Naar de navigatie Naar de inhoud

5 tips om meer over te houden

Als zelfstandig ondernemer maakt u  veel kosten. Maar deze kosten kunt u beperken. Bijvoorbeeld door ze kritisch te bekijken. Of gebruik te maken van de fiscale regelingen die er zijn voor ondernemers. Hoe dat werkt, vertelt Femke Hogema, oprichter van Healthy Finance en schrijver van het boek 'Financiën voor zzp'ers en andere zelfstandig ondernemers'.

1. Loop al uw zakelijke kosten langs

Hogema adviseert om eens goed naar alle zakelijke kosten te kijken die u in 2015 heeft gemaakt. "Stel u daarbij 3 vragen. Ten eerste: heb ik dit echt nodig? Ten tweede: heb ik dit specifieke product echt nodig? Misschien kan een goedkopere variant ook. Vraag u tenslotte af of u het wel bij die ene leverancier moet aanschaffen. U kunt ook gaan rondshoppen." Kijk bijvoorbeeld ieder jaar naar uw energierekening. Uw telefoonabonnement. Uw verzekering. "Ik garandeer u dat u geld kunt besparen door deze acties uit te voeren."

2. Kijk ook kritisch naar uw privékosten

Als u toch naar uw rekeningen kijkt, bekijk dan ook uw privérekening. "Misschien betaalt u bepaalde kosten privé, terwijl ze (deels) zakelijk zijn. Denk hierbij aan o.a. telefoonkosten, internetkosten, kranten en tijdschriften. Wanneer u deze dingen ook zakelijk gebruikt, dan is het terecht om (een deel van) de kosten ook zakelijk te verantwoorden."

3. De KIA (Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek)

Bovendien kunt u als ondernemer ook profiteren van fiscale voordelen. Zoals de kleinschaligheids-investeringsaftrek (KIA). "Als u in één jaar meer dan € 2.301,- (excl. btw) investeert, kunt u 28% extra aftrekken van de belastingen. Heeft u dit jaar al een investering gedaan, en komt u niet aan de € 2.301? Dan kan het lonen om dit jaar nog een extra investering te doen." Het totaal aan investeringen (gekocht en betaald in 2015) geldt. "Wilt u investeren, maar was u van plan om uw investeringen te spreiden over 2015 en 2016? Niet doen! Dat kost u waarschijnlijk geld." Lees op de site van de Belastingdienst wat wel en wat niet onder de KIA valt.

4. Haal het geld van uw privérekening

Hogema adviseert om het geld niet op uw privérekening te laten staan. "Als u meer dan € 21.139 aan spaargeld op uw privérekening heeft staan, betaalt u over het meerdere méér belasting dan dat u er voor krijgt bij de bank." De belasting wordt berekend over het saldo wat op 1 januari 2015 op de bank had staan. "Heeft u veel geld op uw rekening staan? Zorg dat u er vanaf komt, op een fiscaal aantrekkelijke manier." Dit kan bijvoorbeeld door te sparen, te beleggen of een lijfrente af te sluiten. U zorgt er dan voor dat de inleg fiscaal aftrekbaar is. "Het voordeel werkt twee kanten op: u mag uw inleg aftrekken en u betaalt geen box 3 belasting over uw geld."

Een lijfrente is een reeks vaste en gelijkmatige periodieke uitkeringen. U betaalt daarvoor periodiek of éénmalig een premie aan een verzekeringsmaatschappij of bank. Daardoor krijgt u extra inkomen vanaf een bepaald moment, bijvoorbeeld als u met pensioen gaat.
Belasting box 3 die bestaat uit spaargeld, overige beleggingen en eventueel een tweede woning, verminderd met lopende schulden.

5. Benut de FOR

Als u veel winst maakt en nog niet goed weet hoe u een potje voor later wilt opbouwen, kan de FOR (fiscale oudedagsreserve) een uitkomst zijn. "Met de FOR kunt u uw winst over 2015 drukken. U betaalt daarover minder belasting. Maar let op: u bouwt niets op én van uitstel komt geen afstel." Lees meer over de oudedagsreserve en de voorwaarden op de site van de Belastingdienst

En dan is er ook nog zoiets als de KOR. Lees hierover meer in Mogelijk voordeel met de Kleine Ondernemersregeling.

Boek van Hogema

Over de financiën van zelfstandigen en de mogelijkheden die ze hebben, schreef Hogema het boek 'Financiën voor zzp'ers en andere zelfstandig ondernemers'.

Elke werkdag van 08.00 tot 22.00 uur. Op zaterdag van 09.00 - 17.30 uur.

088 - 226 26 26

Betalingen tijdens 1 mei

Lever uw betalingen op tijd aan

Uitnodigende receptie van een NH Hoteles

Op maandag 1 mei, de Dag van de Arbeid, vindt geen betalingsverkeer plaats. Wilt u dat uw (salaris)betalingen daarvoor zijn uitgevoerd? Lever deze dan op tijd aan.

Volg ons via

  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube