Culture is King: veranderen is anders kijken naar hetzelfde

“Change is happening”: het thema van Insights Live 2018. En omdat verandering niet alleen gaat om technologie, maar ook om mensen, staat deze laatste dag in het teken van de cultuur van jouw onderneming. De economie trekt aan, een War for Talent ligt op de loer, hoe zorg je dat mensen bij jouw bedrijf willen (blijven) werken? Wat maakt een goede cultuur? Hoe moet je veranderen en wat is de rol van het management? Ricardo Semler, Arko van Brakel, Sven Arne Tepl en Paul Smit delen met ons hun unieke visies op veranderen.
Fun is Fundamental

“Niemand zegt ooit tegen ze dat werken leuk zal zijn, terwijl dit voor Millennials juist van fundamenteel belang is.”
Blockchain, AI, Big Data, maar ook deze Millennials vragen om een andere manier van doen, om verandering. We kennen de woorden, maar begrijpen doen we het volgens Semler niet écht. Zijn advies? Durf!
“Waar mensen werken, hoe ze werken en hoeveel uur ze werken. Dat is allemaal niet relevant. Durf deze systemen en structuren uit elkaar te trekken, dan zul je zien dat innovatie, intuïtie en creativiteit al die tijd daaronder verborgen lagen. En dan is het tackelen van Blockchain en Big Data opeens veel makkelijker. Het gaat om het loslaten van patronen, het loslaten van controle en de sprong in het diepe wagen. Dat maakt het verschil.”
In controle zijn versus controle uitoefenen
Een prachtig verhaal van Semler, maar hoe breng je dit in de praktijk? Arno van Bakel, ondernemer en CIO van het Semco Style Institute, helpt bedrijven bij deze transformatie. Van Bakel gelooft in een ander leiderschap, gebaseerd op vertrouwen, transparantie, respect, samenwerken en delen. Op het podium gaat hij in gesprek met Sander Hoeken, oprichter en directeur van Infocaster.
“De aanpak van de manager nu, is denken: ik ben transparant, want ik deel de jaarcijfers. Niemand snapt ze, dus dat heeft geen zin. Wat wij hebben gedaan is alles toepasbaar maken, onder andere door deze Drop Dead Ratio: hoe lang kunnen wij zonder nieuwe opdrachten? Als dat ding op drie maanden staat, snapt iedereen dat er geen flexibele uitkeringen gedaan kunnen worden.”
Vertrouwen is de basis
Op het podium verschijnt het Dudok Kwartet Amsterdam. Dit strijkkwartet laat ons zien, en horen, hoe zij zonder leiding van een dirigent, toch bijzondere stukken creëren. Het geheim? Vertrouwen. De musici hebben soms aan één blik genoeg, andere keren wordt de interpretatie van een stuk langer bediscussieerd. Maar samen komen ze er altijd uit.

“Een strijkkwartet is een klein bedrijf, waarin mensen niet geselecteerd worden op een functieprofiel, maar op wie ze zijn. Je baseert alles op vertrouwen, komt voor elkaar op en bent voortdurend bezig het ego in balans te brengen met collectief. Zonder manager of dirigent en daarom een voorbeeld van waar team leiderschap.”
Test 1,2,3
Na het doen van een aantal visuele testen die het publiek verrassen en verbazen, legt Smit uit dat deze testen ons brein prikkelen. Het reptielenbrein, zo vertelt hij, is het gedeelte dat gericht is op overleving en werkt vanuit routine. Willen we veranderen, dan resulteert dat hier in kortsluiting. Daarom vraagt verandering om training van ons brein en wat geduld.
Met onderstaande woorden had hij wat ons betreft Insights Live 2018 niet mooier kunnen afsluiten.

“Veranderen is anders kijken naar hetzelfde.”