ABN AMRO

Moeten ondernemers btw over verzendkosten berekenen?

Ja, ondernemers moeten btw berekenen over de verzendkosten. Het gaat om de ‘verkoop van verzending’. Over verkopen moeten ondernemers btw in rekening brengen bij hun klanten. Dat is verwarrend, omdat postzegels en pakketzegels vrijgesteld zijn van btw.

 

In dit artikel leggen we uit hoe dat zit en waarom de Belastingdienst deze verschillende regels hanteert. Het is in de basis belangrijk om te onthouden dat er dus wél btw zit op verzendkosten.

 

Hoe zit het met verzendkosten? Zakelijk en privé

Btw op verzendkosten werkt voor veel ondernemers verwarrend. Dat heeft te maken met de vrijstelling voor inkoop, terwijl de verkoop niet is vrijgesteld. We zetten het op een rij:

Privé inkopen (geen btw)

Iedereen die privé postzegels of pakketzegels koopt (bijvoorbeeld bij PostNL of Sandd) betaalt daarvoor alleen de kosten daarvoor, zónder btw. Leveranciers van postzegels hoeven daarvoor geen btw te berekenen, het product is vrijgesteld.

Zakelijk inkopen (geen btw)

Ondernemers die zakelijk postzegels of pakketzegels kopen profiteren van dezelfde vrijstelling. De leverancier van post- of pakketzegels berekent geen btw. Ondernemers kunnen over postzegels dus ook geen btw terugvorderen.

Zakelijk verkopen (wél btw)

Ondernemers die de verzending van hun producten ‘verkopen’ moeten daarover btw berekenen. Over de pakketzegel die ze gebruiken bereken ze dus btw. De ontvangen btw dragen ondernemers af aan de Belastingdienst.

 

Waarom draag je btw af over verzendkosten?

De Belastingdienst verplicht ondernemers om btw over verzendkosten te berekenen om belastingontwijking te voorkomen. In veel gevallen horen de verzendkosten bij de totale prijs van een product (‘gratis verzending’). Als een ondernemer geen btw over de verzendkosten zou hoeven berekenen geldt voor dat deel van de prijs dus niet het reguliere btw-tarief. Op die manier zou er in de praktijk te weinig btw worden berekend en afgedragen over de verkopen.

 

Een voorbeeld maakt dat goed duidelijk:

Verkoop met verzendkosten, met btw (volgens regels van de Belastingdienst)

Een ondernemer verkoopt voor 45 euro aan kleding, plus 5 euro verzendkosten. Over 45 euro kledingomzet draagt de ondernemer 21% btw af (9,45 euro). Over 5 euro verzendkosten draagt de ondernemer ook 21% btw af (1,05 euro). De ondernemer draagt 10,50 euro btw af over 50 euro omzet.

Verkoop met verzendkosten, zonder btw (niet toegestaan)

Een ondernemer verkoopt voor 45 euro aan kleding, plus 5 euro verzendkosten. Over 45 euro kledingomzet draagt de ondernemer 21% btw af (9,45 euro). Over 5 euro verzendkosten draagt de ondernemer geen btw af (0 euro). De ondernemer draagt 9,45 euro btw af over 50 euro omzet.

Verkoop met zogenaamd hogere verzendkosten, zonder btw (niet toegestaan)

Een ondernemer verkoopt voor 35 euro aan kleding, plus 15 euro verzendkosten. Over 40 euro kledingomzet draagt de ondernemer 21% btw af (7,35 euro). Over 10 euro verzendkosten draagt de ondernemer geen btw af (0 euro). De ondernemer draagt 7,35 euro btw af over 50 euro omzet.

Als de verzendkosten vrij van btw zouden zijn kan een ondernemer (zogenaamd) de verzendkosten verhogen, om over dat deel van het totale bedrag geen btw af te dragen. Er ontstaat dan een oneerlijk voordeel, vanwege een lager af te dragen bedrag aan btw.

 

Hoeveel btw over de verzendkosten?

Hoeveel btw over de verzendkosten?

De hoogte van het btw-tarief hangt af van de producten die een ondernemer verzendt. Het btw-tarief voor de verzendkosten is gelijk aan het tarief voor de producten waar het om gaat.
Dat creëert drie mogelijkheden:

 • 21% btw

  Het hoge tarief, voor in principe alle producten die ondernemers verkopen.
 • 9% btw

  Het lage tarief, voor producten die tot de uitzonderingen behoren.
 • 0% btw

  Het nultarief, voor producten die zijn vrijgesteld.

Ondernemers die producten met verschillende btw-tarieven verzenden moeten de btw over verzendkosten in verhouding in rekening brengen. Een voorbeeld maakt dit duidelijk:

Een ondernemer verkoopt en verzendt een spijkerbroek van 90 euro (exclusief 21% btw) en een boek van 10 euro (exclusief 9% btw). De verhouding is dan 90% voor het hoge tarief, ten opzichte van 10% voor het lage tarief.

De totale verzendkosten bedragen 5 euro. Het gaat in verhouding dus om 4,50 euro voor het hoge tarief en 0,50 euro voor het lage tarief.

De ondernemer berekent dit in totaal aan btw:

 • 21% btw over 90 euro + 4,50 euro = 19,85 euro
 • 9% btw over 10 euro + 0,50 euro = 0,95 euro

Het gaat in totaal dus om 90 euro voor de spijkerbroek, 10 euro voor het boek, 5 euro voor de verzending en 20,80 euro aan btw. Het totaalbedrag inclusief btw is dan dus 125,80 euro.

Btw over verzendkosten naar het buitenland

De btw over verzendkosten geldt zakelijk voor zowel binnenlandse als buitenlandse verkopen. Dat wil zeggen, een buitenlandse particulier zonder btw-nummer binnen de Europese Unie betaalt gewoon de Nederlandse tarieven die er gelden. Houd wel rekening met de drempelbedragen in andere landen.

Ondernemers die producten verzenden naar andere ondernemers binnen de EU mét een btw-nummer moeten de btw ‘verleggen’. De ontvangende ondernemer betaalt btw in het eigen land.

Ondernemers die producten verzenden naar particulieren of ondernemers buiten de EU hoeven geen btw te berekenen, dus ook niet over de verzendkosten. De douane doet de heffing in het land van bestemming.

ABN AMRO Boekhouden

Het boekhoudpakket dat voor u werkt

Het is belangrijk om btw over verzendkosten te berekenen, volgens de regels van de Belastingdienst. Bovendien is het belangrijk om dit netjes bij te houden in de boekhouding. Dat kan bijvoorbeeld met Boekhouden van ABN AMRO, speciaal voor ondernemers die het zichzelf makkelijker willen maken.

Boekhouden van ABN AMRO aanvragen

Ik heb een zakelijke rekening bij ABN AMRO

U kunt direct inloggen en ons boekhoudpakket aanvragen.

Ik heb nog geen zakelijke rekening bij ABN AMRO

U heeft een zakelijke rekening bij ABN AMRO nodig om ons boekhoudpakket aan te vragen. Vraag direct een zakelijke rekening aan en voeg Boekhouden van ABN AMRO tijdens de aanvraag eenvoudig toe aan uw pakket.

De nieuwsbrief van ruim 45.000 ondernemers

Kies zelf welke sectoren en cybersecurity thema's u wilt volgen.