geval wordt de uitkeringsduur van 20 jaar verlengd met het aantal jaren tussen de gekozen ingangsdatum en de AOW-leeftijd.

Een ‘tijdelijke oudedagslijfrente’ is ook mogelijk. Deze lijfrente keert minstens 5 jaar uit en kan starten vanaf je AOW-leeftijd,  of tot maximaal 5 jaar daarna. De uitkeringen zijn maximaal € 26.781 per jaar (cijfer: 2025). Een combinatie van een oudedagslijfrente en een tijdelijke oudedagslijfrente is ook mogelijk.

Een lijfrente bij een verzekeraar

Een lijfrente die is afgesloten bij een verzekeraar eindigt bij het overlijden van de dga. Ook hier is een tijdelijke uitkering mogelijk.

De lijfrente en overlijden

Bij een bancaire lijfrente gaat het restant van de uitkeringen bij overlijden van de dga over op de erfgenamen. Als de uitkeringen (bij de dga zelf) nog niet waren ingegaan, moeten ze voor de erfgenamen uiterlijk 2 jaar na het jaar waarin de dga overleed, beginnen.

Bij de verzekeraar stopt een ingegane uitkering bij overlijden, tenzij er een tweede verzekerde is. De uitkering kan dan overgaan op bijvoorbeeld de partner.

De odv en de bv

Na het afstorten van de odv, speelt de bv geen rol meer bij de uitkeringen.

Als het beschikbare bedrag in de bv lager is dan de hoogte van de odv-verplichting, dan kun je volstaan met het storten van het beschikbare bedrag. Het is belangrijk dit proces af te stemmen met de Belastingdienst. Een van hun voorwaarden is dat de bv dan moet worden opgeheven.

Tot slot

Meer dan 50.000 dga’s hebben een odv op de balans van hun bv staan. De odv roept in de praktijk veel vragen op over de uitvoering en biedt weinig ruimte voor flexibele financiële planning. De lijfrente is een goed alternatief. Onze adviseurs helpen je graag verder met persoonlijke tips en goede oplossingen. 

Je inkomen voor later

Het is begrijpelijk dat je wel eens denkt aan je pensioen. Je bouwt als ondernemer geen pensioen op via een werkgever, dus je moet het zelf regelen. De regels en mogelijkheden voor pensioenopbouw verschillen per soort ondernemerschap. Bekijk de mogelijkheden.

Hulp nodig? Schakel gratis onze adviseurs in

Als ondernemer steek je veel tijd in je bedrijf. Maar investeer je ook genoeg in je eigen toekomst? Speciaal voor ondernemers die hun pensioen goed geregeld willen hebben, staan onze adviseurs klaar. Gratis en vrijblijvend.  

Bijvoorbeeld bij vragen als: 

  • Wat is mijn inkomen als ik stop met ondernemen?
  • Hoeveel jaarruimte heb ik?
  • Wat zijn de belastingvoordelen van banksparen?
  • Hoe bouw ik extra vermogen op?
  • Wat kan ik aftrekken bij m’n belastingaangifte?