"Een reservepotje is cruciaal"

Als geen ander weet Floris Simons (32) dat ondernemers altijd een financiële reserve moeten hebben voor als het net wat minder gaat. 2 jaar geleden startte hij zijn incassobureau Mens Incasso. Hij komt genoeg ondernemers tegen die helemaal geen geld opzij zetten, maar zelf heeft hij wel een reservepotje geregeld. Hij vertelt ons hoe en waarom.

 

Na zijn studie begon Floris onbezonnen aan een ondernemers avontuur. Hij startte een eigen restaurant in Rotterdam. Na 1,5 jaar ging het fout en moest hij de deuren sluiten. "Ik raakte in de schulden en kreeg incassobureaus achter mij aan. De manier waarop ik werd behandeld, was echt frustrerend. Ik besloot dat het ook anders kon. Mens Incasso benadert debiteuren op een menselijke manier. Ik ga op zoek naar het achterliggende probleem en probeer dat samen op te lossen. Daardoor blijven debiteuren ook klant bij mijn opdrachtgevers. Het gaat niet alleen maar om geld halen, het gaat om de relatie met de klant. Ik werk met name voor b2b-vorderingen (business to business: je klanten bestaan dan uit bedrijven – red.). Daar zijn veel mkb-ondernemers bij die in de financiële problemen komen. Een van de voornaamste eigenschappen van een ondernemer is koppigheid. Ze steken graag hun kop in ‘t zand en doen net of er niets aan de hand is. Vaak belanden ze dan in een vicieuze cirkel en dan gaat het helemaal mis."

Reservepotje is van groot belang

Floris is door schade en schande wijs geworden. Hij vindt dan ook dat, ongeacht hoe het bedrijf loopt, je altijd reserves moet hebben. "Ik ben 2 jaar geleden begonnen en heb mijn reserves aan moeten spreken om mijn bedrijf op te bouwen. Ik moest mij toch eerst bewijzen, helemaal in deze incassomarkt. Nu mijn bedrijf groeit, kan ik weer geld opzij zetten. Een reservepotje is van groot belang: het kan altijd een keer tegenzitten."

Zakelijke spaarrekening

Ondanks dat de rente zeer laag is, staat Floris’ financiële reserve op een spaarrekening. Hij kiest daar heel bewust voor: "Ik sluis automatisch de btw van binnengekomen facturen door naar een zakelijke spaarrekening. Daar betaal ik de btw van, maar het is altijd een beetje meer. Zo spaar ik toch wat. Er zijn meer manieren om van geld meer geld te maken, denk aan beleggen. Ik kies voor de meest veilige manier. Ik moet een bepaalde zekerheid hebben. Sparen is voor mij dé zekerheid dat het in ieder geval nooit minder wordt."

Beleggen

"Natuurlijk zijn er vormen van beleggen met minder risico’s. Ik speel daar liever niet mee. Ik zou mijn reserves ook kunnen steken in klassieke auto’s of horloges. Maar ook hiervoor geldt: je moet een bepaalde kunde hebben, of de juiste mensen kennen of inschakelen."

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Floris vertelt dat hij een arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft. "Ik vind dat iedere ondernemer dat moet hebben, dat is ook je reservepot! Je kunt het alleen aanspreken wanneer het nodig is. Het allergrootste risico voor een ondernemer, is dat je niet meer kunt werken en dat je daarvoor niet bent verzekerd. Dan ga je hoe dan ook onderuit."

Omzet is geen winst

Hoe groot moet zo’n reservepotje eigenlijk zijn? "Ik vind dat een gezond bedrijf minimaal voor zes maanden de vaste lasten moet kunnen dekken uit een reservepotje. Omzet zegt niets over winst en bestedingsruimte. Kijk altijd goed naar de kosten en bouw reserves op. Reserves zijn cruciaal, ook op het persoonlijke vlak. Ze zeggen toch altijd ellende komt in drieën? Bouw ook voor persoonlijke uitgaven een potje op zodat je die onverwachte tegenvaller gewoon kunt betalen. Mocht je toch geld willen onttrekken uit de zaak, zet het dan verstandig weg. Zodat je bijvoorbeeld voor een herinvestering in je bedrijf er aanspraak op kunt maken."

Tip

"Zorg voor een goede financiële planning. Weet wat je moet omzetten om de tent draaiende te houden. En… wees realistisch! Weet waar je de grens trekt. Wat als reserves opraken? Durf je verlies te nemen. Je kan wel door blijven gaan, maar vaak levert dat alleen maar meer ellende op."