Javascript is required

Het Verbond helpt bij streven naar duurzame en eerlijke kleding

De internationale ketens van kleding, textiel en schoenen zijn complex. Het Verbond helpt bedrijven bij het bevorderen van eerlijke arbeidsomstandigheden en duurzame productie in deze ketens; essentieel om te voldoen aan wetgeving en het ontwikkelen van waardevolle kennis. Tijdig starten is essentieel om toekomstbestendig te blijven, want de druk vanuit wetgeving blijft.

Bedrijven die deelnemen aan het nieuwe Verbond voor Duurzame Kleding, Textiel en Schoenen, kortweg Het Verbond, positioneren zich goed voor wetgeving op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ondanks afgeschaalde wetgeving rondom CSRD en CSDDD , leggen deze Europese richtlijnen zware eisen op aan het rapporteren en geven van inzicht in omgang met mensenrechten en milieu in de hele keten. Dat geldt zeker voor de aankomende wet ESPR en de Forced Labour Regulation, die binnen de Europese Unie (EU) de verkoop verbiedt van producten die door gedwongen arbeid tot stand zijn gekomen. Niet voldoen aan deze regels kan ertoe leiden dat producten uit de markt worden gehaald.

Het Verbond biedt textielbedrijven met betrekking tot eerlijke en duurzame productie waardevolle kennis, ondersteuning en versterking van de reputatie. Het Verbond bouwt voort op het eerdere Convenant Duurzame Kleding en Textiel (2016-2021) en is opgezet door brancheorganisaties Modint en INretail en de vakbonden FNV en CNV. Zij worden daarbij begeleid door de Sociaal-Economische Raad (SER).

“Niet voldoen aan deze regels kan ertoe leiden dat producten uit de markt worden gehaald.”

Henk Hofstede

Sector Banker Retail

Complexiteit en capaciteit

Het uitvoeren van goede due diligence en rapportage rondom mensenrechten, dierenwelzijn en milieu zoals opgelegd in de CSRD en de CSDDD is complex en vereist een strategische, collectieve aanpak. De Forced Labour Regulation beoogt binnen en buiten de EU dwangarbeid te voorkomen en kinderrechten te waarborgen, misstanden die vaak diep in de keten verborgen zijn. Het ontbreekt veel bedrijven aan kennis en capaciteit om deze factoren goed in kaart te brengen en hierop te sturen.

“Samenwerken met ketenpartners is cruciaal voor duurzame oplossingen en bespaart externe advieskosten.”

Henk Hofstede

Sector Banker Retail

Inzicht in en controle over de toeleveringsketen vereist specifieke expertise en toegang tot betrouwbare netwerken. Samenwerken met ketenpartners is cruciaal voor duurzame oplossingen en bespaart externe advieskosten. Het Verbond biedt een collectieve strategie met toegang tot internationale experts, netwerken en ondersteuning, waardoor bedrijven hun due diligence-verplichtingen op alle fronten – mensenrechten, dierenwelzijn en milieu – kunnen nakomen. Bedrijven die deelnemen aan Het Verbond tonen verantwoordelijkheid en de wil om duurzamer en eerlijker te produceren.

Due diligence noodzakelijk

Het Verbond volgt de OESO-richtlijnen, die in de EU en nationaal worden toegepast op het gebied van internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit omvat transparantie van processen op locaties waar de eindproducten worden gemaakt (genaamd tier 1) en van locaties waar de materialen en halffabricaten als stoffen, ritsen en knopen worden geproduceerd (tier 2 en lager). Hierbij horen eveneens risicoanalyses over dwangarbeid en de mate van vrijheid van vakbonden in risicolanden. Verantwoord inkopen bij betrouwbare relaties en een klachtenmechanisme voor ketenwerknemers zijn daarbij essentieel om arbeids- en milieuproblemen aan te kunnen pakken.

Hulp door samenwerking

Het Verbond ondersteunt bedrijven bij het voldoen aan huidige en toekomstige duurzaamheidseisen en due diligence door op een efficiënte en laagdrempelige manier toegang te bieden tot een netwerk van experts in risicolanden zoals Bangladesh, India en China. Dit netwerk helpt bij het begrijpen van lokale situaties en het implementeren van oplossingen. CSRD-wetgeving vereist betekenisvolle betrokkenheid van ketenstakeholders, wat Het Verbond faciliteert. De betrokken vakbonden en brancheorganisaties bieden ook kant-en-klare modellen en tools, zoals een IMVO-modelbeleid en een stappenplan voor risicoanalyses, zodat bedrijven direct oplossingen kunnen inzetten. Training en advies vanuit het Verbond helpt bedrijven om thema’s zoals vakbondsvrijheid en arbeidsrechten praktisch aan te pakken. Een geautomatiseerd monitoringssysteem moet daarbij de administratieve lasten minimaliseren.

“CSRD-wetgeving vereist betekenisvolle betrokkenheid van ketenstakeholders, wat Het Verbond faciliteert.”

Henk Hofstede

Sector Banker Retail

De stuurgroep van Het Verbond, bestaande uit vertegenwoordigers van de oprichters, controleert en helpt bij tekortkomingen. De aangesloten leden kunnen prioriteiten stellen binnen bepaalde risicomodules en vrijgesteld worden van specifieke modules bij bewezen risico-aanpak om zo administratieve overlap te voorkomen.

Financieel en voordeel

Uiteraard zijn hier kosten aan verbonden. De financiering van de basismodule wordt als volgt verdeeld: overheid 47 procent, SER 20 procent en 33 procent voor het bedrijf. Op jaarbasis is dit voor een bedrijf naar schatting 5.000 tot 10.000 euro, afhankelijk van het aantal deelnemende bedrijven. De risicomodules worden betaald door het RVO.

Aansluiting bij Het Verbond zorgt voor een efficiënte collectieve aanpak om aan nieuwe wetgeving te kunnen blijven voldoen en het due diligence-proces te waarborgen. Dit biedt ketenzekerheid en een basis om verdere stappen te zetten naar een duurzaam productieproces. Deelname garandeert ook dat bedrijven kunnen blijven meedingen voor overheidsaanbestedingen. Bedrijven doen er daarom goed aan om zich via hun brancheorganisatie aan te melden en tijdig te beginnen om toekomstbestendig te blijven.

Over de auteur

Henk Hofstede is sector banker Retail bij ABN AMRO. Samen met 60 gespecialiseerde teamgenoten adviseert hij bedrijven in de retailsector.

Lees verder in de retailsector

De winkel van vandaag is meer dan alleen een voorraadkast. Het biedt klanten advies en inspiratie en is de plek om in contact te zijn met klanten. Door de Oekraïne crisis en forse inflatie is het consumentenvertrouwen sterk gedaald en dit beïnvloedt het consumentengedrag. Retailers kampen daarnaast met forse kostenstijgingen op het gebied van inkoop, huur, personeelskosten, covid herstelbetalingen en energie. De omstandigheden blijven ook na covid voor veel retailers uitdagend.

Bekijk alle artikelen

Lees ook

Een groeiende onderneming, eenvoudig boekhouden

Voor ondernemers is overzicht houden in de financiële administratie soms een uitdaging. Met ons alles-in-één boekhoudpakket is een financieel overzicht altijd up-to-date. Of koppel jouw eigen pakket direct met Internet Bankieren Zakelijk.

Meld je gratis aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends

Aanmelden