Aanleg van voorraden lost het medicijnprobleem niet op
Headlines Insights

Aanleg van voorraden lost het medicijnprobleem niet op

Het aantal gevallen waarbij in Nederland acute tekorten aan geneesmiddelen is ontstaan, is vorig jaar met 5% toegenomen. Volgens de Nederlandse branchevereniging van apothekers, de KNMP, was er 769 maal een tekort aan onder meer de anticonceptiepil, refusal voor alcoholverslaafden en antibiotica. Minister Bruins van Volksgezondheid wil nu dat groothandels en apothekers voor minimaal vier maanden aan voorraad aanhouden.

Insight

Het aanleggen van voorraden kan zeker geen kwaad, maar het is symptoombestrijding. De overheid en de zorgverzekeraars hebben de afgelopen twee decennia de prijs van geneesmiddelen hard omlaag onderhandeld. Daarom verkopen fabrikanten van geneesmiddelen verkopen hun producten liever aan de ons omringende landen, waar ze een hogere vergoeding krijgen. Wanneer fabrikanten kampen met een tekorten aan grondstoffen of productiecapaciteit wordt als eerste aan Nederland ‘nee’ verkocht. Dat er door de globalisering soms maar een of twee fabrikanten per geneesmiddel zijn overgebleven, helpt de zaak ook niet verder.

Beter is het om de onderhandelingen op pakketbasis te voeren, waarbij de prijsafspraken worden gecombineerd met leveringsgaranties. Dit is ook wat de fabrikanten graag willen. Geneesmiddelen worden dan weliswaar weer duurder, wellicht gemiddeld zo’n 10%, maar het effect op de totale zorgkosten blijft beperkt; slechts 5,5% van de totale zorgkosten komt voor rekening van medicijnen. Er zijn op nationale schaal veel effectievere methoden om op zorgkosten te besparen dan het drukken van de prijzen van geneesmiddelen, zoals het digitaliseren van de zorgverlening of de inzet van bundled payments.

In Headlines & Insights geeft ABN AMRO duiding bij het nieuws.