Het krimpen van de mens als oplossing voor de slinkende Noordpool

Terwijl de eerste spelers gisteren al warm draaiden op de court, opent Insights Live vandaag met een seminar dat gaat over ons steeds warmer wordende klimaat. Mensen worden zich in toenemende mate bewust van deze verandering. Maar, wat komt er op ons af en hoe snel? Welke rol speelt de overheid? En welke kansen biedt klimaatverandering aan organisaties? Sprekers Bernice Notenboom, Ed Nijpels, Arne Hendriks en een panel van ondernemers brengen met indrukwekkende beelden en inspirerende verhalen duurzaamheid van ons hoofd naar ons (ondernemers-) hart.
Circle of life
Met de teksten “Change is happening” en “Act responsible. Think sustainable” dansend op het decor, opent host Daphne de Kluis, CEO Commercial Banking ABN AMRO, het podium. De Kluis erkent dat duurzaamheid voor zowel ondernemingen als individuen een uitdaging vormt. Een uitdaging die ABN AMRO heeft omarmd. “Het is heel leuk om erover te praten, maar op een gegeven moment moet je ook laten zien hoe belangrijk je iets vindt. Wij hebben bijvoorbeeld een paviljoen gebouwd wat we Circl noemen, alles op deze plek is circulair gebouwd. Ik geloof heilig in partnerships, daarom is dit een plek waar iedereen welkom is. Om elkaar te inspireren, van elkaar te leren en te onderzoeken hoe we samen van lineair naar circulair komen.”
Het gaat niet meer om ijsberen
Klimaatjournaliste en poolreiziger Bernice Notenboom geeft met haar reizen klimaatverandering een gezicht. Waarom de arctische wereld? “Daar is het al zichtbaar, en wat op de Noordpool gebeurt, daar krijgen wij allemaal mee te maken. Het gaat niet meer om ijsberen, het gaat niet meer om walrussen, het gaat nu om ons. Want hoe gaan wij op deze aarde leven zometeen? Dat is de grote vraag”, aldus Notenboom.
Met rake woorden en indrukwekkende feiten illustreert ze haar boodschap: de tijd dringt. Geïnspireerd door oude poolreizigers die vol moed, durf en lef afstevenden op het onbekende, is Notenboom met 66 CEO’s afgereisd naar Spitsbergen. Met eigen ogen de noodzaak van verandering aanschouwen resulteerde in bijzondere samenwerkingen.

“Klimaatverandering komt sneller dan je denkt, maar altijd onverwacht. Het klimaat wacht niet en daarom hebben we nu ondernemers nodig die in actie komen. Omdat we allemaal op zoek zijn naar hoe we dit voor elkaar moeten krijgen, is één ding heel belangrijk: dat we samenwerken. Bedrijven zien het, vinden elkaar en doen het. Dat noem ik leiderschap.”
Een beter milieu begint
De toelichting op de Wet Milieubeheer brengt duurzaamheid dichtbij iedere onderneming. “Als alle ondernemers in Nederland de wet zouden toepassen, besparen ze 400 miljoen euro aan energiekosten. Omdat de wet gaat om investeringen die binnen vijf jaar terugverdiend worden, is het geen weggegooid geld, maar een feest voor je portemonnee”, aldus Nijpels. Resumerend deelt Nijpels zijn visie op klimaatverandering:

“Het klimaatprobleem is ons gezamenlijk probleem, dat moeten we dus met z’n allen oplossen. Niet in vijandschap, niet door naar elkaar te wijzen, maar door met z’n allen te vechten voor de nieuwe generatie.”
Kleine ondernemers, grote impact
Het publiek luistert aandachtig naar Jaap Korteweg die met De Vegetarische Slager een bijzonder alternatief voor vlees biedt door samen te werken met de vleesbranche. Aart van Veller vertelt hoe Vandebron enkel natuurlijke energie levert middels een radicaal nieuw model. Beide duurzame ondernemers begonnen met een eenvoudig, maar disruptief idee. Op het podium delen zij hun ervaring met startend ondernemer Tim van Koolwijk (Spireaux), die op zijn beurt afsluit met:
Honey, I shrunk the kids
Tenslotte voorziet Hendriks, kunstenaar en vormgever, ons van wat food for thought voor bij de naderende borrel, met de vraag: overwaarderen wij lengte? Met tal van voorbeelden en ervaringen prikkelt Hendriks onze obsessie met groei. Hij vertelt over delen van de wereldbevolking die kleiner zijn, langer leven en minder ziek zijn. Hendriks sluit af met de volgende woorden:

“Laten we ophouden met schaarste tegemoet groeien en laten we overvloed tegemoet krimpen.”