Over investeren in bedrijfsmiddelen
Regelingen & administratie

Over investeren in bedrijfsmiddelen

“Doe jezelf en je bedrijf niet tekort”

Barbara Rijskamp (44) helpt met haar bedrijf zowel ondernemers als particulieren wanneer er problemen of vragen zijn over belastingzaken. Ze ziet in de praktijk vaak dat zzp’ers zichzelf tekort doen. “Dan kopen ze de goedkoopste laptop, terwijl het door regelingen goedkoper kan zijn om een duurdere te kiezen.”

Rijskamp startte haar onderneming Helder in Belastingen in 2012. “Na mijn studie Fiscale Economie (HBO) en Fiscaal Recht (universiteit) werkte ik bij diverse accountantskantoren. Steeds meer mensen begonnen voor zichzelf. Ik wilde in eerste instantie met mijn bedrijf administratiekantoren gaan helpen. Al snel deed ik rechtstreeks zaken met ondernemers en particulieren. Mijn klanten komen bij mij wanneer ze een belastingprobleem of vraag hebben. Zo sta ik nu bijvoorbeeld iemand bij in een procedure waarbij de Belastingdienst stelt dat er sprake is van bijverdiensten, in plaats van winst uit onderneming. Het scheelt echt duizenden euro’s die hij van de belasting terug kan krijgen wanneer zijn inkomsten worden gezien als winst uit onderneming.”

Laptop en telefoon

“Als zzp’er heb je altijd een laptop of computer en een telefoon nodig. Nu kun je ervoor kiezen om de goedkoopste aan te schaffen. Dan ben je voor € 600,- misschien wel klaar. Maar dan denk je als consument, niet als ondernemer! Zo is voor een ondernemer door het terugvragen van de btw, de investeringsaftrek en het afschrijven de netto investering veel lager. Koop dus gewoon die kwalitatief hoge maar duurdere computer, telefoon, tablet of wat je nog meer nodig hebt voor je bedrijf.”

Bruto-netto berekening

Rijskamp rekent het graag voor: “Je koopt als ondernemer bedrijfsmiddelen van bij elkaar opgeteld € 3000,-. Wanneer je het allemaal in een keer in Nederland koopt, kun je de btw van 21% terugvragen.

Kosten bedrijfsmiddelen: € 3000,-.
21% terug van de belasting: € 520,-.
Totale investering: € 2.480,-. (€ 3.000,- minus € 520,-)

Omdat je meer dan € 2.300,- per jaar hebt geïnvesteerd, heb je recht op investeringsaftrek van 28%.

28% investeringsaftrek van 2.480: € 695,-.
Totale investering na investeringsaftrek: € 3.175,-. (€2.480,- plus € 695,-)

Met de investeringsaftrek erbij, bedraagt de totale aftrekpost dus € 3.175,-. Bij een gemiddeld belastingtarief van 42% bedraagt het belastingvoordeel dan € 1.334,-. Uw netto investering komt dan neer op € 1.147,-.

42% belasting van € 3.175,-: € 1.334,-
Netto investering: € 1.146,- (€ 3.000,- aankoopbedrag minus btw van € 520,-, minus belastingaftrek van € 1.334,-)

Belastingvoordelen

“Ondernemers staan echt niet altijd stil bij deze belastingvoordelen. Vooral investeringsaftrek wordt nogal eens vergeten. Zakelijke dienstverleners doen zichzelf echt tekort. Investeer in jezelf én je onderneming. Daarom raad ik ook iedereen aan om in het vierde kwartaal van het jaar bij een financieel adviseur langs te gaan. Om samen te kijken naar je winst en of het bijvoorbeeld nodig is om te investeren om aan het minimale investeringsbedrag van € 2300,- te komen. Vanaf dat bedrag kun je in aanmerking komen voor investeringsaftrek. Soms levert Prinsjesdag nog onverwachte voordelen op. Zo kon een klant van mij met een bv een keer € 15.000,- besparen, omdat het jaar erna de belasting werd verlaagd met 3%.”

Nieuwe website

Wanneer je als ondernemer al een paar jaar bezig bent, is het nog steeds lucratief om te investeren. “Ik heb zelf onlangs geïnvesteerd in een nieuwe website. Daarvoor heb ik een online marketeer laten meedenken en het laten uitvoeren. Je kunt voor weinig een website laten bouwen, maar hulp van professionals inschakelen levert je vaak meer bezoek en meer klanten op. Voor de kosten voor het bouwen van mijn site had ik ook recht op investeringsaftrek.”

Verhuur of terbeschikkingstelling van een bedrijfsmiddel

Rijskamp vindt dat de fiscus nog duidelijker in de communicatie moet zijn als het gaat om investeringsaftrek en verhuur van bedrijfsmiddelen: “Wees je ervan bewust dat wanneer je als ondernemer spullen verhuurt, je geen recht hebt op investeringsaftrek. Bijvoorbeeld wanneer je als zzp’er decoratieverlichting verhuurt aan een winkelstraat. Die verlichting komt namelijk niet in aanmerking voor investeringsaftrek, terwijl het wel een bedrijfsmiddel is dat je eerst moet aankopen voordat je het kunt verhuren. Van mij mag dit in koeienletters vermeld worden, want nu staat het ergens verborgen op de website. Dan is het risico groot dat ondernemers hier overheen lezen met latere correctie tot gevolg.”

Tips

  • “Investeren hoeft echt niet ieder jaar, maar bekijk wel per jaar of het noodzakelijk is. Koop als ondernemer niet van een particulier op bijvoorbeeld Marktplaats. Dan is de btw niet terug te vragen.”
  • “Koop je bedrijfsmiddelen in 1 keer tegelijk in hetzelfde boekjaar. Je moet in 1 jaar namelijk meer dan € 2.300,- investeren om recht te hebben op de investeringsaftrek. Per bedrijfsmiddel geldt een grens van tenminste € 450,- ex btw.”

Lees verder

Ondernemen roept soms vragen op. Op welke overheidsregelingen heb ik recht? Wat is de wettelijke betalingstermijn? En waar vind ik nieuwe klanten? Bekijk het overzicht van alle artikelen over regelingen & administratie.

Tags

Ondernemerstips
Regelingen & administratie