Btw-aangifte doen als ondernemer
Bijna alle ondernemers krijgen te maken met btw. Het moment van btw-aangifte is voor veel ondernemers een klein stressmoment, maar dat is niet nodig. Bekijk hoe het werkt en lees de 10 belangrijkste vragen en antwoorden over btw.
1. Waarom moet ik btw betalen?
De btw (bruto toegevoegde waarde) is voor de overheid een belangrijke inkomstenbron. Consumenten betalen btw als zij een product kopen of dienst afnemen. De btw is dan meestal in de prijs inbegrepen. Als ondernemer bereken je ook meestal btw over de producten en diensten die je levert én je betaalt btw over je inkopen.
2. Wat is het verschil tussen btw en omzetbelasting?
Omzetbelasting en btw betekenen hetzelfde. Het is het verschil tussen het bedrag aan btw dat klanten je hebben betaald en het btw-bedrag dat je zelf hebt betaald bij je inkopen.
3. Moet ik aan de Belastingdienst doorgeven dat ik ondernemer ben?
Heb je je ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KVK)? Dan geeft deze je gegevens door aan de Belastingdienst. De Belastingdienst beoordeelt of je ondernemer bent voor de btw. Als dat zo is, krijg je een brief met je omzetbelastingnummer (ob-nummer) en een btw-identificatienummer (btw-id). Het ob-nummer heb je nodig als je contact opneemt met de Belastingdienst, bijvoorbeeld bij je belastingaangifte. Het btw-nummer vermeld je op je facturen aan je klanten en leveranciers.
4. Hoe vaak moet ik btw-aangifte doen?
Je hoort van de Belastingdienst hoe vaak je btw-aangifte moet doen. Dit kan per maand, per kwartaal of per jaar. De meeste ondernemers doen elk kwartaal btw-aangifte.
- Doe je per kwartaal btw-aangifte? Doe dat uiterlijk binnen een maand na afloop van het kwartaal. Dus de aangifte over het eerste kwartaal (januari tot en met maart) doe je uiterlijk 30 april.
- Doe je aangifte per maand? Dan doe je dat uiterlijk de laatste dag van de volgende maand. Dus de aangifte over de maand juni doe je uiterlijk 31 juli.
- Doe je aangifte per jaar? Dan doe je uiterlijk 1 april van het volgende jaar aangifte.
Let op: je moet ook aangifte doen als je in een periode geen omzet hebt behaald.
5. Hoe doe ik btw-aangifte?
Je doet btw-aangifte met je DigiD via de site van de Belastingdienst of via een boekhoudprogramma. Met het boekhoudpakket van ABN AMRO zet je via de btw-module in het programma eenvoudig je btw-aangifte klaar. Daarna log je in bij de Belastingdienst en neem je de cijfers over van het formulier. Je kunt je btw-aangifte natuurlijk ook uitbesteden aan een belastingadviseur.
6. Hoeveel btw betaal ik?
Welk btw-tarief voor jou geldt, hangt af van de producten en activiteiten die je verkoopt en levert. De meeste ondernemers betalen 21% btw, maar soms geldt een ander tarief. Je vindt de tarieven op de site van de Belastingdienst. In veel boekhoudprogramma's wordt de btw automatisch berekend.
7. Krijg ik een seintje krijgen als ik btw-aangifte moet doen?
Op de site van de Belastingdienst kun je instellen dat je per mail een seintje wilt krijgen als het tijd is voor je btw-aangifte. Je kunt ook de app btw-Alert voor je mobiel downloaden.
8. Moet ik altijd btw betalen?
In sommige gevallen hoef je geen btw te betalen. Bijvoorbeeld als je gebruik kunt maken van de kleineondernemersregeling (KOR). Deze regeling geldt voor jou als je in een kalenderjaar minder omzet hebt gemaakt dan € 20.000. Je hoeft op de facturen voor je klanten dan geen btw te vermelden.
9. Wat gebeurt er als ik te laat ben met mijn aangifte?
Ben je je btw-aangifte of -betaling vergeten? Regel dit dan binnen 7 dagen na de uiterste aangiftedatum. Anders krijg je een naheffing. De Belastingdienst schat dan zelf het btw-bedrag in. Dit bedrag is meestal hoger dan het bedrag dat je had moeten betalen. Daarnaast kun je een boete krijgen omdat je te laat bent met betalen en/of omdat je te weinig btw hebt betaald.
10. Kan ik uitstel krijgen van mijn btw-aangifte en -betaling?
Je kunt bij een belastingkantoor uitstel aanvragen van btw-aangifte, maar de Belastingdienst stelt heel strenge voorwaarden. Kun je de btw niet op tijd betalen? Doe dan wel btw-aangifte en vraag telefonisch uitstel van betaling aan.