Vereenvoudig uw administratie
Regelingen & administratie

Vereenvoudig uw administratie

5 handige tips

Bij het doen van uw administratie komt heel wat kijken. Vaak kan het makkelijker. 5 handige tips om zo min mogelijk tijd kwijt te zijn aan uw administratie.

Een goede boekhouding is essentieel voor uw bedrijfsvoering. Als ondernemer bent u bovendien wettelijk verplicht om een goede administratie bij te houden én te bewaren. Met een goede administratie houdt u overzicht, weet u wat er speelt en kunt u hierop sneller inspelen en de juiste beslissing nemen. Voor uw aangiftes omzetbelasting (btw) en jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting (IB) is een duidelijke administratie onmisbaar.

1. Wees consequent

Voorkom dat u achteraf op zoek moet naar bonnetjes en in uw agenda moet terugkijken welke kilometers u heeft gereden en welke uren u heeft gemaakt. Wees consequent en kies een vast moment in de week waarop u uw administratie bijwerkt. Besteed er voldoende aandacht aan. Dat scheelt u aan het eind van het kwartaal heel veel extra tijd.

2. Ga zorgvuldig te werk

Een bedrijfsadministratie hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Het toverwoord is zorgvuldigheid. Maak een duidelijke opzet. Dit kan bij een eenvoudige administratie gewoon in bijvoorbeeld Excel. Er zijn op internet talloze voorbeelden en sjablonen van een administratie te vinden. Een eenvoudig boekhoudprogramma of administratiepakket bespaart u ook tijd. Houd in ieder geval privé en zakelijk gescheiden met een zakelijke bankrekening.

3. Besteed het uit

Het is wellicht een open deur, maar schakel een boekhouder of administratiekantoor in. Wanneer u geen zin heeft in administratieve rompslomp of wanneer uw financiële kennis niet toereikend is, kan het geen kwaad hulp te zoeken. Het scheelt u tijd, maar kost u uiteraard wel geld. De kosten voor het uitbesteden van een administratie lopen uiteen van ongeveer € 800,- tot € 2000,- per jaar. Bekijk welke boekhouders er in uw regio zijn en ga het gesprek aan. Kies niet blind voor de goedkoopste aanbieder. Bekijk wat er bij u en uw bedrijfssituatie past.

4. Maak gebruik van tools voor urenadministratie

Om in aanmerking te komen voor starters-of zelfstandigenaftrek moet u een heldere urenadministratie bijhouden. Alleen wanneer u kunt aantonen dat u minimaal 1.225 uur per jaar besteedt aan uw bedrijf, heeft u recht op deze interessante aftrekposten. En u moet er ook voor zorgen dat uw urenadministratie wordt bewaard. Nu kunt u dit allemaal handmatig op papier bijhouden, maar er zijn tegenwoordig heel handige en vaak gratis tools en apps beschikbaar. Maak er gebruik van en u bent heel wat minder uurtjes kwijt aan uw urenadministratie!

5. Schaf een tankpas aan

Maakt u zakelijke kilometers met uw auto? Denk eens aan de aanschaf van een tankpas. Naast financieel voordeel op brandstof bieden leveranciers van tankpassen tegenwoordig meer. Ze nemen een heleboel administratie voor u uit handen. U hoeft sowieso geen tankbonnen meer te bewaren, maar ontvangt een verzamelfactuur van al uw transacties. Sommige tankpassen kunt u zelfs koppelen aan uw boekhoudsoftware.

Tip: verbind uw zakelijke rekening aan uw online boekhouding met de boekhoudkoppeling.

Lees verder

Ondernemen roept soms vragen op. Op welke overheidsregelingen heb ik recht? Wat is de wettelijke betalingstermijn? En waar vind ik nieuwe klanten? Bekijk het overzicht van alle artikelen over regelingen & administratie.

Tags

Ondernemerstips
Regelingen & administratie