Stel resultaat van behandeling centraal bij bekostiging zorg
Column: Healthcare

Stel resultaat van behandeling centraal bij bekostiging zorg

Ideeën om de kwaliteit van de zorg te verbeteren zijn er genoeg. Denk aan de invoering van meer en beter apparatuur, aan betere medicijnen of aan het digitaliseren van de communicatie tussen de zorgprofessional en de patiënt. Maar echt grote stappen kunnen worden gezet zodra de bekostiging van de zorgverleners wordt gekoppeld aan het resultaat van de behandeling. Deze wijziging wordt ook wel het ‘bundled payments’ genoemd.

Geïntegreerde zorgpraktijk

Deze bundled payments wordt ingezet in de geïntegreerde zorgpraktijk. Neem ter illustratie de operatie van een knie. Zou deze terechtkomen bij een integraal zorgbedrijf dat de voor- en nazorg van de knieoperatie verzorgt, dan ontstaat ook na de operatie verantwoording voor het goed functioneren van de knie. Veel medici staan open voor dit concept. Zij menen dat de kwaliteit van de zorg hierdoor toeneemt. Toch komt dit concept nog niet van de grond, omdat de gezondheidszorg nog in hokjes is georganiseerd, met elk zijn eigen financiering van de zorgverzekeraars, gedeeltelijk afgedwongen door wetgeving.

Silo’s doorbreken

Hoe doorbreken we dit hokjesdenken? Deze vraag wordt beantwoord in het whitepaper Bundled effort om bundled payments te implementeren (pdf, 1.8MB). Dit whitepaper is een verslag van een strategieavond afgelopen april waarbij een select gezelschap van bestuurders van ziekenhuizen, klinieken, verzekeraars, leveranciers en politiek op uitnodiging van onder meer ABN AMRO in debat ging over value-based bundled payments. Oftewel: het nieuwe systeem van ketenfinanciering dat nodig is om de geïntegreerde zorgpraktijk succesvol te laten zijn en dat een ontmanteling van de huidige 'budgetsilo's' vergt.

De gevoerde discussies werden extra interessant door de aanwezigheid van een speciale gast: Harvard University-professor Robert S. Kaplan, die al jaren onderzoek doet naar Integrated Practise Units. Hij werkt samen met managementgoeroe Michael Porter aan de ontwikkeling van value based healthcare.

Volhouden

Geld is altijd een belangrijke drijfveer. Je doet waarvoor je betaald wordt. Dit geldt ook in de zorg. Als de zorg de hele keten van huisartsenzorg, ziekenhuiszorg en revalidatiezorg beslaat, moeten de inkomsten dit ook omvatten. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan in ons versnipperde financieringslandschap. Als experiment is het wel overeen te komen met de zorginkopers, zo is de conclusie van whitepaper. Hier en daar worden mooie successen geboekt, maar vasthoudendheid, kennisdeling en focus op opschaling is nodig. Tijd dus om door te pakken en onze zorg écht anders te organiseren.