Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Wat is ransomware?

Houd gijzelsoftware buiten de deur

Ransomware is kwaadaardige software die criminelen gebruiken om computers of andere apparaten te 'gijzelen' door ze te blokkeren of versleutelen.

 

Ze vragen losgeld om de blokkade of versleuteling ongedaan te maken. Ransomware wordt ook wel gijzelsoftware genoemd.

 

Hoe werkt ransomware?

Een aanval met ransomware begint er mee dat criminelen toegang krijgen tot een computer of ander apparaat in uw netwerk. Ze kunnen zich toegang verschaffen via phishing - bijvoorbeeld door het versturen van e-mails met een kwaadaardige link of bijlage. Ook kan ransomware uw systeem binnendringen als een hacker zich toegang verschaft in systemen die niet gepatcht zijn. Ook VPN-apparaten en openbare servers zijn favoriete doelwitten voor ransomware.

 

Wat merk ik van ransomware?

Als ransomware uw computer besmet, worden bestanden versleuteld. Daardoor kunt u die bestanden niet meer openen. U krijgt een scherm te zien met de boodschap dat uw computer is geblokkeerd en pas na betaling weer wordt vrijgegeven. Als uw bedrijf wordt besmet met ransomware kan uw complete administratie, klantenbestand, werkinstructies en andere digitale informatie geblokkeerd worden. U kunt zelfs uw back-ups verliezen door ransomware.

 

Hoe kan ik een aanval met ransomware voorkomen?

Om de kans dat uw bedrijf wordt getroffen door ransomware te beperken, kunt u deze 6 maatregelen nemen:

  1. Houd alle software (inclusief besturingssysteem, antivirus, firewall en browsers) up-to-date.
  2. Maak dagelijks back-ups en koppel uw back-up los van uw netwerk.
  3. Voorkom met gescheiden compartimenten dat uw hele netwerk wordt geïnfecteerd.
  4. Train uw medewerkers in het herkennen van verdachte phishing e-mails. Zorg dat ze geen verdachte bijlagen openen en niet klikken op verdachte links.
  5. Schakel geen macro's in bij documenten van derden. Via macro's kan ongemerkt ransomware geïnstalleerd worden.
  6. Maak een cyber respons plan. Houd rekening met dataverlies en leer om te gaan met verlies van klantdata of orderhistorie.
 

Zelf cybermaatregelen treffen of fraude melden?

Ongeveer één op de vijf ondernemers krijgt te maken met cybercriminaliteit. Zo’n cyberincident kan grote gevolgen hebben voor uw bedrijfsvoering, klanten, leveranciers of reputatie. Het treffen van passende maatregelen is daarom essentieel voor elke onderneming.

Cyber Veilig & Zeker

Cybersecurity

Online fraude komt steeds vaker voor. Ook zijn frauduleuze berichten steeds minder goed van echt te onderscheiden. Weet u hoe u zich tegen online fraude kunt beschermen?

Meld u aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends