Bedrijf stoppen: wat zijn de gevolgen?
Veel van onze blogs gaan over het starten en uitbouwen van uw bedrijf. Er kan ook een moment komen waarop het bedrijf beëindigd wordt. Soms is dat volgens plan. Misschien wilt u op 60-jarige leeftijd stoppen en het bedrijf binnen 5 jaar overdragen. Maar soms is er ook sprake van een onverwachts einde. Bijvoorbeeld omdat u fysiek niet langer in staat bent om uw bedrijf voort te zetten. Of omdat de resultaten van uw bedrijf structureel achterblijven waardoor uw bedrijf betalingsproblemen krijgt. Ontdek welke gevolgen de verschillende beëindigingsgronden van uw bedrijf hebben voor u én uw bedrijf.
U stopt met ondernemen
Als u stopt, wil dat niet per definitie zeggen dat uw bedrijf niet kan doorgaan. Misschien is uw bedrijf teveel aan uw persoon gekoppeld of is er geen overnamekandidaat. Dan kan de onderneming worden gestaakt. U zult dan een (groot) aantal praktische zaken moeten regelen: zoals uw klanten en leveranciers inlichten en uw werknemers ontslaan. Ook moet u bij de Belastingdienst aangifte doen van de staking van uw bedrijf. Welke stappen moet u precies zetten om de onderneming te stoppen? Dat hangt onder meer af van de rechtsvorm van uw bedrijf. Misschien heeft u een eenmanszaak, een bv of een andere rechtsvorm. Het is verstandig om na te gaan wat dat voor u betekent.
U verkoopt uw bedrijf
Wilt u uw bedrijf verkopen? Ga dan zo vroeg mogelijk aan de slag met de voorbereidingen. Bedenk wie uw ideale opvolger is, en hou in gedachte dat uw keuze van grote invloed is op uw werknemers, leveranciers en klanten. Op de pagina 'stoppen met de praktijk' op onze website kunt een mooi voorbeeld hiervan lezen.
De verkoop van uw bedrijf heeft fiscale en juridische gevolgen. Het is daarom verstandig al in een vroeg stadium uw bedrijf ‘verkoopklaar’ te maken. Afhankelijk van de situatie neemt u de overdracht op in uw aangifte voor de inkomsten- of de vennootschapsbelasting. Draagt u uw bedrijf over? Dan kunnen u en uw opvolger, afhankelijk van de voorwaarden, een beroep doen op een aantal belastingfaciliteiten. Zo kunt u de heffing over uw winst voor de inkomstenbelasting doorschuiven naar uw opvolger. Heeft u uw bedrijf tegen een te lage waarde overgedragen? Als uw opvolger gebruikmaakt van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) hoeft er over (een groot deel van) de bedrijfswaarde geen schenkbelasting betaald te worden. Laat u adviseren door een gespecialiseerde adviseur.
U raakt arbeidsongeschikt
Moet u stoppen met ondernemen omdat u arbeidsongeschikt raakt? Als het bedrijf niet meer verder kan, moet u uw bedrijf afwikkelen zoals hiervoor onder ‘u stopt met ondernemen’ is toegelicht. Arbeidsongeschiktheid en stoppen met ondernemen betekent dat uw inkomen wegvalt. In tegenstelling tot werknemers in loondienst kunt u als ondernemer geen beroep doen op werknemersverzekeringen die het inkomen aanvullen. U valt dan terug op voorzieningen die u eventueel zelf heeft getroffen, zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering, spaargeld of een broodfonds. Lees de blog 'AOW, schenking of broodfonds over alternatieven voor het wegvallen van inkomen door arbeidsongeschiktheid.
Uw bedrijf gaat failliet
Heeft uw bedrijf structurele betalingsproblemen? U kunt daar op verschillende manieren mee omgaan. U kunt proberen om zelf een oplossing met uw schuldeisers te vinden. Als één van hen zich hierbij onredelijk opstelt, kunt u de rechter inschakelen. Komt u er niet uit met uw schuldeisers? Dan kunt u of kunnen uw schuldeisers uw faillissement aanvragen.
Bij faillissement zal een curator die de rechter heeft aangesteld de bedrijfsvoering van u overnemen. De curator bekijkt hoe de belangen van de schuldeisers zo goed mogelijk gediend worden. Bijvoorbeeld door het (tijdelijk) in dienst houden van uw werknemers. Het kan zijn dat hij daarbij ook beslag kan leggen op uw privévermogen. Dit speelt vooral bij een eenmanszaak of personenvennootschap. Uw privévermogen is met die ondernemingsvormen niet beschermd tegen aansprakelijkheid bij faillissement. Drijft u uw onderneming via een rechtspersoon zoals een bv? Dan is de kans veel kleiner dat u persoonlijk aansprakelijk gehouden kunt worden bij een faillissement. Dat speelt doorgaans alleen als u privé hebt meegetekend voor schulden van de bv of als sprake is van wanbeleid of nalatigheid.
Bedrijfsstaking na uw overlijden
Als uw bedrijf na uw overlijden niet voortgezet worden, moeten uw erfgenamen de stappen moeten zetten zoals beschreven onder ‘stoppen’. Uw erfgenamen doen aangifte van de bedrijfsstaking door uw overlijden in uw laatste aangifte inkomstenbelasting. Daarnaast moeten uw erfgenamen ook een aangifte erfbelasting indienen bij de Belastingdienst.
Wordt uw bedrijf wel voortgezet? Dan is het van belang wie uw opvolger is. Als het de erfgenamen zijn, dan kunnen zij onder strikte voorwaarden gebruikmaken van belastingfaciliteiten waardoor bij uw overlijden geen inkomstenbelasting en (veel) minder erfbelasting verschuldigd is. Het is als ondernemer verstandig om na te gaan of uw testament goed is ingericht voor een zo soepel mogelijke bedrijfsoverdracht.
U gaat scheiden
Tot slot kan het einde van uw huwelijk het voortbestaan van uw bedrijf op het spel zetten. Als u bijvoorbeeld in gemeenschap van goederen gehuwd was, heeft uw ex-partner in beginsel recht op tot 50% van de waarde van uw bedrijf. U kunt ook alimentatieplichtig worden én u uw opgebouwde pensioenrechten met uw ex moeten verdelen. Dit zijn financiële lasten die zwaar op het bedrijf kunnen drukken. In het algemeen wordt daarbij wel rekening gehouden met de continuïteit van uw bedrijf. Bijvoorbeeld door een betaling in termijnen overeen te komen. Kunt u de financiële lasten toch niet dragen? Dan zult u één van de hierboven genoemde routes moeten volgen.
Bent u ondernemer en wilt u weten wat de gevolgen voor u zijn als u uw bedrijf beëindigt? Onze adviseurs gaan graag het gesprek hierover met u aan.